Zaspí len so svetielkom

Aj vaše dieťa začalo z ničoho nič vyžadovať, aby ste mu pri postieľke rozsvietili lampičku? Potom mu treba svetielko dopriať, ale snažte sa zistiť, prečo to tak je.

Deti by sa tmy báť nemali, lebo aj v maminom brušku sú v tme a cítia sa tam dobre. Takže situácia, že naraz pociťujú potrebu svetielka pri zaspávaní, nie je jednoduchá. Môže to mať na svedomí napríklad „nevinná veta“, ktorú povie dedko alebo babka pri obede: „Keď sa v tom jedle budeš babrať, tak si po teba večer príde čert.“ Inokedy zasa to, že doma je nepohoda a rodičia sa často hádajú. Môže sa tiež stať, že mamička rozsvieti lampičku pri postieľke automaticky, lebo si pamätá, ako sa sama ako malá v tme bála.

Strašidlá patria len do rozprávky

Malý Kubko zaspáva a zrazu si spomenie, ako mu dedko povedal, že ho odnesie čert. Izbička je plná tieňov… veľký medveď na skrini vyzerá v tme práve ako ten čert. Kubko sa začne báť a s plačom zavolá na mamu, ktorá v kuchyni umýva riad: „Mami, poď mi, prosím, rozsvietiť. Ja sa tu bojím.“

Keď sa dieťa zrazu začne v tme báť, mali by sa rodičia zamyslieť nad tým, či nemohlo počuť alebo vidieť v televízii niečo, čo by mohlo byť príčinou jeho strachu. Niekedy ich môže postrašiť starší súrodenec. Môže to byť aj strašidelná rozprávka alebo rozprávanie na dobrú noc.

Ako vo dne, tak v noci

Ak dieťa vyrastá v rodine, kde sú vzťahy medzi ockom a mamičkou vyrovnané a pokojné, cíti sa v bezpečí a nepotrebuje, aby mu rodičia pri zaspávaní rozsvietili lampičku. Naopak, ak je svedkom častých hádok a sporov medzi rodičmi, cíti sa neisté. Zvlášť večer, keď sa izba zaplní strašidelnými tieňmi, je tma a nič nevidí…

„Väčšina detí, ktoré potrebujú zaspávať so svetielkom, má za sebou nejaký traumatizujúci zážitok,“ hovorí detská psychologička Tamara Cenková. Takýmto zážitkom môže podľa nej byť aj to, že mamička varí a namiesto toho, aby mala svoje dieťatko pri sebe, nechala ho, aby sa pri nej hralo – napríklad tiež „varilo“ svoj obed – je dieťa zavreté vo svojom pokoji a cíti sa samo. Rovnako tu môže zohrať negatívnu rolu, keď sú rodičia precitlivení a o svoje dieťa sa v podstate neustále boja.

Nehnevajte sa, že chce svetielko

V prípade, že ste sa dostali do situácie, že vaše dieťa potrebuje pri zaspávaní rozsvietiť lampičku, mali by ste mu to dopriať. Keby ste ho nechali dlhší čas plakať, mohli by ste uňho vypestovať fóbiu z tmy. Stačí, keď mu rozsvietite svetielko s tlmenou žiarovkou alebo pootvoríte dvere do rozsvietenej chodby. Pomôcť môže aj kamarát – svietiaca hračka do postieľky.

Dieťa uistite, že ste nablízku a že ho v noci budete strážiť. Rozhodne nie je dobré danú situáciu nejako dramatizovať alebo dokonca za to dieťa trestať. Väčšinou sa stáva, že ako táto potreba prišla, tak zase odíde. V každom prípade pri uberaní svetla pri zaspávaní postupujte pomaly a s citom.

Čo je možné ešte urobiť?

S dieťaťom sa o jeho strachu rozprávajte a často mu opakujte, že strašidlá v skutočnosti nie sú, že sú len v rozprávkach. Pred zaspatím vytvorte príjemnú atmosféru, na dobrú noc čítajte veselé rozprávky a príbehy, aby dieťa zaspávalo dobre naladené.

Autor: Mgr. Monika Langrová

8.10.2010 1:11| autor: Monika Langrová

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist