Riešite doma problémy s jedlom? Chce to trpezlivosť

Odmietanie stravy či vyberavosť v jedle je po obezite druhým najčastejším problémom, s ktorým sa stretávajú rodičia malých detí. Niekedy pomôžu jednoduché triky, inokedy je problém dlhodobejší. Vždy sa však vyplatí trpezlivosť.

Podľa odborníkov univerzálny návod, ako dieťa presvedčiť, aby jedlo, neexistuje. „Fáza vzdoru kulminuje okolo druhého roku, keď si dieťa začne uvedomovať svoju existenciu. Snaží sa presadzovať a odmietať rôzne veci, vrátane jedla. Jednoducho si vyžaduje pozornosť. Dieťa hrá. A hrá dovtedy, kým má divákov,“ vysvetlil predseda občianskeho združenia Výživa detí Pavel Neugebauer.

Napríklad drobec, ktorý chce, aby ste mu kúpili sladkosť v obchode, je schopný vyrobiť hlasnú scénu, zvíjať sa na podlahe a podobne. Ak rodičia rezignujú a dieťaťu vyhovejú, pomaly roztočia špirálu zlých návykov.

Chce to trpezlivosť a kreativitu

Problémy sa môžu začať už pri prvých príkrmoch u dojčiat od štvrtého mesiaca. „Strava nesmie byť jednostranná, treba ju striedať,“ radí lekár. „Deti sú konzervatívni jedáci, nemajú rady nové veci, a preto sa vyplatí mať trpezlivosť, novú chuť skúšať hoci aj desaťkrát,“ dodáva nutričná terapeutka Rusková. Štúdie potvrdzujú, že „jeme aj očami“. Dieťa obľubuje farebné jedlá, lepšie je teda stravu nemixovať, ale nechať jednotlivé farebné „hromádky“. Pomôcť môže aj obľúbený hrnček, tanierik.

Zlý príklad u rodičov

Deti sa snažia napodobňovať, učia sa pozorovaním. Za nesprávne stravovacie návyky často môže aj nevhodný štýl stolovania v rodine, keď otec pri jedle číta noviny alebo matka sleduje seriál. Rodičia sú príkladom; jedlo by malo byť príjemným „obradom“, keď sedí celá rodina vrátane tých najmenších pri jednom stole.

Vŕta sa v jedle?

Keď dieťa jedlo odmieta, vyplatí sa napríklad vziať ho do kolektívu detí v rovnakom veku, kde zavládne „zákon džungle“ a dieťa sa o stravu hlási samo. Tvrdší, ale osvedčený postup je nechať dieťa vyhladovať. Žiadne zdravé dieťa nezostane hladné dobrovoľne. Dôležitý je však dostatok tekutín.

Rodičia by rozhodne nemali pchať dieťaťu jedlo nasilu do úst či vyhrážať sa trestami. Dieťa si potom jedlo spojí s nepríjemnými pocitmi a ešte viac sa zablokuje. V prípade zanedbania výchovy k jedeniu možno s nápravou začať kedykoľvek. „Rozhodne platí pravidlo: lepšie neskoro ako nikdy,“ uvádza Neugebauer.

Na Babywebe tiež nájdete:

Čo robiť, keď dieťa nechce jesť?
Výchova detí k správnej výžive

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist