30. týždeň tehotenstva – anémia a spomalenie

KLUB TEHULIEK! MAJKA Za posledné dni sa nič podstatné nezmenilo. Vybavovanie a byrokracia ohľadom zmeny bývania finišuje a my sa stále viac približujeme k nášmu vytúženému bývaniu v rodinnom dome. Dnes sme zariadili posledné „papierovačky“ a zajtra si náš rodinný domček ideme prevziať už úplne oficiálne.

Zdá sa mi, že môj manžel nejak nechce rozumieť mojim aktuálnym potrebám. Ale ja mám z nastávajúceho obdobia veľké obavy. Jednak mám dosť výrazné spomalenie v pohybe, čo mi spôsobuje moje obrovské bruško, ktoré vyzerá ako tesne pred pôrodom. A na druhej strane, dá sa povedať, že od zajtra budem pravdepodobne až do pôrodu na všetko sama. Niekedy ma z toho chytá panika…

Budem musieť zvládnuť svoje komótne telo, návaly tepla, únavu s dva a pol ročným synom Paťkom, ktorý práve teraz objavuje svet. Nemám to srdce odoprieť mu jeho detské potreby a nehrať sa s ním, keď vidím ako sa práve teraz zo všetkého teší. Ako mu robí radosť keď sa mu niečo podarí a keď ho pochválime… Bojím sa, aby som sa mu mohla celý ten čas plnohodnotne venovať aj napriek tomu, že budem potrebovať viac oddychu. Ešteže tu mám svoju svokru, ktorá býva vo vedľajšom paneláku. Z tejto časti Trenčína to bude snáď jediné, čo mi bude chýbať. Že ju mám blízko a že je na ňu spoľahnutie.

Anémia – pri poslednej návšteve u lekára som mala zistené znížené množstvo hemoglobínu. Je to v tehotenstve bežné. Najčastejšie v poslednom trimestri. Nakoľko mám objem krvi zhruba o tretinu vyšší, než ako pred tehotenstvom. Veľa sa tým vysvetľuje, pretože niekedy moja únava pretrvávala skoro celý deň. Doslova až podvečer som sa dokázala prebrať, aj napriek tomu, že som si spravila ráno po prebudení moju obľúbenú kávu.

Od dnes začínam užívať doplnok železa, aby sa príznaky chudokrvnosti zmiernili. Aby som mala dostatok červených krviniek, ktoré prenášajú kyslík pre mňa aj pre bábätko. A aby som nemala pocit vyčerpanosti. Náš malý Tomáško váži teraz viac ako 1500 g, takže krásne v brušku prospieva, čomu sa veľmi teším. Vždy, keď odchádzam z ambulancie mám úžasný pocit z toho, že je všetko v poriadku. Tento krát som bola iba pre výsledky a na predpis liekov na vysoký tlak. Ale pre istotu mi lekár urobil aj vyšetrenie krčka maternice. Všetko dopadlo dobre, bábätko je v bezpečí, nehrozí žiadne predčasné otváranie pôrodných ciest a na ďalšiu poradňu pôjdem tak ako som mala naplánované, čiže o štyri týždne.


Majka je v 30. týždni tehotenstva. Chcete vedieť, čo sa v tomto týždni deje s vaším telom?

8_tyzden_tehotenstva.jpg

13.6.2016 5:25 | autor: Majka

Ďalšie blogy

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist