Môj vytúžený kúpeľ vo vani skončil fiaskom

BUDÚCA MAMIČKA TINA 25 týždeň tehotenstva. V tomto období som sa konečne odhodlala na kúpeľ vo vani. Už asi mesiac som mala neodolateľnú chuť na teplý kúpeľ vo vani, no čítala som o tom rôzne reakcie, že sa to neodporúča. Potom opäť, že ak už kúpeľ, tak aká teplota má pri kúpeli byť a pod. Povedala som si, že veď to už nejako vydržím a potom po pôrode a šestonedelí si to vychutnám. To, či som odolala, napíšem nižšie, no od kúpeľa som sa odhovárala aj pre nasledujúci príbeh z minulosti.

Pred deviatimi rokmi som zažila s horúcou vodou a kúpeľom v takej vode zlú skúsenosť. Teda pripisujem to tomu. Boli sme s manželom na termálnom kúpalisku a bola som len asi v 9 týždni tehotenstva. Škoda, vtedy mi nemal kto povedať, že v tehotenstve sa žena nesmie kúpať vo vode teplejšej ako 37 stupňov. Ja som si toto tiež nezisťovala a bola som veľmi mladá a toto ma vôbec nenapadlo.

Potom som šla na kontrolný ultrazvuk asi v 10. týždni tehotenstva a tam mi lekár oznámil, že nevidí ozvy srdiečka a v tom týždni srdiečko už počuť alebo lepšie povedané, vidieť ako bije. Ja som vtedy neverila vlastným ušiam a vôbec som toto vtedy nepripisovala termálnej vode. Teda musela som isť ležať, ale moja podmienka bola, že počkáme ešte jeden týždeň a až potom pôjdem na vyčistenie.

V nemocnici som bola celý týždeň, každý deň mi kontrolovali, či náhodou „nezačujeme“ ten vytúžený zvuk srdiečka, ale nič sa neudialo ani po týždni. Musela podstúpiť kyretáž, mnou tak nenávidené slovo. Povedali mi, že naozaj tam nebolo nič, už len nejaká neidentifikovaná hmota. Povedali mi tiež, že najskoršie tehotenstvo mi odporúčajú až po pol roku, no ja som bola tehotná už o tri mesiace po zákroku a narodil sa krásny a zdravý chlapček. Veľmi vytúžený.

Ale kúpanie v horúcej vode mi už nehrozilo. Po čase som sa dozvedela to, že to všetko mohol spôsobiť aj ten teplý kúpeľ a tak od vtedy je pre mňa horúci kúpeľ v tehotenstve tabu. Tak, nakoľko moja túžba po kúpeli minulého týždňa bola veľmi veľká, tak som si dobré naštudovala problematiku a vzala som si do vane aj teplomer.

Áno, okúpala som sa. Dala som si aj magnéziovú soľ a vytešovala som sa až po ten moment, kým vaňa bola naplnená vodou v teplote 36 stupňov. Bola som veľmi sklamaná. Moje sklamanie bolo veľké a na vytúžený kúpeľ som stratila hneď chuť, keď som zistila, že voda ma vôbec nezohrieva a bolo mi vo vani navyše zima.

A tak sa moje dobrodružstvo s kúpeľom aj skončilo. Po chvíľočke som vyšla prekvapená z vane. Teda teplý kúpeľ v tehotenstve neexistuje. Musíme to vydržať a potom si doprajeme horúci kúpeľ po pôrode a po šestonedelí.

Samozrejme, možno sa kúpete aj v tehotenstve v teplejšej vode a viete si to užiť, no po mojej skúsenosti spred deviatich rokov som už toto nechcela riskovať, ale vyskúšala som aspoň takýto experiment.

My tehotné sme niekedy ako malé dievčatká 🙂


Tina je v 25. týždni tehotenstva. Chcete vedieť, čo sa v tomto týždni deje s vaším telom?

6.10.2015 10:15 | autor: Martina Kampczyková

Ďalšie blogy

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist