Hniezdenie

BUDÚCA MAMIČKA KATARINA Do termínu pôrodu oficiálne už len 5-7 týždňov… Začínam cítiť ľahkú nervozitu, stále rozmýšľam čo nám ešte chýba pre bábätko, čo treba dokúpiť do výbavičky atď…

Minule som spomínala že v rámci prípravy na príchod bábätka sme sa pustili do celkom rozsiahlej prerábky nášho bytíku. Práce postupujú pomaly, takže už je celkom isté že sviatky budeme tráviť u mojej sestry. Skoro tak ako po iné roky štedrý večer trávime vždy celá rodina po kope, teraz to bude tak isto, akurát s tým rozdielom že tam budeme aj spať :-).

Priznám sa, z jednej strany mi to celkom vyhovuje. Nemusím chystať aj doma a viac menej si od tej hektickéj vianočnej prípravy oddýchnem, čo má pre mňa v tejto dobe (teda v tomto štádiu tehotenstva) a tiež vzhľadom na môj zdravotný stav len priaznivý dopad.

Stále mám nariadený kludový režim, musím ležať s nohami vyloženými hore, vstávať môžem len na jedlo alebo wc. Sú dni kedy to naozaj striktne dodržujem ale sú aj dni kedy sa to nedá. A už mi je aj dlho, som uležaná, unudená a potrebujem sa trochu aj hýbať tak sa motkám po byte, navarím, porobím čo vládzem, aby som odlahčila môjho drahého, ktorý toho má v tomto období na starosti viac než dosť. Musí dozerať a tiež pomáhať s prerábkou bytu, pracuje a k tomu sa stará o nás… Dobrý to chlap 🙂 Ale naspať ku mne a mojim tehulkovským pocitom.

Dni rýchlo ubiehajú. Donedávna som mala pocit že čas sa zastavil a ja budem tehotná asi večne. No teraz keď som si uvedomila že som už na konci 32hého týždňa, teda o chvíľu v 33ťom a termín pôrodu mám o 7 týždňov, zachvátila ma panika. Už je to o chvílu tu… A my máme rozbúraný byt, jeho dokončenie je v nedohľadne :-(. Nemám opraté a ožehlené pre našu princezničku ani kúsok oblečenia.

Kočík nám pošlú až vo februáry, pretože majú odstávku vo výrobe, ani postieľku ešte nedoručili, vraj majú na to až 21 dní :-(. Ešte nemáme kúpenú vaničku, a odsávačku na mlieko… Chýbajú ešte aj jednorázové plienky, potreby do pôrodnice ako podložky, popôrodné vložky atď… Tak tiež ešte musíme dokúpiť komodu na vecičky (už ju mám vybratú), ale tá príde na rad už čoskoro po sviatkoch, keď už budeme mať dokončený bytík pôjdeme do nábytkárstva pretože bude treba kúpiť okrem komody ešte niekoľko maličkostí do bytu…

Keď nad tým všetkým rozmýšľam, mám pocit že sme v strašnom časovom sklze… Už by som mala najradšej všetko nachystané a pripravené. S týchto myšlienok pramení moja nervozita, aj keď sa fyzicky cítim lepšie, mám pocit že s ôsmym mesiacom prišiel aj príval energie, som nervózna. Neustále myslím na to, ako to všetko stihneme…  

Moja mama – skúsená žena, vraví, že moje pocity nie sú ničím výnimočné. Vraj je to syndróm hniezdenia. Tento syndróm sa objavuje u predovšetkým u cicavcov a vtákov, je daný pôsobením hormónov progesterónu a prolaktínu. Jedná sa o potrebu pripraviť hniezdo či pelech alebo teda obydlie pred príchodom potomka. U žien to nie je nič neobvyklé. Hormóny nás nútia inštinktívne zabezpečiť a pripraviť pokojné miesto pre novorodenca. Je celkom normálne že žena má v tomto období potrebu a nutkanie rekonštruovať alebo maľovať byt, presťahovať nábytok alebo aspoň poriadne poupratovať byt, chystať a dookola kontrolovať a pripravovať výbavičku pre dieťa. 

Toto všetko majú na svedomí hormóny a príroda. Syndróm hniezdenia má silnú motivačnú silu, práve preto alebo lepšie povedané vplyvom toho máme pocit že sa mám v poslednom trimestri vrátila sila a energia. To aby sme celú tú prípravu-hniezdenie zvládli :-).

Príprava a budovanie bezpečného a útulného hniezda kde potomkovi nič nebude chýbať, je znakom že naše telo ale hlavne aj psychika sa pripravuje byť rodičom… V prvom tehu som toto tak intenzívne neprežívala, vlastne skoro nič čo ma v tomto tehu postretlo som pri mojom prvorodenom neprežívala. Toto tehotenstvo je úplne iné, mám pocit že také intenzívnejšie. Neviem to opísať úplne presne ale myslím že je to tým že som aj staršia a aj tým že čakáme dievčatko a teda tým že MY Ženy sme senzibilnejšie na všetko.

A tak keď nosíme pod srdcom malú ženu 🙂 tak je tehotenstvo „citlivejšie“. Napriek všetkým okolnostiam a tiež nie práve ľahkému priebehu tehotenstva, som rada že si týmto všetkým prejdem… Získam skúsenosti, ktoré mi určite budú ešte užitočné. Keď nie mne, tak o niekoľko desiatok rokov budem vedieť poradiť svojej dcére tak ako moja mama poradila teraz mne a upokojila ma že moja nervozita je celkom normálna a pramení zo syndrómu hniezdenia…


Katarina je v 32. týždni tehotenstva. Chcete vedieť, čo sa v tomto týždni deje s vaším telom?

21.12.2015 12:15 | autor: Katarina Vizvariova

Ďalšie blogy

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist