50 odtieňov tehotenstva

KLUB TEHULIEK! JANA 50 odtieňov tehotenstva, alebo 27 týždňov za nami. S kamarátkami som bola cez víkend v kine na filme s podobným názvom, ako som nazvala tento môj blog. Preto ten „príznačný“ názov. A ešte preto, že už mám naozaj niekedy pocit, že tehotenstvo je také rozmanité a nevyspytateľné, že ma vždy niečím prekvapí.

Nezáleží na tom, či ste tehotná prvý krát, alebo tretí, vždy sa nájde niečo s čím človek nepočíta. Každodenné maličkosti ma učia a dokazujú mi, že naozaj čakať dvoch chlapcov, neznamená rovnaký priebeh tehotenstva. Človek sa mení, strava a chute sa menia, doba sa mení… a samozrejme aj títo moji chlapci sú už teraz rozdielny.

Prvý ma kopal ako ozajstný futbalista, a tento bude minimálne taký dobrý ako Messi. 🙂 Čo kopačka, to trefa do rebra, alebo iného dôležitého orgánu. Ale my matky vydržíme všetko. A zo skúseností a z rozprávania mamičiek, ktoré sú mamičkami dlhšie ako ja viem, že čím je dieťa staršie, tým sa viac o neho bojíme. A je to tak, aj ja sa o toto v brušku bojím stále viac.

Bojím sa o syna v škôlke, bojím sa o neho keď spí vedľa v izbičke, bojím sa keď je s manželom sám, hoci viem, že sa o neho skvele postará. Dokonca sa viac bojím aj o manžela samotného. Keď ide do zahraničia na služobnú cestu, keď ide s kamarátmi na futbal a atď. Milujem ho a chcem s ním vychovávať naše deti minimálne do vtedy, kým nás už nebudú potrebovať. Preto si myslím, že je ten strach opodstatnený a najviac prajem, aby sme boli spolu a zdraví.

Včera som akurát vysvetľovala synovi, že ako dedko ťahal repku. A v tej súvislosti aj fakt, že spolu ako rodina dokážeme viac, že neexistujú prekážky, ktoré by sme spolu nezvládli. Že aj maminka skôr uvarí večeru, keď jej ocko pomáha (rozumej nezavadzia v kuchyni, ale to som mu takto samozrejme nepovedala :-)). Skrátka spolu dokážeme aj nemožné a to na počkanie.

Začiatkom 27. tt. som bola aj na tehotenskej poradni. Výsledky z glukózového testu ukázali zníženú hodnotu železa. Takže som dostala tabletky, ktoré mám brať najlepšie jednu ráno a jednu večer s jedlom. S odporúčaním lekárničky, že sa nemajú brať spolu s magnéziom, ktoré ja beriem 2 tabletky ráno, magnéziový prášok rozpustený vo vode na obed a 2 tabletky zase večer. Tieto magnéziové tabletky a aj prášok sa nemajú jesť/piť hodinu pred a dve hodiny po konzumovaní akéhokoľvek mlieka, alebo mliečneho výrobku.

Zo začiatku som to celkom nedodržiavala, ale zistila som, že mi to naozaj nerobí dobre a veľa krát ma pri nedodržaní týchto pokynov napínalo na vracanie a väčšinou z toho som musela utekať na toaletu. Takže teraz to poctivo dodržiavam a to znamená, že nemôžem v tomto časovom horizonte jesť takmer nič, najlepšie vôbec nič. Pretože takmer všetko obsahuje aspoň stopy mlieka a ani to mi naozaj nerobí dobre.

Otázka však znie, kedy do tohto môjho režimu zakomponovať to železo… Zatiaľ som na to celkom neprišla, jedine, že by som ho jedla v noci. 🙂 Takže v podstate bojujem so sebou, hladom a rôznymi chuťami každý deň. A keď popri bežných každodenných povinnostiach zabudnem na nejakú tú tabletku, snažím sa to vyvážiť aspoň pestrou stravou. Najviac môjmu bábätku vyhovuje a chutí čerstvé ovocie, najlepšie citrusy a zelenina, okrem papriky. Plus samozrejme čokoláda, tú má malý už teraz najradšej, ale snažím sa ho od nej odučiť a obmedzujem mu ju… ha ha. 🙂


Jana je v 28. týždni tehotenstva. Chcete vedieť, čo sa v tomto týždni deje s vaším telom?

8_tyzden_tehotenstva.jpg

17.2.2017 1:26 | autor: rajcanovajana_30096

Ďalšie blogy

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist