Ako funguje náš imunitný systém?

Je tu zima, ktorá svojím chladným, vlhkým počasím dokáže prinášať rôzne ochorenia z prechladnutia, ale aj oslabovať chronicky chorých. Ako sa dokážeme ubrániť, záleží na obranyschopnosti nášho organizmu.

Túto obranu zabezpečuje imunitný systém, ktorý je neustále v bojovom stave. Správa sa ako dobre zorganizovaná armáda, ktorá je v pohotovosti už pred naším narodením. Keď príde ku kontaktu s votrelcami, teda s baktériami alebo vírusmi, zaktivizujú sa chemickí poslovia, ktorí informujú imunitný systém a ten začne s ofenzívou. Zároveň si pamätá znaky útočníka, ktorý ho napadol, a vytvorí obranu pre jeho budúci útok.

Choroboplodné zárodky vnikajúce do organizmu a žijúce v ňom ako parazity sú nielen baktérie a vírusy, ale aj plesne a prvoky. Prvú obrannú líniu, ktorá zadržuje potenciálnych útočníkov, tvorí koža a sliznica. Tesne pod touto líniou je komplexný obranný systém, ktorý umožňuje zachovať imunitu proti väčšine infekcií, aj keď už vniknú do tela. Tento systém musí byť neustále pripravený neutralizovať alebo likvidovať mikroorganizmy a jedy, ktoré produkujú. Túto úlohu plní lymfatický systém pozostávajúci zo sleziny, týmusu, krčných a nosných mandlí, kostnej drene a ďalších telesných orgánov s cievnym riečiskom.

Obrannú úlohu plnia špeciálne bunky, ktoré sa nazývajú lymfocyty, a sústava molekúl bielkovín známych ako protilátky. Existujú dva druhy imunity. Imunita pasívna, s ktorou sme sa narodili alebo ju získali z materského mlieka, a imunita získaná, ktorá sa tvorí pri prvom stretnutí s baktériou alebo vírusom. Keď ju získame, zostáva nám natrvalo. Hlavným znakom imunitného systému je schopnosť pamätať si mikroorganizmy, s ktorými sa už raz stretol, a vytvoriť ďalšie obranné prostriedky.

Na tomto princípe je postavené aj očkovanie, keď do tela dodáme mŕtve alebo oslabené mikroorganizmy a organizmus si vytvorí protilátky, ktoré pri nasledujúcom stretnutí využije na obranu a telo je proti danej chorobe odolné.

Požierače votrelcov

Protilátky označkujú votrelcov tak, aby ich potom špeciálne bunky zvané mikrofágy mohli pohltiť a zničiť. Tvorbu protilátok ovplyvňujú dva druhy buniek – lymfocytov, ktoré prevažne vznikajú v týmuse a slezine. V prípade napadnutia organizmu sa nahromadia v lymfatických uzlinách, a tým spôsobia ich zväčšenie. Preto pozorujeme zväčšené uzliny na krku trebárs pri angíne alebo zápaloch v blízkom okolí.

Vďaka spojeniu medzi mozgom a imunitným systémom je zaručená kontrola na spustením obrannej reakcie. Takže keď je človek unavený, vyčerpaný stresom, alebo trpí duševnou poruchou, príde k oslabeniu, alebo dokonca výpadku obranyschopnosti. Človek optimisticky naladený, vyrovnaný, s kladným prístupom k životu dokáže dobre odolávať chorobám, a keď ochorie, rýchlo sa s nimi dokáže vyrovnať.

Daň za pohodlie

Človek chronicky chorý je vlastne stále v oslabenom stave a jeho imunitný systém už nedokáže zvládať ďalšie „nájazdy“ mikroorganizmov z okolia. Potom prichádza k ďalším zdravotným problémom, ktoré na seba reťazovito nadväzujú.

Je známe, že vysoké percento najmä detskej populácie trpí chronickým ochorením horných dýchacích ciest, alergiami a ďalšími rôznymi chorobami. Je to spôsobené aj nezdravým životným prostredím a životným štýlom. Pribúda takzvaných civilizačných chorôb, medzi ktoré patrí artérioskleróza, srdcové choroby, rakoviny, ale aj obezita a zápcha. Objavujú sa aj nové ochorenia, najmä vírusové, proti ktorým zatiaľ ani nepoznáme lieky. A tak sme skutočne závislí od sily svojho imunitného systému.

Nezostáva nám nič iné, ako pracovať na vlastnom zdraví. Upraviť stravovacie návyky, riadiť sa svojou krvnou skupinou, ktorá určuje, akí sme. Byť aktívni, pravidelne sa pohybovať. Starať sa svoju duševnú stránku. Využívať aj čo najprirodzenejšie alternatívne spôsoby na posilnenie imunitného systému. Príroda je mocná čarodejnica, preto s ňou musíme žiť v harmonickom súlade, aby k nám bola láskavá a poskytla nám paletu možností, ako žiť v pohode.

22.5.2009 10:01| autor: Miroslava Plchová

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist