20. týždeň tehotenstva – polovica tehotenstva je za nami

KLUB TEHULIEK! MAJKA 29.3.2016 sme sa šťastlivo prehupsli do druhej polovice tehotenstva. Ešte dvadsať týždňov a budem svojho chlapčeka držať v náručí.

dsc03592-001-1100x618.jpg

Zatiaľ všetko prebieha relatívne bez problémov. Zdá sa, že nastalo obdobie útlmu tehotenských ťažkostí a ja si v pokoji užívam svoje tehotenstvo. Som doma pri synovi Paťkovi, hráme sa, učíme sa rozprávať, spoznávame okolitý svet, každý deň objavujeme niečo nové a on mi v tomto období veľmi pomáha naladiť sa na detskú psychiku a uvedomovať si príchod ďalšieho dieťatka.

Paťko už vie, kde má mamička bábo. Túli sa k brušku, hladká ho a tým mu dáva najavo, že tu vonku na neho čaká jeho väčší brat. Teším sa na to, keď obaja trochu podrastú a budú spolu vymýšľať huncútstva…

Poradňa: v tomto týždni som bola aj v poradni u svojho ženského lekára. Znova som nahlasovala svoju váhu, odmerali mi krvný tlak, skontrolovali moč… Opäť nasledovalo aj ultrazvukové vyšetrenie, ale tento krát omnoho podrobnejšie ako v ostatnej dobe. Bolo zamerané na veľkosť dieťatka, jeho polohu, polohu placenty, množstvo plodovej vody, veľkosť a štruktúru kostí aj vnútorných orgánov. Nakoľko dieťatko je už dosť veľké, sú tým pádom aj ľahšie odhaliteľné prípadné vývojové odchýlky. Všetky hodnoty som mala v norme. Pre istotu som sa znova spýtala, či to bude naozaj chlapček a lekár mi to znova potvrdil.

Malinký v brušku teraz váži 420 g., takže krásne prospieva. Teším sa z toho, že máme všetky výsledky v poriadku. Placenta je uložená na prednej strane, čo som si všimla, že mi zrejme trochu tlmí pocítiť jeho pohyby. Ale už ich cítim jasne, viem, že je to malinké a že ma kope. Cítim ho každý deň, hlavne vtedy, keď som v kľude a môžem sa naň viac sústrediť. Vždy ma jeho „šteklenie“ v brušku poteší.

Typické pre tento týždeň: začínam pociťovať pálenie záhy. Bruško sa viditeľne „vystrčilo“ dopredu a ja konečne vyzerám ako tehotná. Zväčšilo sa približne nad pupok a tým pádom odsunulo blízke orgány zo svojho pôvodného miesta. Žalúdok je o čosi vyššie a tak sa pálenie záhy stáva mojou každodennou súčasťou. Všimla som si aj priberanie na váhe. Začínam mať obavy zo svojho vzhľadu. Aj keď som pyšná na svoje bruško a rada sa ním vystatujem, obávam sa, že moje kilá navyše celkový estetický dojem z mojej tehotenskej postavy kazia. Predsa sú mamičky, ktoré toľko nepriberajú… ale ako to robia? Aaach, tá ženská ješitnosť…

Ale asi nastal čas, kedy by som mala tieto starosti hodiť za hlavu. Viem, že po pôrode urobím všetko preto, aby sa moja postava dostala opäť do normálu, takže týmto vedomím sa teraz upokojujem, že tak trochu mám na priberanie nárok. 🙂


Majka je v 20. týždni tehotenstva. Chcete vedieť, čo sa v tomto týždni deje s vaším telom?

8_tyzden_tehotenstva.jpg

11.4.2016 10:10 | autor: Majka

Ďalšie blogy

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist