Vitamíny a ďalšie „priateľské“ doplnky

Antioxidanty Antioxidanty ničia voľné radikály, ktoré majú na svedomí škodlivú oxidáciu. Naše telo je voľnými radikálmi napádané prakticky nepretržite. No keďže pochádzajú z prirodzených zdrojov, dokážeme sa proti nim brániť. Systém antioxidačnej ochrany má organizmus v sebe zakódovaný. Vrodená obrana však nestačí, preto treba stravu dopĺňať vitamínmi a minerálnymi látkami. Medzi antioxidanty patrí vitamín C, E, betakarotén, zinok, […]

Antioxidanty

Antioxidanty ničia voľné radikály, ktoré majú na svedomí škodlivú oxidáciu. Naše telo je voľnými radikálmi napádané prakticky nepretržite. No keďže pochádzajú z prirodzených zdrojov, dokážeme sa proti nim brániť. Systém antioxidačnej ochrany má organizmus v sebe zakódovaný. Vrodená obrana však nestačí, preto treba stravu dopĺňať vitamínmi a minerálnymi látkami. Medzi antioxidanty patrí vitamín C, E, betakarotén, zinok, selén, glutathion, n-acetylcystein, grape saed, pycnogenol, superoxid dismuthasa.

Cesnak (Allium sativum)

Cesnak je jedným z najdôležitejších rastlinných liekov. Už celé tisícročia slúži v mnohých kultúrach nielen ako potrava, ale aj ako liek. Pochádza z Ázie, ale dnes sa už pestuje na celom svete. Najdôležitejšou časťou tejto rastliny používanou na lekárske ciele je zložená cibuľka. Každá hlavička pozostáva z dvadsiatich až štyridsiatich strúčikov. Každý strúčik váži približne jeden gram. Cesnak môžeme užívať v podobe čerstvých strúčikov, tabletiek alebo sušený. Účinnou zložkou je alliin. Cesnak znižuje hladinu cholesterolu v krvi a preventívne sa užíva aj pri vysokom krvnom tlaku. Ničí mnoho druhov baktérií, vírusy a plesne, pomáha pri prechladnutí, kašli a zápale priedušiek.

Ginko biloba – Ginko dvojlaločné

Ginko dvojlaločné je až 40 m vysoký strom. Cenné sú najmä jeho listy, ktoré obsahujú mnoho biologicky aktívnych látok. Niekedy sa mu hovorí aj „žijúca relikvia“, pretože sa na našej planéte vyskytuje už viac než dvesto miliónov rokov. Jeho vynikajúce liečebné účinky využíva tradičná čínska medicína, a to už viac než tritisíc rokov. Extrakt z ginka efektívne odstraňuje celú škálu zdravotných problémov, ktoré trápia predovšetkým staršie osoby. Podporuje prekrvovanie organizmu, často sa využíva pri zhoršenej duševnej výkonnosti, napríklad pri zlej koncentrácii. Znižuje riziko srdcového infarktu a prospieva pri odstraňovaní opuchov.

Ženšen

Zvyšuje odolnosť proti stresu, posilňuje imunitný systém a pozitívne pôsobí na výkonnosť, vitalitu a schopnosť koncentrácie. Obsahuje mimoriadne množstvo vitamínov skupiny B a minerálne látky.

Vitamín A (betakarotén)

Vyskytuje sa napríklad v mrkve, špenáte, hlávkovom šaláte alebo v paradajkách. Je dôležitý pri správnej funkcii buniek, obnove telesných tkanív, podporuje tvorbu kostí a zubov a chráni očnú sietnicu pred poškodením v starobe. Nedostatok betakaroténu má na svedomí málokrvnosť. Po predávkovaní sa zas objavuje nevoľnosť, podráždenosť a kožné problémy. U fajčiarov môže nadmerné požívanie piluliek vitamínu A zvýšiť riziko ochorenia rakovinou pľúc.

Vitamín C

V našom organizme plní dve dôležité úlohy – stabilizuje imunitu a psychický stav. Patrí medzi antioxidanty a v kombinácii s inými látkami pôsobí zrejme preventívne aj proti rakovine a srdcovým ochoreniam. Fajčiari by mali vitamín C užívať vo zvýšenej miere, denná odporúčaná dávka je 60 – 100 miligramov.

Vitamín E

Podporuje regeneráciu buniek, často sa preto pridáva do prípravkov proti starnutiu. Nájdeme ho napríklad v obilných klíčkoch, v strukovinách, vo vajciach a v zelenine. Reguluje obsah tekutín v tele, podieľa sa na premene bielkovín, sacharidov a tukov. Blahodarne pôsobí na sexuálnu výkonnosť, rozširovanie ciev, znižuje krvný tlak.
Pôsobí ako antioxidant, to znamená, že ochraňuje organizmus pred voľnými radikálmi. Zmierňuje príznaky Parkinsonovej choroby.

Vitamín B

Je nevyhnutný pri správnej premene živín, má antidepresívne účinky, udržuje vitalitu. Pozitívne pôsobí na činnosť nervovej sústavy, je dôležitý pri metabolizme cukrov, tukov a bielkovín. Blahodarne pôsobí aj na pokožku.

Vitamín D

Vzniká pri ožiarení pokožky slnkom. Významnú úlohu zohráva pri vstrebávaní kalcia a fosforu, teda tvorí základ pre zdravé zuby a kosti. Obsiahnutý je v pečeni a oleji z nej, vo vaječnom žĺtku, v kondenzovanom mlieku, v sladových mliečnych nápojoch a v naklíčených semenách.

Vitamín K

Vzniká činnosťou baktérií v hrubom čreve a pôsobí na krvnú zrážanlivosť. Vyskytuje sa v listovej zelenine, v morských riasach, v pečeni, vo vajciach a v pšeničných klíčkoch.

Zinok

Zinok sa nachádza v morských rybách, kraboch, vo vajciach, v pšeničných klíčkoch a kvasinkách. Ochraňuje nás pred škodlivými vplyvmi životného prostredia, je potrebný pri zvýšenej tvorbe testosterónu, a teda k rastu svalovej hmoty. Bráni aj ukladaniu cholesterolu, predchádza artérioskleróze. Denná odporúčaná dávka je približne 12 miligramov. .

Lecitín

Prírodný lecitín je obsiahnutý napríklad v pšeničných klíčkoch. Podporuje činnosť pečene, znižuje hladinu cholesterolu a pomáha pri zdravom chudnutí. Ochraňuje bunky nervovej sústavy, podporuje funkciu mozgu a pamäť.

Estrogén

Mierni problémy typické pre obdobie klimaktéria. Ženám sa predpisuje predovšetkým v období menopauzy. Obmedzuje totiž nepríjemné pocity, najmä návaly tepla. Estrogén znižuje riziko výskytu srdcových ochorení a bráni rozvoju osteoporózy.

Koenzým Q10

Táto látka je prítomná vo všetkých bunkách ľudského organizmu. Podporuje krvný obeh a okysličovanie organizmu.
Vďaka antioxidačným schopnostiam chráni krvné cievy pred oxidačným poškodením, a teda predovšetkým srdce a mozog pred poškodením spôsobeným nedostatočným krvným zásobovaním.

Selén

Má antioxidačný účinok a chráni našu imunitu. Jeho nedostatok sa prejavuje lámavosťou nechtov, svalovou ochabnutosťou, stratou elasticity kože alebo srdcovými problémami. Denná odporúčaná dávka je 40 – 70 mikrogramov.

Vápnik

Významne sa podieľa na zdravom vývoji kostí a zubov vášho dieťaťa, a to od samého začiatku tehotenstva. Jeho spotreba v tehotenstve je asi dvojnásobkom normálnej dávky. Cennými zdrojmi vápnika sú napríklad syry, mlieko, jogurt a čerstvá listová zelenina. Mliečne výrobky sú však bohaté na tuky, jedzte teda radšej výrobky s nízkym obsahom tukov (nízkotučné syry a odstredené mlieko).

Bielkoviny

Jedzte najmä pestrú, na bielkoviny bohatú stravu, pretože spotreba bielkovín v tehotenstve stúpa. Ryby, mäso, orechy, strukoviny a mliečne výrobky – to všetko sú bohaté zdroje bielkovín. Živočíšne zdroje bielkovín bývajú bohaté na tuky, obmedzte preto ich príjem. Jedzte len chudé mäso. Ak jete vajcia, musia byť čerstvé.

Vláknina

Vláknina je nevyhnutná súčasť stravy. Najmä v tehotenstve pomáha predchádzať zápche. Bežným zdrojom vlákniny je ovocie a zelenina; mali by ste ich jesť denne a v dostatočnom množstve. Nespoliehajte sa príliš na otruby, môžu totiž brániť absorpcii iných živín. Je veľa vhodnejších zdrojov vlákniny.

Kyselina listová

Kyselina listová je vitamín skupiny B, potrebný na rozvoj centrálnej nervovej sústavy dieťaťa, a to najmä v prvých týždňoch tehotenstva. V prvých troch mesiacoch tehotenstva potrebujete trikrát viac kyseliny listovej než zvyčajne. Znehodnocuje sa príliš dlhým varením alebo skladovaním, mrazenie jej však neškodí. Kyselina listová sa vyskytuje v tmavozelenej listovej zelenine, citrusových plodoch, špargli, fazuli, sójových bôboch a v hovädzej pečeni. Uprednostňujte pečivo a obilniny obohatené kyselinou listovou. Len z potravín však jej dostatok pravdepodobne nezískate, je preto možné užívať ju aj vo forme tabliet.

22.5.2009 11:41| autor: Miroslava Plchová

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist