Tripple test a čas sa zastavil…

BUDÚCA MAMIČKA KATARINA Zdá sa mi že tento týždeň beží veľmi pomaličky… nemá konca kraja. V pondelok som absolvovala tripple test. Sú to merania a odbery krvi na zistenie vrodených vád a chorôb. Samozrejme že som sa na to aj dostatočne pripravovala :- )

Prečítala som asi všetky dostupné články ktoré mi ponúkol ujo google :- )) Aj keď som tehuľka už druhý krát, priznám sa veľa vecí si nepamätám a musím si ozrejmiť 🙂 Takže sa „vzdelávam.“ Skrátka naštudovala som si že TRIPPLE TEST analyzuje: AFP (alfafetoprotein), HCG hormón a estradiol :-))

Ich množstvo v krvi sa počas tehotenstva mení a pre každé štádium je prislušná iná hladina ktorá je považovaná za normu. Znížená hladina signalizuje riziko Downovho syndrómu. Tieto testy kalkulujú iba RIZIKO, nevypovedajú o tom či dieťatko bude alebo nebude postihnuté. Vraj šanca že bude dieťa choré je 1:1300, to je veľmi dobrý pomer. Povedal pán doktor 🙂

Až pri pravdepodobnom riziku sa doporučuje amniocentéza (odber plodovej vody). Nič príjemné. Ale VRAJ aj keď by TRIPPLE test nevyšiel veľmi dobre a dajaké to riziko by sa objavilo, NETREBA panikáriť. Výsledky môže ovplyvniť veľa faktorov napr. vek matky atd…. A potom, chvála bohu, máme natoľko vyvinuté zdravotníctvo, že existuje ešte x testov ktoré sa v horšom prípade dajú absolvovať a tým sa vyhnúť amniocentéze a jej podobným útrapám. Tak či tak je pravdepodobnosť veľmi malá.

Len približne 1 z 200 žien sa môže narodiť choré dieťa. Nechcem tým povedať že ja panikárim, ale predsa mám v hlave takého maličkého chrobáčika ktorý nahlodáva moju dobrú náladu 🙂 Myslím si že je to normálne. Určite každá budúca mamička toto cíti. Nie sú to príjemné záležitosti….

Všetky tieto nepríjemné myšlienky sa snažím zahnať nejakou činnosťou alebo sústredením sa na moje povinnosti ktoré nie sú tak spojené s tehotenstvom. Už sa veru cítim lepšie, nevoľnosti povolili a tak mám viac sily. Tento týždeň mám toho naloženého až až…

Okrem testov sme ako rodina absolvovali prvé rodičovské združenie :- ) Nie nechystáme sa ešte do školy, len do prípravky :- ))

Janíčko bude predškolák. Nastupuje do špeciálnej prípravky zameranej na šport,teda hokej, futbal a plávanie. Pevne verím že to zvládneme. Malý má dosť energie,viac ako ja moj drahý do kopy. Potrebuje sa vyblázniť. Určite mu šport bude robiť dobre.

Rodičko sa konalo v školskej jedálni kde bol značný nedostatok vzduchu. Ledva som vydržala až do konca, ale bola som veľmi hrdá na nás 🙂 a pri pohľade na menný zoznam žiakov sa mi tisli slzy do očííí. Bože ako to beží, len teraz sa narodil a už ide do prípravky. Neuveritelnééé. Keby aj tento týždeň tak utiekol, ale nejako sa mu nechce, stále je len utorok…..

Ešte musím stihnúť povinné očkovanie vo štvrtok s Jankom, musím stihnúť návštevu sociálnej poisťovne kvôly Pnke, okúpať a dať ostrihať a zaočkovať psa, nakúpiť potrebné veci do prípravky, obriadiť domácnosť a chcem začať prerábať kúpeľnu. Neviem čo skôr a mám všetko rozplánované do konca týždňa, len tie dni keby sa rýchlejšie hýbali. Keď už budem mať výsledky budem pokojnejšia a nebudem ten čas tak tlačiť. Dúfam že to dopadne dobre…

Milé tehuľky, maminky, a ostatní čitatelia držte palčeky…

S pozdravom Katuš


Katarina je v 14. týždni tehotenstva. Chcete vedieť, čo sa v tomto týždni deje s vaším telom?

20.8.2015 10:30 | autor: Katarina Vizvariova

Ďalšie blogy

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist