Tvorivá inšpirácia pre malých i veľkých

Zemiakové a pomarančové pečiatky, koráliky z cestovín a domáca plastelína – to sú naše tipy pre vašu tvorivú domácu dielňu s deťmi.

Počasie sa rozhodlo, že ukončí etapu babieho leta a naservíruje nám pravú jeseň so všetkým, čo k nej patrí. Detské ihriská osirejú a my budeme znovu tráviť viac času doma. A tak sme pre vás pripravili niekoľko tvorivých nápadov pre hravo strávený čas s najmenšími. Nemusíte mať výtvarné nadanie ani šuplíky plné kreatívnych potrieb. Stačí, keď nakuknete do špajzy.

Zemiakové pečiatky a farebné obtlačky pomarančov

Táto zábava deťom vydrží: rozpolíte zemiaky a zo šuplíka vylovíte vykrajovadlá na medovníky – úspech budú mať hlavne formičky zvieratiek. Ďalej budete potrebovať tempery, štetce a papiere. Z umytých polovičiek zemiakov vytvoríte pečiatky tak, že do nich vtlačíte vykrajovadlo a okraj mimo formičky odkrojíte.

Ak formičky nemáte, môžete si pečiatky do zemiakov vyrezať klasicky nožom (najskôr si obkreslíte predvyrobené šablónky na zemiak fixkou a potom vyrežete). Potom už len malý umelec namáča pečiatku do farby (menšie deti) alebo ich natiera štetcom (väčšie deti) a obtláča ich na papier. Pečiatkový výtvor môžete ďalej domaľovávať, polepiť jesenným lístím a podobne. Ak si vytvoríte pečiatku v tvare listu, môžete namaľovať kmeň stromu a jesenné pestrofarebné listy na strom doplniť práve pomocou pečiatky.

480895_10151587370128138_1622019875_n.jpg

Pekné obrázky vytvoríte aj podobným (a vlastne jednoduchším) spôsobom, keď rozpolíte pomaranč (alebo citrón), nafarbíte ho temperami a obtláčate na papier. Vznikne tak skôr abstraktné umenie. 🙂

Čítajte tiež:

Maľované koráliky z cestovín

14955861_1402154966476500_8972364700594637998_n.jpgPotrebujete akékoľvek väčšie duté cestoviny, mašľu alebo povrázok, na ktorý budete navliekať, fixky. Najskôr na špajľu navlečiete niekoľko kúskov cestovín a zo všetkých strán ich pomaľujete fixkami. Cestoviny môžete aj nasprejovať zlatým či strieborným sprejom. Po zaschnutí cestovinové koráliky ponavliekate na povrázok alebo mašľu. Táto činnosť má tiež priaznivý vplyv na rozvoj jemnej motoriky u malých detí.

Detská nevarená plastelína

V miske zmiešate dva hrnčeky múky, hrnček soli a polievkovú lyžicu jedlého oleja. Pozvoľna prilievate vodu (asi jeden hrnček): hmota sa bude meniť, najskôr bude drobivá, postupne zvláčnie. Môžete do nej pridať pár kvapiek potravinárskeho farbiva, prípadne plastelínu rozdeliť na menšie časti a každú zafarbiť inou farbou. Modelujete ako z klasickej plastelíny. Cesto však môžete použiť aj na vykrajovanie a pečenie, vtláčať ho do pružných formičiek na ľad alebo pretláčačom na cesnak vyrábať vlasy pre bábiky a pod.

Domáca plastelína by vám mala zabalená v mikroténovom vrecku v chladničke vydržať najmenej týždeň.


Zdroj foto: www.facebook.com

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist