15. týždeň tehotenstva – prvé pohyby bábätka

KLUB TEHULIEK! MAJKA Tento týždeň to prišlo – prvé pohyby bábätka. Presne pred tromi dňami (15+2 tt). Cez deň som na obed zaspala spolu s mojim synom a keď som sa zobudila, mala som brucho nejako zvláštne uložené jemne do pravej strany. Nebolo to veľmi vidieť, ale ja som si to všimla. Na tej ľavej strane mi bruško veľmi jemne, ale celkom intenzívne „bublinkovalo“ a tak som si myslela, že to budú asi zažívacie záležitosti. Hovorila som to aj mužovi a od vtedy až do večera sme to už nespomínali.

dsc03388-002_0-1100x618.jpg

Večer sme spolu pozerali film, keď bolo asi 23:00 hod. opäť sa mi zazdalo to isté. Aj prvý aj ten druhý krát som ležala na chrbáte. Tak som si vyhrnula tričko a videla som veľmi jemnučké vlnenie asi 5 cm nižšie od pupka. A k tomu ešte ten známy pocit „bublinkovania“ z poobedia… a bolo mi to jasné… Nebolo to trávenie, ale bolo to babätko, čo mi dávalo najavo svoju prítomnosť. Je to veľmi zvláštny, ale zároveň veľmi príjemný pocit. Viem, že to boli prvé pohyby. Boli veľmi jemnučké a keby som ich nepoznala z predošlého tehotenstva, nechcelo by sa mi tomu uveriť, že sa mi to stalo už takto skoro.

Na druhý deň som sa dosť pozorovala, ale nič som necítila. Bola som z toho trošku smutná. Lebo cítiť pohyby bábätka je signál, že je všetko v poriadku. Zistila som, že tie pohyby takto zavčasu cítim iba keď som v úplnom kľude a ležím na chrbte. A tak som si to išla znova vyskúšať… Ľahla som si na chrbát, čakala som, sledovala som, zadržiavala som dych, ale nič z toho nebolo… Babätko práve vtedy asi spinkalo. Tak som to nakoniec nechala tak. Mala som doma ešte nejakú robotu, upiekla som koláč, išla som s malým na hodinku na prechádzku a podokončovala domáce práce.

Večer pri filme som si našla polohu na chrbáte, tak aby som sledovala aj telku, aj moje brucho… a o chvíľku som to opäť zacítila. Ale asi iba dve jemné „bublinkovania“. Ešte chvíľku som to sledovala. Náš syn Paťko už dávno spal. A ja som bola spokojná, že je všetko v poriadku a v kľude som si užívala pohodový večer s manželom v „papučovej kultúre“. Viem, že je to všetko veľmi zavčasu. Ale som vďačná, že to môžem cítiť už teraz. Niekedy sú pohyby veľmi slabé, skoro žiadne. Ale odvtedy sú každý deň minimálne malý krátky „šťuchanec“ – ako malá bublinka v brušku. A toto mi na teraz ku šťastiu úplne postačí.

Môj manžel si skúšal tento pocit predstaviť. Bolo to dosť smiešne, lebo sa vyjadril k tomu tak, že by sa toho asi zľakol, že má vo svojom tele nejaké ďalšie živé stvorenie, ktoré sa mu v bruchu hýbe a on by to dokonca cítil. Že to by asi nechcel. Nuž, asi by on ako muž nebol na to celkom psychicky stavaný. Konečne som sa dočkala obdobia, kedy sa cítim dobre. Priam výborne. Tehotenské príznaky všetky vymizli, aj únava. Zrazu mám veľa energie, viem sa lepšie sústrediť, nemám žiadne negatívne nálady. Prosto je mi teraz fantasticky. Tak sa teším, že si toto obdobie poriadne užijem. Dokonca uvažujeme, že by sme ešte stihli tak o dva mesiace jednu dovolenku pri mori, pretože potom, keď už budeme mať dve deti sa k moru tak skoro nedostaneme. Takto sa jedno dvoj ročné dieťa na dovolenke dá pekne zvládnuť. Po pôrode budeme musieť znova čakať, kedy nám aj druhé dieťa trochu vyrastie, aby sme mohli spoločne vycestovať niekam do teplých krajín.


Majka je v 15. týždni tehotenstva. Chcete vedieť, čo sa v tomto týždni deje s vaším telom?

8_tyzden_tehotenstva.jpg

29.2.2016 10:50 | autor: Majka

Ďalšie blogy

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist