Umenie odpočívať

Umenie odpočívať? Niet času. Čoraz viac ho potrebujeme na prácu, na svoje náročné záujmy, ďalšie vzdelávanie a podobne. A na odpočinok už nezostáva.

Trend doby nám podsúva, že v našej spoločnosti má svoje miesto iba človek vysokovýkonný, úspešný, vzdelaný a fyzicky príťažlivý. Nehovorí sa o človeku, ktorý je fyzicky i psychicky v pohode, vie, koľko je schopný zvládnuť, pracuje len toľko, koľko zvládne, a vie si odpočinúť, keď cíti únavu.

Napriek tomu, že naše telo nám vysiela jasné signály v podobe choroby, bolestí pohybového aparátu, psychickej nepohody alebo dokonca neurózy, nemáme čas zaoberať sa nimi a radšej ich umlčíme liekmi proti bolesti alebo liekmi na „upokojenie“. Náš organizmus však, našťastie, nie je stroj, ak ho preťažíme tak, že zlyhávajú jeho funkcie, stačí mu dať jediné – čas. „Opraví“ sa samo.

Odpočinok

Treba sa zamyslieť nad pojmami aktívny a pasívny odpočinok, relaxácia a regenerácia. Aktívny odpočinok zahŕňa telesné a duševné aktivity, ktoré nás bavia a prinášajú nám potešenie. Rozhodne sem nepatrí šport a telesné cvičenie, ak ho vnímame ako drinu a nutnosť s cieľom udržať si krásnu postavu. Pasívny odpočinok je predovšetkým spánok, ale napríklad aj sledovanie televízie alebo počúvanie hudby v polohe, ktorá naše telo nijako nezaťažuje.

Azda najlepším spôsobom, ako si naozaj odpočinúť a nabrať sily, je cielená relaxácia. Prvým krokom k tomu, aby sme sa naučili odpočívať, je schopnosť rozpoznať telesné a duševné napätie. Jedným z najlepších pomocných ukazovateľov je dýchanie – plytké, nerovnomerné hrudníkové dýchanie je známkou stresu a môže sa objaviť i v celkom bežných situáciách, napríklad v dopravnej zápche alebo vtedy, keď sa o niečom rozhodujeme.

Dýchanie je unikátny spôsob priameho ovplyvňovania neuvedomených procesov v tele, pretože zo všetkých funkcií, ktoré riadia autonómny, čiže vegetatívny nervový systém, je najľahšie kontrolovateľné vôľou. Každý môže zmeniť spôsob svojho dýchania, a tým aj ďalšie časti nervového systému, pretože to umožní kontrolovať celkovú úroveň uvoľnenia alebo napätia v tele.

Relaxáciou pomocou dychu sa zaoberá predovšetkým joga. Ak venujeme v bežnom živote pozornosť svojmu dýchaniu, začneme si všímať stresové momenty. Kedykoľvek sa počas dňa pristihneme pri hrudníkovom dýchaní, zhlboka sa nadýchnime a veľmi pomaly vydychujme. Pri výdychu by sme mali cítiť, ako sa nám v celom tele uvoľňujú napnuté svaly.

Každodenné relaxačné asi štvrťhodinové cvičenie by malo veľmi pomôcť pri prekonávaní stresu a pri obnove fyzických a psychických síl.

Čítajte tiež:

Učíme sa dýchať

Nájdite si tiché miesto, kde vás nikto nebude rušiť, uvoľnite si tesný odev, ľahnite si trebárs na podlahu, nohy mierne od seba, hlava, krk a chrbát sú v priamke. Zavrite oči a dýchajte bránicou, s jednou rukou zľahka položenou na bruchu, aby ste mali kontrolu, že sa pohybuje bránica a nie hrudné svaly. Sústreďte sa na rytmus dýchania, aby bolo pravidelné a plynulé bez páuz. Pri tomto pravidelnom rytmickom dýchaní vnímajte chlad vzduchu, ktorý vdychujete a teplotu vzduchu, ktorý vydychujete. Ak vám v hlave preskočia nejaké myšlienky, nevšímajte si ich, nechajte ich voľne prúdiť a odísť.

Za necelých desať minút by ste mali mať hlavu čistú a telo odpočinuté. Postupne nechajte doliehať na seba zvuky zvonka a pomaly otvárajte oči. Až na to budete pripravení, pomaly vstaňte.

Táto opísaná technika je len jedným z mnohých príkladov, ako si rýchlo a efektívne uvoľniť telo a myseľ a ako si účinne odpočinúť. Návod znie jednoducho, relaxáciu a dýchanie sa však musíme cielene a opakovane učiť. Pri prvých pokusoch môžete mať pocit, že vám „to nejde“ alebo že dokonca zaspávate. To je úplne v poriadku – len treba vytrvať!

Veľmi prínosné je naučiť sa relaxovať pod vedením skúseného terapeuta alebo cvičiteľa. No spoliehajte sa hlavne na seba a na svoje telo, ktoré už odpočívať vie.

11.7.2017 12:05

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist