Cena umelého oplodnenia

Hoci je liečba mimotelovým oplodnením na Slovensku pomerne finančne náročná záležitosť, naše zdravotné poisťovne tento zákrok hradia v jeho základnej podobe v plnej výške, t. j. od 28 000 až 34 000 Sk (929,43 € – 1128,60 €).

Za zákrok platí poisťovňa

Podľa nariadenia vlády č. 777/2004 Z. z. slovenské zdravotné poisťovne v súčasnosti pacientkám hradia mimotelové otehotnenie do 39. roku života maximálne 3-krát v určitých indikáciách. Liečbu na návrh centra asistovanej reprodukcie najskôr schvaľuje zdravotná poisťovňa, takisto sa schvaľujú aj lieky na stimuláciu. Mimo základného cyklu si pár hradí predĺženú kultiváciu, ICSI, uskladnenie reprodukčných buniek, kryocyklus, predimplantačnú genetickú diagnostiku a iné vyšetrenia a zákroky nad rámec základného cyklu. Vzhľadom na finančne nákladnú liečbu zdravotné poisťovne limitujú počet realizovaných výkonov, preto v niektorých centrách vznikajú poradovníky na terapiu pomocou IVF.

Ďalšie výdavky

Ak sa rozhodnete podstúpiť iba základnú liečbu mimotelovým oplodnením, znižujete tak možnosť ďalšieho oplodnenia a aj otehotnenia prostredníctvom zamrazených embryí. Šancu na úspech ovplyvňujú aj lieky, ktoré sa používajú na stimuláciu vaječníkov. Za tie najlepšie tohto druhu počítajte s výdavkami, ktoré poisťovne nehradia v plnej výške. Lieky používané pri IVF sú finančne náročné, maximálna cena je do 60-tisíc Sk (1 991,63 €). Doplatok pacienta, v závislosti od ich kombinácie, sa pohybuje v rozmedzí 2 000 – 11 000 Sk (66,39 – 365,13 €). Na dosiahnutie maximálnej úspešnosti sa okrem mrazenia prebytočných embryí odporúča doplniť aspoň predĺženú kultiváciu, v ideálnom prípade aj asistovaný hatching.
(Asistovaný hatching je mikromanipulácia s embryom tesne pred jeho prenosom do maternice, pri ktorej sa umelo naruší obal embrya v snahe zvýšiť jeho šancu na uhniezdenie v maternicovej sliznici.)

Liečba ICSI je s poplatkami

V prípade, že spermiogram je výrazne patologický, lekári väčšinou pristupujú k využitiu metódy ICSI, za ktorú klienti platia z vlastného vrecka. Cena sa navyšuje v závislosti od množstva oplodňovaných oocytov (vajíčkových buniek). Platba za ICSI je individuálna v každom centre. Cena umelého oplodnenia teda závisí od toho, do akej miery sú zdravé pohlavné bunky vášho partnera. Treba mať na pamäti, že keby ste si mali hradiť celý zákrok IVF v plnej výške, museli by ste si našetriť 30-tisíc až 60-tisíc Sk (995,82 € – 1 99,63 € ).

Cykly s mrazenými embryami

Vzhľadom na to, že cykly s mrazenými embryami – IVF cykly, nie sú zahrnuté do platieb zdravotných poisťovní, počet mrazených embryí nie je obmedzený. Stanovuje sa podľa kvality embryí a voľby konkrétnej pacientky. Ani výsledky spermiogramu cenu neovplyvňujú. V závislosti od druhu a ceny potrebných liekov a spôsobu mrazenia sa stanovuje aj celková cena zákroku, ktorá sa líši v jednotlivých centrách asistovanej reprodukcie.

Platba úverom

Ak nemáte práve našetrené peniaze na uhradenie mimotelového oplodnenia, môžete využiť ponuky niektorých bánk a zobrať si spotrebiteľský úver. Väčšina bánk ponúka bezúčelové spotrebné úvery, liečbu je možné hradiť aj cez lízingové spoločnosti.

12.5.2009 3:41| autor: Peter Krajkovič

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist