Čo robiť, keď dieťa nechce jesť?

Každé zdravé dieťa sa rodí s chuťou do jedla „na mieru“. Teda s takou chuťou, s ktorou priberá tempom, ktoré je preň práve optimálne.

Nejde len o to, aby dieťa jedlo, musíme mu však umožniť, aby sa prejavila jeho prirodzená chuť do jedla.

Keď nechce jesť

Keď dieťa nechce jesť, môže to mať rad dôvodov. Najčastejšie je nechuť do jedla spôsobená tým, že dieťa jednoducho nemá hlad. Možno bolo posledné jedlo príliš sýte, pretože dieťa jedlo sladkosti či pilo pred jedlom sladký nápoj alebo mlieko. Aj keď je žalúdok naplnený iba tekutinou, hlad je potlačený. Možné je aj to, že odmietané jedlo obsahuje určitú potravinu či korenie, ktoré dieťaťu nechutí. Už jeho vôňa môže chuť do jedla pokaziť.

Jednoduché fígle

Je dôležité dodržiavať podávanie jednotlivých pokrmov a snažiť sa odhadnúť, akú veľkú porciu dieťa asi zje, pretože veľké porcie môžu v detských očiach vyzerať „nepremožiteľné“. Nezabúdajte ani na to, že deti jedia očami. Ak je podávaný pokrm napohľad lákavý a príťažlivý, nemusíte mať obavy, že zostane nedotknutý.

Deti nenúťte

Citlivé deti môžu odmietnutím jedla reagovať na stresové situácie. V žiadnom prípade dieťa do jedla nenúťte. Ak trvá fáza, keď dieťa nechce jesť, dlhší čas, obráťte sa na svojho detského lekára.

Pestrá strava

V dnešnej uponáhľanej dobe je strava mnohých detí jednostranná. Nevýrazný a málo pestrý jedálny lístok je z veľkej časti vyplnený smaženými pokrmami, údeninami, bielym pečivom a sladkosťami.

Pritom hlavná zásada jedálneho lístka detí i dospelých je pestrá strava. Hoci toto odporúčanie znie trochu ako klišé, je základom. Len rozmanitý jedálny lístok môže zabezpečiť výživové potreby stravníkov v plnej šírke. Vyvarujeme sa tým aj vyššieho príjmu prípadných cudzorodých látok, ktorý je nebezpečným rizikom jednostrannej výživy.

Deti trpia dôsledkami nesprávnej výživy oveľa viac a častejšie ako dospelí, pretože majú relatívne vyšší príjem živín nutných na rast a vývoj. Na utváranie stravovacích návykov sa negatívne spolupodieľa aj všadeprítomná reklama, ktorá sa snaží rodičov presvedčiť, že práve poriadne mastné či presladené výrobky sú nevyhnutné na výživu detí.

Väčšina populácie, bohužiaľ, podceňuje zdravotné riziká vyplývajúce z konzumácie takýchto produktov.

Na Babywebe tiež nájdete:

Príjem potravy a jeho vplyv na rozvoj reči
Máte obézne dieťa?
Starostlivosť o dieťatko
Zásady kŕmenia

31.10.2010 7:07| autor: Jarmila Mandžuková

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist