24. týždeň tehotenstva – výber pôrodnice – „môj bezpečný prístav“

KLUB TEHULIEK! MAJKA Možno je to ešte skoro, ale pre môj vnútorný pokoj chcem mať istotu, že počas pôrodu všetko dobre dopadne. Chcem svoje dieťa priviesť bezpečne na tento svet. Záleží mi na tom, aby ak to bude možné pôrod prebehol prirodzene a boli zachované postupy „tak ako to nám ženám udelila príroda“. Nie každá pôrodnica sa týmito postupmi aj zásadne riadi. V niektorých majú veľa pôrodov a tak to tam všetko beží ako na bežiacom páse. Žena sa pri tom necíti výnimočne a nie je jej dodaná patričná pozornosť, akú by potrebovala.

20160424_184334-001-1100x618.jpg

Ak svoje dieťatko privediem bezpečne na tento svet, v ďalšom rade mi záleží na tom, aby adaptácia bola príjemná, pokojná a popôrodná starostlivosť o mňa ako o matku a o moje dieťa bude prebiehať v prostredí v ktorom budem mať pocit, akoby som bola v bezpečnom prístave. Tieto dve požiadavky sú pre mňa dôležité. Ak sa všetko bude vyvíjať dobre a bez komplikácií. Ak dieťatko bude v poriadku do 36 týždňa tehotenstva, potom môžem zvoliť pôrodnicu, kde tieto požiadavky spĺňajú, aj keď nemajú také prístrojové vybavenie ako v Trenčíne. Ak by bol čo i len náznak nejakého rizika, pretrpím všetko a svoje dieťa porodím v Trenčianskej nemocnici.

Tu je zabezpečovaná starostlivosť aj o predčasne narodené deti od ukončeného 28. týždňa tehotenstva. Podľa hodnotenia Sprievodcu pôrodnicami v roku 2012 a aj v roku 2013 táto pôrodnica získala titul najlepšia slovenská pôrodnica. Ale aj tak mnou lomcovala dilema. Viem čo som zažila a viem, čo by som zažiť chcela… Na internete som preto vyhľadávala rôzne informácie o pôrodniciach, ktoré sú k môjmu bydlisku najbližšie. Toto čítanie bolo zaujímavé a aj nečakané v tom, čo som sa všetko dozvedela.

Spomedzi všetkých týchto informácií, som napríklad zistila, že veľmi pozitívne „ladená“ pôrodnica je v Českom Vsetíne. Je to od nás zhruba 80 km, takže dá sa táto cesta zvládnuť. Tam dokonca svoje pacientky nazývajú klientky… Som rada, že žijeme takto blízko a môžem si trúfnuť cestovať chvíľu pred pôrodom. Ako som tak hľadala na webe rôzne informácie, zaujímali ma aj názory mamičiek. Ja som už jeden pôrod zažila a viem aké dojmy to vo mne zanechalo, preto som bola zvedavá, či zdieľajú podobné názory ako ja.

Narazila som na zaujímavú diskusiu do ktorej sa pridala aj „pôrodná babica“ Zdenka z Dubnice. Túto mladú a veľmi sympatickú ženu som nikdy predtým nevidela. Nakoľko vyzerala, že je v tejto problematike „doma“ napísala som jej a požiadala ju o názor. Potrebovala som pomôcť rozmotať svoju dilemu, prípadne sa porozprávať s niekým, kto vie presne o čom hovorí… Požiadala som ju, či by som jej nemohla zavolať.

Po rozhovore s ňou všetok strach opadol. Dodala mi istotu, ktorú som strácala, moja myseľ sa mi odrazu vyjasnila a všetko začalo mať jasné kontúry. Vedela som presne, ktorú pôrodnicu potrebujem. Strach, ktorý som dovtedy mala bol preč, pretože som získala vnútorný kľud. Zdenka mi neskutočne pomohla. Od toho rozhovoru ubehlo už pár dní, ale ten pokoj a istota, ktorú vo mne zanechala zostáva vo mne aj naďalej a ja som jej za to neskutočne vďačná.


Majka je v 24. týždni tehotenstva. Chcete vedieť, čo sa v tomto týždni deje s vaším telom?

8_tyzden_tehotenstva.jpg

2.5.2016 9:40 | autor: Majka

Ďalšie blogy

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist