Mäso v jedálničku detí – áno či nie?

Je mäso pre deti nevyhnutné? A je dnes toľko rozšírené vegetariánstvo pre detský organizmus bez rizika? Mäso je zdrojom cenných látok (vitamínov skupiny B, železa…) a plnohodnotných bielkovín, ktoré majú byť v primeranom množstve v strave detí zastúpené.

V období rastu a vývoja je potreba bielkovín skoro dvojnásobná. Pri dodržiavaní zásad pestrej stravy sa odporúča ako dostatočná konzumácia mäsa 3 – 4 krát do týždňa. Keď mäso v jedálničku prevažuje, hrozí nadbytok bielkovín, čo je možno rovnako rizikové ako ich nedostatok. Organizmus nedokáže prebytočné bielkoviny ukladať do zásoby a musí ich preto veľmi zložite vylučovať, čo organizmus zaťažuje.

Od kedy podávať deťom mäso?

Mäso by sa v jedálničku detí malo objaviť po ukončenom prvom roku života. Počas niekoľkých prvých týždňoch by malo byť vo forme vývaru a najlepšie varené, spočiatku len v kombinácii so zeleninou, neskoršie s ryžou alebo zemiakovou kašou.

Aké mäso je najvhodnejšie?

Najväčšie zastúpenie by v jedálničku malo mať mäso drobných domácich zvierat, ako kuracie, morčacie, králičie, prípadne bravčové, teľacie či hovädzie. Pochopiteľne veľmi záleží na stravovacích zvyklostiach každej rodiny. Mäso by malo byť čerstvé a dobre skladované.

Mali by ste vedieť, že…

  • pri spracovaní mäsa sa nesmieme dotýkať iných potravín, dokiaľ si dobre neumyjeme ruky. Tiež nože, doštičky a ďalšie pomôcky používame len výhradne k príprave mäsa!
  • mäso pred spracovaním očistíme, krátko opláchneme pod tečúcou vodou a osušíme čistou utierkou. Mäso nikdy vo vode nemočíme, pretože tým stráca cenné látky.
  • pred prípravou mäsitých pokrmov odstránime všetok viditeľný tuk a mäso zbavíme kože.
  • najvhodnejšou tepelnou úpravou je dusenie, varenie, prípadne aj pečenie.
  • obaľované a smažené mäso ako rezne či rybie tyčinky zaradte do jedálnička dieťaťa od troch rokov a maximálne jedenkrát týždenne.
  • konzumácia rýb sa deťom do dvoch rokov neodporúča, prípadne veľmi opatrne, a to len po kúskoch. Ryby sú alergénom a môže po nich nastať silná negatívna reakcia.
  • deťom do troch rokov sa neodporúča podávať pokrmy pripravené z vnútorností zvierat.
  • na detský tanier nepatria mastné a korenené mäsité pokrmy. Pre menšie deti mäso nesolíme vôbec, pretože soľ je pre detské ľadviny ťažko spracovateľná.

Keď dieťa mäso odmieta

Nie je žiadna tragédia, keď dieťa odmieta konzumovať mäso vo veku do dvoch rokov a aj neskôr. Skúste podávať mäso, ktoré „ako mäso nevyzerá“, teda karbonátky, šišky, guľky, ktoré pripravujeme z mletého mäsa. Ak dieťa mäso neje, musíme dbať na dostatočný príjem iných kvalitných bielkovín, hlavne mliečnych výrobkov a vhodne spracovaných strukovín, ak ich dieťa dobre znáša. Veľmi chutné a výživné pokrmy sa dajú pripraviť z bohatej ponuky ďalších surovín – zeleniny, cestovín a ryže.

Čítajte tiež:

Údeniny namiesto mäsa?

Veľa mamiek si zjednodušuje prípravu jedla, napríklad večere tým, že mäso nahrádzajú údeninami. Malým deťom do troch rokov by mali byť podávané len výnimočne, a to najlepšie šunka, buď detská so zníženým množstvom soli, alebo kuracia. U starších detí sa ako prijateľné množstvo považuje konzumácia 50 – 100g mäkkej údeniny jedenkrát do týždňa. Len výnimočne by mali byť podávané trvanlivé salámy, pretože obsahujú najviac škodlivých látok. Údeniny obsahujú veľa tuku, soli, korenia a veľa chemických konzervačných látok, farbív a príchutí, ktoré dráždia citlivý detský tráviaci trakt. Deti by nemali konzumovať ani údeniny typu „paštéta“ alebo „mäsové pomazánky“. Ak sú navyše v konzervách, prichádzajú do styku s kovom, ktorý sa môže do potraviny rozpúšťať.

Tipy a fígle:

  • Na zahustenie mäsových štiav môžeme miesto múky použiť kukuričnú škrobovú múčku maizenu.
  • Kupované mleté mäso obsahuje príliš mnoho tuku (spravidla sa pripravuje z mastného bravčového bôčiku). Ak môžete, pomeľte si mäso sami z chudých kusov alebo použite výborné mleté morčacie mäso.
  • Mleté mäso na karbonátky môžeme „nahradiť“ varenou zeleninou, namočeným sójovým granulátom, zvhlčenými ovsenými vločkami, uvarenou pohánkou a podobne.
  • Údeniny, ktoré pridávame do pokrmov, môžeme plnohodnotne nahradiť sekanou sójovou šunkou, ktorú pred použitím necháme nabobtnať v horúcej slanej vode.

Veľa mamičiek si neuvedomuje, že malý rastúci organizmus je niekoľkonásobne citlivejší na škodlivé látky ako organizmus dospelý a ďaleko ľahšie sa poškodí. Správna výživa dieťaťa je prvou a najdôležitejšou podmienkou dobrého zdravia počas celého života.

Mäso v jedálničku detí – áno či nie?

Je mäso pre deti nevyhnutné? A je dnes toľko rozšírené vegetariánstvo pre detský organizmus bez rizika? Mäso je zdrojom cenných látok (vitamínov skupiny B, železa…) a plnohodnotných bielkovín, ktoré majú byť v primeranom množstve v strave detí zastúpené.

V období rastu a vývoja je potreba bielkovín skoro dvojnásobná. Pri dodržiavaní zásad pestrej stravy sa odporúča ako dostatočná konzumácia mäsa 3 – 4 krát do týždňa. Keď mäso v jedálničku prevažuje, hrozí nadbytok bielkovín, čo je možno rovnako rizikové ako ich nedostatok. Organizmus nedokáže prebytočné bielkoviny ukladať do zásoby a musí ich preto veľmi zložite vylučovať, čo organizmus zaťažuje.

Od kedy podávať deťom mäso?

Mäso by sa v jedálničku detí malo objaviť po ukončenom prvom roku života. Počas niekoľkých prvých týždňoch by malo byť vo forme vývaru a najlepšie varené, spočiatku len v kombinácii so zeleninou, neskoršie s ryžou alebo zemiakovou kašou.

Aké mäso je najvhodnejšie?

Najväčšie zastúpenie by v jedálničku malo mať mäso drobných domácich zvierat, ako kuracie, morčacie, králičie, prípadne bravčové, teľacie či hovädzie. Pochopiteľne veľmi záleží na stravovacích zvyklostiach každej rodiny. Mäso by malo byť čerstvé a dobre skladované.

Mali by ste vedieť, že…

  • pri spracovaní mäsa sa nesmieme dotýkať iných potravín, dokiaľ si dobre neumyjeme ruky. Tiež nože, doštičky a ďalšie pomôcky používame len výhradne k príprave mäsa!
  • mäso pred spracovaním očistíme, krátko opláchneme pod tečúcou vodou a osušíme čistou utierkou. Mäso nikdy vo vode nemočíme, pretože tým stráca cenné látky.
  • pred prípravou mäsitých pokrmov odstránime všetok viditeľný tuk a mäso zbavíme kože.
  • najvhodnejšou tepelnou úpravou je dusenie, varenie, prípadne aj pečenie.
  • obaľované a smažené mäso ako rezne či rybie tyčinky zaradte do jedálnička dieťaťa od troch rokov a maximálne jedenkrát týždenne.
  • konzumácia rýb sa deťom do dvoch rokov neodporúča, prípadne veľmi opatrne, a to len po kúskoch. Ryby sú alergénom a môže po nich nastať silná negatívna reakcia.
  • deťom do troch rokov sa neodporúča podávať pokrmy pripravené z vnútorností zvierat.
  • na detský tanier nepatria mastné a korenené mäsité pokrmy. Pre menšie deti mäso nesolíme vôbec, pretože soľ je pre detské ľadviny ťažko spracovateľná.

Keď dieťa mäso odmieta

Nie je žiadna tragédia, keď dieťa odmieta konzumovať mäso vo veku do dvoch rokov a aj neskôr. Skúste podávať mäso, ktoré „ako mäso nevyzerá“, teda karbonátky, šišky, guľky, ktoré pripravujeme z mletého mäsa. Ak dieťa mäso neje, musíme dbať na dostatočný príjem iných kvalitných bielkovín, hlavne mliečnych výrobkov a vhodne spracovaných strukovín, ak ich dieťa dobre znáša. Veľmi chutné a výživné pokrmy sa dajú pripraviť z bohatej ponuky ďalších surovín – zeleniny, cestovín a ryže.

Čítajte tiež:

Údeniny namiesto mäsa?

Veľa mamiek si zjednodušuje prípravu jedla, napríklad večere tým, že mäso nahrádzajú údeninami. Malým deťom do troch rokov by mali byť podávané len výnimočne, a to najlepšie šunka, buď detská so zníženým množstvom soli, alebo kuracia. U starších detí sa ako prijateľné množstvo považuje konzumácia 50 – 100g mäkkej údeniny jedenkrát do týždňa. Len výnimočne by mali byť podávané trvanlivé salámy, pretože obsahujú najviac škodlivých látok. Údeniny obsahujú veľa tuku, soli, korenia a veľa chemických konzervačných látok, farbív a príchutí, ktoré dráždia citlivý detský tráviaci trakt. Deti by nemali konzumovať ani údeniny typu „paštéta“ alebo „mäsové pomazánky“. Ak sú navyše v konzervách, prichádzajú do styku s kovom, ktorý sa môže do potraviny rozpúšťať.

Tipy a fígle:

  • Na zahustenie mäsových štiav môžeme miesto múky použiť kukuričnú škrobovú múčku maizenu.
  • Kupované mleté mäso obsahuje príliš mnoho tuku (spravidla sa pripravuje z mastného bravčového bôčiku). Ak môžete, pomeľte si mäso sami z chudých kusov alebo použite výborné mleté morčacie mäso.
  • Mleté mäso na karbonátky môžeme „nahradiť“ varenou zeleninou, namočeným sójovým granulátom, zvhlčenými ovsenými vločkami, uvarenou pohánkou a podobne.
  • Údeniny, ktoré pridávame do pokrmov, môžeme plnohodnotne nahradiť sekanou sójovou šunkou, ktorú pred použitím necháme nabobtnať v horúcej slanej vode.

Veľa mamičiek si neuvedomuje, že malý rastúci organizmus je niekoľkonásobne citlivejší na škodlivé látky ako organizmus dospelý a ďaleko ľahšie sa poškodí. Správna výživa dieťaťa je prvou a najdôležitejšou podmienkou dobrého zdravia počas celého života.

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist