23. týždeň tehotenstva – bolesti panvového dna

KLUB TEHULIEK! MAJKA Tento týždeň je významný tým, že sme prekročili druhú polovicu tehotenstva. Všetko sa udialo bez nejakých výrazných problémov, či už zdravotných, alebo akýchkoľvek iných. A ja aj dieťatko sme v poriadku, všetko sa krásne vyvíja, tak ako má až na zopár mojich typických tehotenských príznakov, kedy sa cítim trochu nepohodlne. Ale dôležité je, že náš malý chlapček je v poriadku.

20160424_184034-001-1100x618.jpg

Nové tehotenské príznaky: Aj keď som už druhý krát tehotná, opäť ma niečo nové zaskočilo. V posledných dňoch pociťujem bolesti v oblasti panvového dna, lonovej kosti, slabín a bolesti chrbtice v krížovej oblasti. Najprv som si myslela, že to mám asi svalovicu. Pretože som bola v opätkoch po dlhej dobe v meste a išla som peši. Mala som stretnutie s kamarátkou v jednej kaviarni, moja svokra mi postrážila Paťka a ja som si mohla po dlhej dobe opäť poklábosiť.

Trochu mi chýbalo elegantné oblečenie, pretože do práce som také nosievala každý deň, a tak som sa rozhodla, že si také oblečiem. Keď som prišla domov, mala som pocit, že som sa vrátila z výstupu na Gerlach. A to mám do mesta peši len 20 minút pohodovou chôdzou… Svalovica to ale nebola. Bol to ďalší typický tehotenský príznak, ktorý prežíva nejedna tehotná mamička. Môže za to progesteron. Hormón, ktorý spôsobuje rozťažiteľnosť elastických vlákien – chrupiek, šliach, väzív. Je to príprava na pôrod, aby sa dieťa ľahšie dostalo cez pôrodné cesty.

Lonová spona sa rozostúpi, uvoľňujú sa spojenia medzi kĺbmi a ženské telo sa tak začína pripravovať na pôrod. A to spôsobuje bolesti. Niektoré ženy to cítia intenzívnejšie, iné vôbec. Ja som to v prvom tehotenstve nezažila. Bolesti u mňa v posledných dňoch pretrvávajú celý deň, uľaví sa mi až v noci, keď spím. Cítim ťahanie v slabinách, štipľavú alebo pulzujúcu bolesť lonovej kosti a pocit tlaku v krížovej oblasti chrbtice. Začína ma to obmedzovať v pohybe.

Všimla som si, že nemôžem urobiť jednou nohou prísun k druhej, pretože mi to bolesť nedovolí. Nemôžem ani dlho sedieť, bolesti cítim aj keď si sadám, alebo vstávam. Takisto sa to nedá ani rozchodiť, alebo rozcvičiť. Musím to iba vydržať. Ako pociťujem tieto nové bolesti, tak nejak mi to dodáva istotu, že pôrod prebehne fyziologicky v poriadku. Cítim na sebe, že sa moje telo pripravuje na ten veľký deň a to mi dodáva odvahu, že sa môžem spoľahnúť na prirodzené dianie prírody.


Majka je v 23. týždni tehotenstva. Chcete vedieť, čo sa v tomto týždni deje s vaším telom?

8_tyzden_tehotenstva.jpg

26.4.2016 9:30 | autor: Majka

Ďalšie blogy

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist