Materská nemusí byť brzdou v kariére

Ženám s dieťaťom ponúka slovenský trh práce alternatívne zamestnanie s flexibilným pracovným časom.

Ženy na materskej dovolenke majú už v súčasnosti viacero možností, ako prispieť do rodinného rozpočtu inou sumou ako sumou od štátu. Mnoho firiem takýmto matkám dáva šancu pracovať, aj keď na polovičný úväzok, v prevádzkach s flexibilným pracovným časom. Materská však, na druhej strane, v mnohých prípadoch neumožňuje zamestnanie v rovnakom odbore ako pred ňou, a v princípe nie sú pre tieto ženy na „dovolenke“ vyšpecifikované druhy práce.

Možností je vždy viacero

V Británii alebo v Spojených štátoch sú už dlhší čas zriadené takzvané family friendly spoločnosti, ktoré pomáhajú napredovať ženám v ich kariére. Na Slovensku tento trend síce zatiaľ až tak neplatí, no i napriek tomu je tu niekoľko možností, najmä brigád. „Ak chce matka príležitostnú prácu, zamestnať sa môže na dohodu o pracovnej činnosti alebo dohodu o vykonaní práce, pričom zostáva poberateľkou aj rodičovského príspevku. No môže nastúpiť aj na čiastočný úväzok, kde už začína posudzovanie nároku na rodičovský príspevok,“ tvrdí pre HN Miloslava Kvasnicová z Únie materských centier. Podľa jej slov majú matky najčastejšie uplatnenie v rôznych tvorivých oblastiach, napríklad v reklamných agentúrach, IT odboroch, môžu sa venovať prekladateľstvu či novinárskej činnosti. „Privyrobiť sa dá aj prácou v super- či hypermarketoch, ako výpomoc pri pokladnici, dopĺňanie tovaru či upratovanie domácností,“ dopĺňa Kvasnicová.
V súčasnosti už aj na slovenskom trhu existuje možnosť otvorenia si živnosti na opatrovanie cudzích detí, alebo sa dá takáto práca nájsť aj cez inzerát, ale ako susedská výpomoc, ženy si tak pomáhajú za úplatu navzájom – bez živnosti. Tu si však treba dávať pozor. V prípade, ak nejde o prácu na živnosť, alebo opatrovanie prostredníctvom agentúry, zodpovedný za dieťa je rodič. Ceny sú stanovené dohodou, pohybujú sa v rozmedzí od 1,16 eura do 1,66 eura za hodinu.

Zárobok závisí od lokality

Od 1. januára však platí novela zákona o rodičovskom príspevku o riadnej starostlivosti o dieťa rodičom poskytovaná osobne. „Ak žiadateľ o rodičovský príspevok pracuje na živnosť, nevyžaduje sa od neho pozastavenie prevádzkovania živnosti, ale počas poberania rodičovského príspevku vo výške 158,67 eura nemôže vykonávať takúto formu zárobkovej činnosti,“ tvrdí pre HN hovorkyňa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Danica Lehocká. Nárok na tento príspevok matka stratí, aj keď dá svoje dieťa do štátneho predškolského zariadenia. „Výška zárobku ženy na materskej dovolenke nie je limitovaná,“ potvrdila Darina Mokráňová, organizačná riaditeľka Index Nosluš. Výška zárobku určí možné vrátenie odvedených preddavkov na daň z príjmu, pokiaľ zárobok neprekročí nezdaniteľné minimum. Výška zárobku je obmedzená i zárobkovými možnosťami regiónu a lokality.
V Bratislave a Košiciach je viac možností na realizáciu v odbornejších oblastiach, ako je tlmočenie, IT práca v obchode alebo opatrovanie detí. V poľnohospodárskych oblastiach existujú šance na zberové brigády. Nezávisle od lokality sú práce z domu.
Zdroj: Hospodárske noviny

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist