Dovolenka bez nervov – aké poistenie?

Konečne niekam vypadnúť… Letná dovolenka, na ktorej otec popíja pod slnečníkom miestne pivo, mama chytá pri bazéne bronz a deti majú oboch rodičov iba pre seba, zvedie každého. Náš plán vyzerá sľubne do momentu, kým sa niečo nečakané nezomelie. Aby nás na dovolenke v zahraničí nič nezaskočilo, je dobré pribaliť si do kufra aj výhodné cestovné poistenie pre celú rodinu. Ako na to? Zisťovali sme za vás.

Väčšina cestovných kancelárií pre vás pri predaji zájazdov vybaví aj cestovné poistenie, v rámci ktorého si poistíte aj liečebné náklady a úrazové poistenie do zahraničia, lebo majú priame dohody s jednotlivými poisťovňami. Nemusíte sa teda o nič starať, len si pred cestou dobre uschovať zmluvu a číslo na asistenčnú službu pre prípad, že by sa niečo stalo.

Poistite sa ako rodina

Cestovné kancelárie vám môžu ponúknuť aj rodinné poistenie, ktoré je výhodné najmä pre rodiny s dvoma a viac deťmi, pričom niektoré vyžadujú poistenie dieťaťa do dvoch rokov osobitne.
Ak je poistenie zabezpečené v rámci vašej bankovej karty, máte po starostiach. Je však múdre si pred cestou skontrolovať podmienky poistenia, aby ste neboli nepríjemne prekvapení.

Dieťa na baby kartu

Výhodné je aj poistenie liečebných nákladov v zahraničí a poistenie trvalých následkov úrazu pre deti. Niektoré z poisťovní vytvoria pre dieťa aj baby kartu, ktorá sa poskytuje zadarmo v rámci programu životného poistenia Baby budúcnosť. Baby kartu je možné vybaviť od dvoch týždňov po narodení dieťaťa a trvá až do 15. roku dieťaťa za podmienky, že hlavné poistenie nezanikne skôr.

Ako sa poistiť pri cestovaní na vlastnú päsť

Ak ste sa rozhodli nevyužiť služby cestovných kancelárií poskytujúcich aj poistenie, musíte si ho vybaviť sami. Ušetríte si čas, ak pošlete cez call centrá esemesku alebo sa poistíte cez internet. No špeciálne požiadavky sa takto zariadiť nedajú.
Ak uprednostňujete osobný kontakt, stačí zájsť do pobočky niektorej z poisťovní.

Čo si prinesiete so sebou:

– cestovný doklad
– preukaz totožnosti
– rodné čísla detí

Poistná udalosť

Nestáva sa to často, ale práve vaše dieťa môže na dovolenke ochorieť. Odporúčame, aby ste si ešte pred dovolenkou pohovorili s detskou lekárkou o zdravotnom stave vášho dieťaťa, o klíme a prípadných rizikách destinácie, do ktorej sa chystáte odísť. Určite vám odporúča zobrať si malú pohotovostnú lekárničku, v ktorej budete mať detské lieky proti bolesti, horúčke, na hnačku, antiseptický sprej a podobne. Aj pri najväčšej opatrnosti sa občas stáva, že príde k úrazu alebo iným, nečakaným zdravotným problémom. Vtedy okrem miestneho lekára a delegáta cestovnej kancelárie kontaktujte aj asistenčnú službu, ktorá vám presne poradí, ako máte ďalej postupovať.

Kým sa na ňu obrátite, pripravte si na papier informácie, ktoré od vás bude vyžadovať:

– svoje meno a priezvisko
– číslo poistnej zmluvy
– dôvod, prečo ju kontaktujete
– telefónne číslo, na ktoré vás poisťovňa môže kontaktovať

Prehľad cien za celoročné cestovné rodinné poistenie, ktorého súčasťou je i poistenie liečebných nákladov a úrazové poistenie:

Kooperatíva – pre karty Visa, Eelctron a Maestro stojí 29,94 €
Visa classic a MasterCard Mass stojí 49,97 €
Union – pre dvoch dospelých stojí 44,61 €
Wüstenrot – neuzatvára poistenie pre celú pre rodinu, len individuálne. Pre dospelého i dieťa je cena rovnaká. Stojí na celý rok (platí pre Európu) od 79 do 120 €, podľa rozsahu poistenia.
Allianz – poistenie pre 4-člennú rodinu na celý rok do Európy stojí v rámci Balíka Plus na jedného človeka 50 €, pre celú rodinu so zľavou stojí 115 €.

13.8.2009 11:22| autor: Lucia Michaelová
Viac o téme: detidieťaotec

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist