Chrípka v druhom trimestri

BUDÚCA MAMIČKA KATARINA Opať ubehol ďalší týždeň. Dni ubiehajú jedna radosť. Začiatok septembra sa začal úžasne, počasie bolo celkom príjemné. Zvládli sme aj všetky povinnosti spojené s týmto „magickým“ časom.

rano_0-1100x618.jpg

Myslím tým koniec prázdnin a dovolenkového obdobia… Nástup do škôlky a zaradenie sa do každodenného kolobehu bežných rodičovských povinností okolo predškoláka prišlo spontánne, bez akýchkoľvek zakolísaní. Janíčkovi sa v škôlke páči, teší sa na každý nový deň strávený v škôlke.

Ani ranné vstávanie na čas nám nerobí problémy. :-)) Prosto sme sa rozbehli správnym smerom. Adaptovali sme sa správne. Aj ja sa som sa cítila celkom dobre a v mojom stave aj komfortne. To znamená, netrápili ma nevoľnosti, ani nadmerná únava a ani žiadne „hormonálne výkyvy nálad. Bola som proste v pohode, aj moji chlapci 🙂

No tento stav netrval veľmi dlho. Už v priebehu niekoľkých dní sa u môjho syna ukázali zdravotné ťažkosti. Po príchode zo škôlky sa sťažoval že ho bolia kosti a je unavený. Samozrejme do večera už mal zvýšenú teplotu a v noci už 40tky. Úžasné, len teraz začal chodiť do škôlky a už tu máme prvé soplíky. To je radosť. Čakajú nás najmenej dve bessenné noci spojené so znižovaním teploty, smrkaním a kašlom. Nerušený spánok teda nehrozí…

Môjho staršieho drahého, teda muža 🙂 som vysťahovala do obývačky aby som Janka mohla mať pri sebe v postely. Prichystala som si k sebe teplomer, sirup na kašeľ, kvapky do nosa a čípky na teplotu. Vybavenie mám, môžme začať bojovať s pani CHRÍPKOU…

Nasledujúce ráno som sa ale zobudila aj ja celkom zlomená. Bolelo ma celé telo, mala som upchatý nos, a postihla ma aj neopísateľná bolesť hrdla. Perfektné, nie len že mám choré dieťa s horúčkami ale dostalo to aj mňa. Teraz nám zostáva už len modliť sa že to nedostane aj otecko :-).

Ten jediný sa teraz musí chytiť sily, ujať sa domácnosti aj varenia a starostlivosti o nás „chorých“. 🙂 Ešteže je to taký skvelý chlap, že mu takéto povinnosti nerobia žiadny problém. Ovláda starostlivosť o domácnosť, skvele varí (je vyučený kuchár ) 🙂 a tiež má trpezlivosť nám robiť čerstvé šťavičky z ovocia, podávať lieky a tiež venčiť psa. Neviem čo by som bez neho robila. Je mi v takýchto chvíľach veľkou oporou. Toto si u neho veľmi vážim. Je to jedna s jeho najlepších vlastností. Keď treba postará sa tak ako má. Kľudne sa mu môžem zveriť do rúk keď je treba. Som rada že je taký aký je.  

Mnoho iných mužov nemá takéto „vlohy“ a keď je takýto stav, že je žena „vyradená z prevádzky“ nedokážu si veľmi dobre poradiť s povinnosťami a bežnými starosťami. Ja som rada že u nás s týmto problém nie je.

Sklátila nás teda chrípka. Nikdy som si nemyslela, že chrípka v tehotenstve môže byť taká ťažko zvládnuteľná. Mi tehuľky žiadne lieky ani iné preparáty na takéto chrípkové stavy brať nesmieme. Tým pádom je sťažené zvládnutie choroby a jej príznakov. Nič okrem bežného paralenu nosného spreja nie je dovolené. Lieky musia nahradiť „babské recepty“ na chrípku.

Pitie zvýšeného množstva tekutín, nie príliž horúcich, ale ani nič studené, t.z. najlepšie teplý ovocný alebo cibuľový čaj s medom a citrónom, aj to nie veľmi silný, čerstvé ovocné a zeleninové šťavy. Veľa citrusových plodov na zvýšenie vitamínu C, ľahká strava, kľudový režim, dostatočný odpočinok, teda veľa spánku a primerane teplé oblečenie aby sme vypotili choroboplodné zárodky. :-)) Takto by sa milá chrípka mala za pár dní pobrať kade lahšie.

Mňa to držalo štyri dlhé dni, syna len tri a už posledné dva dni milá pani chrípka sklátila aj nášho obetavého otecka. A tak, keď mne už bolo o čosi lepšie tak som ho vystriedala v povinnostiach aj nechala ležať jeho. Čo už, niekto musí aj variť, prať a starať sa chorých, o psa a domácnosť. Nebolo mi všetko jednoa všetky povinnosti som robila s veľkým sebazaprením a mnohokrát s posledných síl, ale vždy keď sa dalo som oddychovala a tiež sa doliečovala…

Pani chrípka sa nás držala ako kliešť a nie a nie nás opustiť. Pomaly som začala s dezinfekciou domova, nech bacile vyženiem… Podarilo sa a po vyše týždni sa mi to podarilo. Všetci sa už cítime o poznanie lepšie. Vystrábili sme sa z choroby, chválabohu všetci bez antibiotík a to je veľmi dôležité.

Ešte si cez víkend dobré oddýchneme a v pondelok môže opätovne začať kolotoč povinností. Škôlka, práca, domácnosti a všetky iné bežné povinnosti…  

Som rada že to máme za sebou, a teším sa už na ďaľšie dni. Blíži sa termín ďalšej poradne. 3D utrazvuk takzvaný morfologický. Konečne budeme poznať pohlavie dieťatka, zistíme či čakáme naozaj dievčatko, tak ako tomu nasvedčujú príznaky alebo sa mýlime a pribudne nám do rodiny ďalší mužský potomok…  

Prajem vám príjemný týždeň bez chrípky a iných neduhov…

S pozdravom Katus


Katarina je v 18. týždni tehotenstva. Chcete vedieť, čo sa v tomto týždni deje s vaším telom?

21.9.2015 12:06 | autor: Katarina Vizvariova

Ďalšie blogy

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist