Probiotiká a prebiotiká – sú naozaj také prospešné?

Krkolomné názvy, kto sa v tom má vyznať? Aký je medzi nimi vlastne rozdiel? O tom, že sú probiotiká zdravé, sa dočítame azda už i na letákoch v schránke. Hazardujeme azda so svojím zdravím, keď ich neužívame dostatok?

Priaznivé účinky kyslomliečnych výrobkov sú známe odpradávna, zmienky o nich nájdeme azda už v biblii. Práve v kvasených výrobkoch nájdeme „dobré baktérie“, probiotiká. Ich názov pochádza z gréčtiny zložením slov „pro“ (priaznivý) a „bios“ (život). Tieto baktérie sú dnes okrem ich prirodzeného výskytu umelo množené a pridávané do rôznych potravín vrátane dojčenských mliek alebo sa predávajú ako potravinové doplnky.

Probiotiká verzus prebiotiká

Probiotiká si niekedy ľudia mýlia s prebiotikami, je však medzi nimi veľký rozdiel. Na druhej strane jedny bez druhých vlastne trochu strácajú zmysel.

Probiotiká

Probiotiká sú živé mikroorganizmy, ktoré sa u zdravého človeka vyskytujú v hrubom čreve. Napomáhajú obnovu správnej črevnej mikroflóry a zabraňujú iným škodlivým mikroorganizmom, ktoré sa v črevách vyskytujú, aby sa ďalej množili. Probiotiká majú pozitívny vplyv na zdravie celého organizmu.

Tieto črevné baktérie neprestajne stimulujú imunitný systém človeka, niektoré baktérie dokážu produkovať vitamín K a B12, pomáhajú pri liečbe hnačky, ďalšie dokonca znižujú hladinu cholesterolu, obmedzovaním vzniku škodlivých látok pri nesprávnom trávení zmierňujú prejavy alergií.

Probiotické „dobré“ baktérie sa prirodzene vyskytujú v kyslomliečnych výrobkoch, teda v jogurtoch, kefíroch, ale aj v kvalitných tvrdých syroch a tiež v zelenine konzervovanej mliečnym kvasením, napríklad v kvasenej kapuste alebo v kvasených uhorkách.

Prebiotiká

Naproti tomu prebiotiká sú nestráviteľné látky, ktoré slúžia ako základňa pre rast a aktivitu „dobrých“ baktérií. Inak povedané, predstavujú pre probiotické baktérie správne prostredie, v ktorom sa im dobre žije.

Prebiotiká sú napríklad vlákniny obsiahnuté v obilovinách, strukovinách, ovocí a zelenine. Vláknina je síce nestráviteľná, ale to neznamená, že je pre nás zbytočná. Žalúdkom a tenkým črevom prejde bez zmien, no v hrubom čreve má nezastúpiteľnú úlohu ako živná pôda na rast a množenie užitočných baktérií.

Navyše pôsobí na zväčšenie objemu stolice, a tým zamedzuje vzniku zápchy, nepriamo teda preventívne pôsobí proti vzniku nádorov hrubého čreva. Pre pre- a probiotiká sa niekedy používa spoločný názov synbiotiká.

Prirodzene alebo umelo?

Probiotiká i prebiotiká je zdravé užívať prakticky vždy a ešte užitočnejšie je to v situáciách, keď bola prirodzená črevná mikroflóra nejakým spôsobom narušená. Notoricky známe je užívanie kyslomliečnych výrobkov po liečbe antibiotikami, vhodné je i po konzumácii alkoholu a všeobecne pri zlom stravovaní. Prevencie koniec koncov nie je nikdy dosť. Aký je však rozdiel v tom, či budeme jesť jogurty a kvasenú kapustu alebo si jednoducho kúpime probiotiká vo forme potravinových doplnkov a zhltneme pár „bobúľ“?

Lekári i výživoví poradcovia sa v tom zhodujú. Na celej čiare jednoznačne víťazí užívanie pro- i prebiotík vo forme prirodzenej stravy. Preventívne užívanie syntetických preparátov žiadny zásadný vplyv nemá. Ak si celý rok kupujeme potravinové doplnky, hoci s dobrým úmyslom, možno len zbytočne stenčujeme svoje peňaženky.

V niektorých potravinových výrobkoch sú zdravé baktérie tiež pridané len dodatočne a ich účinok na náš organizmus je neporovnateľne slabší, ak nie priam nulový. Rovnako zásadné je aj to, aby potraviny, ktoré jeme, obsahovali živé baktérie, prednosť majú preto jednoznačne potraviny so „živými kultúrami“. Mŕtve baktérie sa nemôžu ďalej množiť a nemajú vlastne žiaden význam.

Čítajte tiež:

Dojčenie je výhoda

Vzhľadom na to, že narastá spotreba syntetických voľnopredajných probiotík, vydala v minulom roku Česká pediatrická spoločnosť stanovisko k podávaniu probiotík dojčatám. Dokument je voľne dostupný na internete a podľa neho je rola potravinových probiotických doplnkov jednoznačne preceňovaná. Podľa dokumentu môžu byť probiotiká užitočné pri prevencii hnačky počas užívania antibiotík a niektoré druhy baktérií prospievajú pri infekčných hnačkách, no zatiaľ napríklad nebol preukázaný vplyv preventívneho užívania pro- a prebiotík na vznik ekzému a dokonca ani vplyv v liečbe atopického ekzému.

Dojčené deti žiadne ďalšie podávanie probiotík ani prebiotík nepotrebujú, u nedojčených detí možno v špecifických prípadoch probiotiká podávať, ale len na radu lekára a ako liek, nie ako potravinový doplnok.

Nie je baktéria ako baktéria

Čo si z toho množstva informácií odniesť a čo si o celom probléme myslieť? Ako pri všetkom platí, že najlepším radcom je zdravý rozum. Probiotiká a prebiotiká rozhodne pre vaše zdravie prospešné sú.

No skôr ako slepo a bez rozmyslu kupovať umelé preparáty a denne sa nimi „ládovať“ v dobrej viere, že robím niečo pre svoje zdravie, je určite lepšie užívať pro- i prebiotiká prirodzene a nenásilne formou zdravej stravy. Oveľa viac než drahé preparáty poslúži napríklad vrecko kyslej kapusty za bagateľ, domáci jogurt, šošovica, ovocie, zelenina.

Ak máte pocit, že by vám predsa len dávka dobrých baktérií navyše prospela, určite neurobíte chybu, ak sa poradíte s lekárom o druhu a množství doplnkov či potravín, ktoré by ste mali užívať.

26.9.2017 2:15| autor: RNDr. Anna Mészárosová

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist