Odmieta vaše dieťa ovocie a zeleninu? Možno mu skutočne nechutí

Aj vo vnímaní chutí existujú medzi ľuďmi rozdiely. To, čo jednému pripadá bez chuti, druhému chutí úplne inak. Vaše dieťa mohlo zdediť supertaster gény a je na výrazné chute extrémne citlivé. Vnucovať mu v takom prípade zeleninu, ktorá mu na rozdiel od vás chutí naozaj odporne, nemá zmysel.

Človek, ktorý zdedí takéto gény, sa nestane superstar, ale iba supertasterom (z anglického taste – chuť, chutnať). Po našom by sme ho mohli nazvať „superchutnač“.

Supertaster nie je žiadny mimozemský mutant, ako by sa mohlo zdať podľa názvu, dokonca nie je ani veľmi ojedinelý. Je ich medzi nami celá štvrtina. Na jazyku má supertaster oveľa viac chuťových pohárikov a vďaka nim dokáže vnímať chute oveľa intenzívnejšie ako ostatní. Preto môže byť k niektorým potravinám oveľa kritickejší. Ľudovo by sme povedali, že je vyberavý, ale tak jednoducho to zas nefunguje.

Supertasteri sú najviac citliví na horkú chuť v jedle, intenzívnejšie vnímajú kyslú chuť, tuky a umelé sladidlá. Preto sa skôr vyhýbajú niektorým druhom zeleniny, ako sú ružičkový kel, kapusta, brokolica, kaleráb, reďkovky, prekáža im kyslosť niektorých typov ovocia a horkosť grepov.

Celkový príjem ovocia a zeleniny je u supertasterov nižší. Nechutí im ani alkohol, pivo sa im môže zdať príliš horké. Vyhýbajú sa tučným i príliš ostrým jedlám. Nevyhľadávajú ani horkú čiernu kávu a čaj, a ak ich pijú, tak jedine sladené alebo s mliekom.

Supertasteri: someliéri a šéfkuchári

To všetko sú všeobecné pravidlá, ktoré nemusia platiť do detailu. Neznamená to, že štvrtina populácie nepije kávu ani pivo a neje zeleninu a grepy. To, že niekto vníma chute oveľa intenzívnejšie, ešte neznamená, že nemôže spomínané potraviny vôbec jesť. Naopak. Ide skôr o intenzitu zážitku z jedla a citlivosť na kombináciu chutí.

Supertaster teda v konečnom dôsledku nemusí byť vyberavý v jedle, skôr by sa dalo povedať, že si dokáže vychutnať dobré a chuťovo vyvážené jedlo.

Keď vaše dieťa odmieta akúkoľvek zeleninu a ovocie a najradšej by konzumovalo iba párky v rožku, hranolčeky, čipsy a limonády, supertaster gény pravdepodobne mať nebude. Niekedy však aj inak nevyberavé dieťa niektoré druhy nemá rado, pretože mu z uvedených dôvodov pripadajú nepríjemne horké a kyslé.

Riešenie je jednoduché: Skúšajte dieťaťu ponúkať všetky možné druhy ovocia a zeleniny, až kým nenájdete tie správne, ktoré mu až tak neprekážajú. Na výrazné chute si možno zvykne neskôr.

Ako to funguje

Celý systém vnímania chutí bol odhalený už pred osemdesiatimi rokmi, keď sa zistilo, že ľudia sú rôzne citliví na zlúčeninu phenylthiokarbamid (PTC). Látka sama osebe nie je pre človeka nijako zvlášť významná, bolo len zaujímavé, že sa ľudia líšili vo vnímaní jej chuti. Približne štvrtina populácie cíti PTC ako bez chuti, tých nazývame non-tasteri. Polovici populácie pripadá horká – to sú tasteri – a niektorým sa zdá neznesiteľne horká, a to sú práve supertasteri.

Neskôr boli objavené ďalšie zaujímavé súvislosti v stravovacích návykoch a vo vnímaní chuti. Zaujímavé sú aj teórie, prečo sa takáto vlastnosť medzi ľuďmi vyskytuje. Vnímanie horkej chuti bolo údajne v praveku dôležité na prežitie. Horké rastliny bývajú často jedovaté, a tak sa jedinci, ktorí dokázali horkú chuť rozpoznať, ľahšie vyhli otrave.

Čítajte tiež:

Je dobré byť supertaster?

Byť supertasterom nie je žiadna choroba. Je to rovnaké, ako keď má niekto tmavé alebo svetlé vlasy. Rovnako ako existujú ľudia s absolútnym hudobným sluchom i takí, čo nevedia zanôtiť ani „Kohútika jarabého“… S chuťami je to podobné.

Vlastne sa dá povedať, že byť supertasterom nemá žiadny praktický dôsledok. Jediný významnejší poznatok je, že supertasteri majú trochu iný spôsob stravovania, jedia menej potravín s prospešnými horkými látkami. Tie všeobecne fungujú ako prevencia vzniku rakoviny hrubého čreva.

Na druhej strane sú vďaka nižšej konzumácii tučných jedál menej ohrození chorobami srdca a ciev. Býva medzi nimi aj menej alkoholikov a fajčiarov. Supertasteri sú údajne aj štíhlejší, pretože sa, jednoducho povedané, toľko nenapchávajú. Chuťovo ich uspokojí oveľa menšie množstvo jedla.

A ako som na tom ja?

Existujú dve možnosti, ako zistiť, či ste supertaster.

Prvá možnosť je úplne zadarmo a môžete si ju urobiť doma s deťmi. Stačí si zafarbiť jazyk napríklad nejakou farebne výraznou potravinou. Na tento účel sú mimoriadne vhodné neprirodzene sfarbené cukrovinky, napríklad modré nanuky, farebné žuvačky a podobne. Malí školáci vám určite poradia, čo najlepšie funguje. Prinajhoršom použite potravinársku farbu.

Výrazne zafarbené bodky na jazyku sú chuťové papily zodpovedné za vnímanie chutí. Supertasteri by ich mali mať v kruhu s priemerom 6 mm vyše tridsať.

Druhá možnosť vás vyjde približne na 7 eur, pretože si musíte objednať „Supertaster test“ až z Ameriky. Za pár dní vám poštou prídu dva papieriky napustené látkou PTC. Vložíte si ich do úst a počkáte, čo sa bude diať. Ak nepocítite žiadnu chuť, ste non-taster. Ak bude papierik horký, ste obyčajný taster. A ak vám bude ústa zvierať od horkosti, ste s istotou supertaster. Môžete sa tešiť, v praveku by ste prežili!

25.5.2017 12:20| autor: RNDr. Anna Mészárosová

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa k odberu nášho newsletteru alebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.
TOPlist