Jamie Oliver: „Nevhodným jedlom zabíjame svoje deti!“

Ešte pred tridsiatimi rokmi bolo normálne, aby sa filozofia stravovania odovzdávala v rámci rodiny. Bolo bežné vedieť variť a používať čerstvé potraviny, ktoré sme si vypestovali vo svojej krajine. Dnes riešime obezitu ako smrteľnú chorobu. A nevieme, ako z toho von. Kuchár Jamie Oliver verí, že kľúčom je vzdelanie. Začať by sme mali u našich detí.

Jamie Oliver síce pochádza z Anglicka, no ako svoj životný cieľ si vytýčil boj s nezdravým životným štýlom v Amerike, odkiaľ šíri svoje idey do celého sveta. V roku 2010 ako rečník konferencie TED vyhral špeciálnu cenu a deň 17. marec vyhlásil za Deň stravovacej revolúcie.

„My rodičia a príbuzní sme sa svojim deťom postarali o kratší život, ako sme mali my a naši predkovia. Vaše dieťa bude žiť o desať rokov menej ako vy. A to všetko pre hory jedla, ktorými sme svoje deti obklopili,“ začal Jamie svoju reč. Témou jeho príhovoru bol fakt, že choroby spôsobené nevhodnou stravou sú jeden z najväčších problémov Spojených štátov, zďaleka však nejde len o „americkú kauzu“, stravovanie, ktoré poškodzuje zdravie, je globálny problém. Prišiel som, aby som odštartoval revolúciu v stravovaní,“ vyhlásil.

Nový druh zeleniny? Hranolčeky!

Jamie na svojej revolúcii pracuje už desať rokov, ako prvý sa rozhodol bojovať v Západnej Virgínii, čo je najnezdravší štát v celej Amerike. Jamie vidí problém v tzv. tretej generácii. Túto generáciu nikto neučil variť, neprevzala žiadne stravovacie návyky svojich predkov, a tak, aj keď sa rodina snaží problém s obezitou riešiť, nevie, ako na to. „Obezita a choroby spojené so stravovaním sa nedotýkajú len osoby, ktorá nimi trpí, ale postihujú všetkých členov rodiny,“ hovorí.

„Celé je to o spôsobe moderného života,“ vysvetľuje Jamie. „Celú krajinu ovládli fastfoody a veľké obchodné značky sú najvplyvnejšou silou v krajine. Ešte pred tridsiatimi rokmi bola väčšina jedál z miestnych zdrojov a jedlo bolo čerstvé, dnes ide o jedlo spracované a plné extra prísad. Veľkosť porcií je obrovský problém, etikety sú obrovský problém, na výrobku, ktorý je plný cukru, je nálepka – nízkotučné. Domov býval miestom odovzdávania jedla a kultúry stravovania, živil našu spoločnosť, to sa však už dnes nedeje.“

Kapitolou samou osebe je stravovanie v školách. Tomuto problému venuje Jamie veľké úsilie. „Všetky tie kuchárky a kuchári sa skutočne snažia, robia to najlepšie, čo môžu. No úlohy, ktoré dostávajú, sú zlé. Celý systém riadia prevažne účtovníci. Lenže v tomto biznise nie je dosť ľudí, ktorí by sa vyznali v jedle. A to je ten problém. Ak nie ste expert na jedlo a dostanete nízky rozpočet, ktorý sa neustále znižuje, na tvorivosť nezostáva miesto. A tak sa nakupujú blufy. Hranolčeky sa považujú za zeleninu, pizza je namiesto chleba na raňajky.“

Karfiol? Čo to je?

Neblahou praxou je, že deti o jedle neučíme. Na základnej škole v Anglicku ukazoval Jamie deťom zeleninu, aby určili, o aký druh ide. Ukázal na rajčiny, dievčatko odpovedalo, že to sú zemiaky. Deti vôbec nevedeli, čo je to karfiol, o baklažáne si mysleli, že je to hruška. „Keď deti nevedia, čo je tá vec, nikdy ju jesť nebudú. Stačili dve dvojhodinové lekcie, aby sa deti naučili rozpoznať jednotlivé druhy zeleniny a dozvedeli sa, odkiaľ pochádzajú.“

Kde teda hľadať prevenciu? Zlepšenie podľa Jamieho nemôže prísť z jedného zdroja. Čo by sme teda mali robiť, aby sme mohli povedať, že o desať rokov bude história našich detí ich šťastím? „Keď ste chytrí a kvalitne sa stravujete, budete žiť lepšie,“ tvrdí svetoznámy kuchár.

„Je viac takých oblastí, kde môžeme začať so zmenou, napríklad supermarkety. Do každého veľkého supermarketu by mali postaviť odborníka na jedlo. Aby vám pomohol nakupovať. Aby vám ukázal, ako variť rýchle, chutné sezónne jedlá, aby ich zvládli aj zaneprázdnení ľudia. Všetko je to o vzdelávaní. Keď viete variť, nezáleží na ekonomickej kríze, ani na čase, ktorý máte. Začať však musíte vo svojej domácnosti. Odovzdávať jedlo a varenie ako filozofiu, z generácie na generáciu. Z priateľa na priateľa. A máme pokrytú celú populáciu. Každý individuálny jedinec môže pomôcť.“

Čítajte tiež:

Desivá štatistika obezity

Hoci sa za krajinu obezity tradične vyhlasuje Amerika, ani my na Slovensku nie sme pozadu. Štatistiky uvádzajú, že nadváhou u nás trpí asi 20 percent dospelých ľudí, a keby sme k tomu pripočítali osoby s nadváhou, vyjdú nám alarmujúce čísla, okolo 60 %. Stalo sa bežnou praxou jesť aj bez pocitu hladu a naše telo si prebytok ukladá na horšie časy. Moderná doba nás navyše nedostatočne núti k akémukoľvek pohybu.

Podľa štatistík je v Slovenskej republike obézne približne každé desiate dieťa. Len máloktoré z nich sa však z obezity lieči pod lekárskym dohľadom.

Ani zďaleka nejde len o estetický problém, rodičia by sa nemali obávať len toho, že sa ich dieťaťu budú v škole smiať. Ako nadváha, tak aj obezita sa spájajú s celým radom zdravotných komplikácií, napríklad kardiovaskulárnych, metabolických, endokrinných, tráviacich, ortopedických alebo dermatologických. A, samozrejme, posmech vrstovníkov môže viesť aj k psychickým ťažkostiam.

Ak si rodičia s obezitou u svojich detí nevedia rady, môžu sa obrátiť na pediatra alebo detského obezitológa. Tí odporučia zmeny v životnom štýle dieťaťa, prípadne môžu navrhnúť ambulantnú liečbu.

Do boja proti obezite sa však musí zapojiť celá rodina, potom bude šanca zmeniť jedálny lístok i životný štýl a dať dieťaťu dobré stravovacie vzory. Ako hovorí Jamie Oliver: „Mojím želaním je, aby sme podporili silné, trvalé hnutie, ktoré poučí dieťa o jedle, inšpiruje rodiny, aby začali opäť variť, a dáme všetkým ľuďom silu bojovať proti obezite.“

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa k odberu nášho newsletteru alebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist