13 týždeň tehotenstva – koniec prvého trimestra

KLUB TEHULIEK! MAJKA Dni utekajú ako voda. Nestačím sa spamätať a už prešiel ďalší týždeň. V 14 týždni tehotenstva už začínam druhý trimester, čiže jednu tretinu už máme s bábätkom za sebou. Ten čas letí možno preto, že mám doma malé dieťa a tým pádom máme aj pestrý program. Alebo stárnem? Lebo sa hovorí, že čím sme starší, tým nám ide rýchlejšie čas… Ja už fakt neviem… No proste čas mi plynie nejak rýchlejšie, ako keď som mala dvadsať. Ani sa nenazdáme a bude tu pôrod…

sono_1-1100x618.jpg

Tento týždeň som bola konečne po štyroch týždňoch v poradni u lekára. Nevedela som sa dočkať, pretože je to jedinečná príležitosť vidieť drobca aspoň na krátky okamih na obrazovke pri ultrazvukovom vyšetrení. Bolo nádherné. Krásne zreteľné nožičky, ručičky, tvárička, bruško. Srdiečko bilo tak ako má biť, dieťatko vykazovalo zdravú vitalitu, otáčalo sa, pohybovalo sa… Len škoda, že je príliš skoro na to, aby som tieto pohyby mohla pocítiť. A príliš skoro na to, aby sme mohli odhaliť pohlavie dieťatka.

Už by som najradšej vyberala vecičky, mená, predstavovala si akej farby kúpime kočárik. Ale musíme ešte čakať. Utešujem sa, že do dvadsiateho týždňa už určite jeho pohlavie budeme vedieť. Takže stačí počkať maximálne šesť týždňov. A to už nejako vydržíme…

Sono mi lekár robil presne 13+2 týždňa tehotenstva. Drobček meral 84 mm. Na tento týždeň je trochu väčšie. Ale aj lekár uviedol v správe, že vyzerá ako v 14 týždni tehotenstva. Takže o týždeň viac. No čo, aspoň budeme skôr spolu. Neviem presne od ktorého týždňa sa chodí do poradne častejšie ako raz za štyri týždne, ale už teraz sa teším na kontrolu, kedy ho znova uvidím. Základný vývoj dieťatka je už dokončený, už sa len formuje a zdokonaľuje. Takže najkritickejšie obdobie máme za sebou.

Každý týždeň je iný a niečím iným zvláštny. Ústupom ranných nevoľností ako boli pocity na vracanie, slabosť, závraty mi narastá stále častejšia potreba navštevovať toaletu. Niekedy mi to ide pekne na nervy, mám pocit, že stretám samú seba medzi dverami. V noci sa začínam budiť a musím ísť znova na malú. Nestačí, že ma budí môj dvoj ročný syn, že chce mliečko. Takto budím ešte samú seba a zase musím vstať. Ale teraz to už lepšie asi nebude. Musím ten kolotoč zvládnuť. S malým Paťkom, s mojím tehotenstvom a požiadavkami, ktoré sa každodenne na mňa kladú.

Najviac sa teším na to, keď už budem svoje bábätko cítiť ako sa pohybuje. Vtedy budem vedieť, že je všetko v poriadku. Teraz musím čakať iba na tie krátke okamihy, kedy ho zazriem na ultrazvuku. Ale aj to mi dá veľa, pretože hneď mám krajší deň. Viem ako sa tam má, že je všetko v poriadku a že je zdravé.


Majka je v 13. týždni tehotenstva. Chcete vedieť, čo sa v tomto týždni deje s vaším telom?

8_tyzden_tehotenstva.jpg

15.2.2016 9:05 | autor: Majka

Ďalšie blogy

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist