Vyrobte si ľadové lampy

TVORENIE A VYRÁBANIE S DEŤMI Vonku mrzne, až praští… Čo tak vziať ten veľký mráz na milosť a spojiť svoj um s jeho silou? Za odmenu vám vyrobí krásne ľadové lampičky, ktorými sa síce nebudete kochať dlho, ale aj tak vám prinesú nezabudnuteľné chvíle.

Budete potrebovať:

  • formy na pečenie (napríklad na bábovku a pod.)
  • prírodný materiál
  • vodu
  • čajové sviečky

Postup práce:

Skôr ako sa pustíte do výroby ľadových svetiel, musíte si nazbierať vhodný prírodný materiál. Hodia sa červené šípky, jarabina alebo skalníky – tie vyzerajú mimoriadne dobre – potom ešte trochu zelených lístkov brečtana alebo mahónie, rôzne trávy, vetvičky, mach alebo borievčie. Použiť môžete aj vädnúce kvety vo váze, ktorým ľad navráti ich krásu a sviežosť.

Keď máte všetko prichystané, začnite materiál aranžovať do pripravených foriem. Musíte pritom počítať s tým, že materiál vo vode pláva, a tak treba pracovať po vrstvách a nasypať na dno formy napríklad červené bobule, ktoré následne vytvoria na vrchu lampičky veniec korálikov. Keď slabá vrstva vody s bobuľami zmrzne, pokračujte ďalšou vrstvou a potom ďalšou, až postupne zaplníte celú formu.

Ideálne sa tvorí pri veľkých mrazoch, keď sa jednotlivé vrstvy rýchlo menia na ľad. A keď nie je mráz, môžete vyrábať formy v mrazničke.

Keď forma úplne zmrzne a vytvorí sa pevný ľad, vyklopíte hotovú „bábovku“ von. Ak to nejde, obráťte ju ľadom naspodok a pusťte na plechovú formu horúcu vodu. Ľad okamžite povolí, odlepí sa od stien formy a jednoducho sa vyklopí.

Naaranžujte ľadové bábovky do zasneženej záhrady alebo na terasu, v otvore uprostred zapáľte čajovú sviečku a originálne svietidlo je na svete. Jeho krása je však pominuteľná, pretože stačí, keď sa oteplí alebo sviečka horí dlhšie a ľad sa začne roztápať. No i kratší čas pri lampe z ľadu prinesie rodine určite milé a príjemné prekvapenie a radosť.

Text a foto: Hana Rašínová

Pozrite a vyskúšajte si aj ďalšie naše tvorivé tipy:

Vyrobte si kornúty na bonbóny
Vyrobte si s Mackou: Strašidielka domáce
Vyrobte si s Mackou originálnu darčekovú taštičku

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist