Detské oslavy: Buďte originálni

Detské oslavy sú významnou udalosťou v živote každej rodiny. A je úplne jedno, či ide o tie prvé alebo napríklad o ôsme. Deti sa na ne tešia takmer celý rok a už niekoľko mesiacov pred významným dňom počítajú dni v kalendári. Pripravili sme pre vás niekoľko tipov, ako usporiadať oslavu pre tých najmenších tak, aby si ju užili deti aj vy dospelí.

Každému je asi jasné, že inak budete plánovať oslavu pre ročné batoľa a iný postup zvolíte, keď máte doma malého předškoláka. V oboch prípadoch je však dobré si hneď na začiatku ujasniť pár významných bodov: miesto a čas konania, zloženie a množstvo hostí, program a tiež zabezpečenie občerstvenia.

Oslava na etapy

Z krátkej ankety, ktorú sme si medzi vami mamičkami urobili, vyplynulo, že približne polovica z vás uprednostňuje malé rodinné oslavy, len v kruhu najbližších priateľov, bez veľkého „haló“ okolo, zatiaľ čo druhá časť mamičiek sa priam vyžíva v organizácii detských osláv s veľkým množstvom hostí, jedla a dokonca aj s bohatým sprievodným programom.

Obe varianty majú svoje za a proti. Prvá vás vyjde o 100 % lacnejšie, no na druhej strane v určitom veku budú deťom na oslave chýbať kamaráti a možno sa im táto forma oslavovania bude zdať aj trochu nudná.

Druhá verzia je finančne i organizačne oveľa náročnejšia, no na druhej strane deťom doprajete pocit skutočnej výnimočnosti, stretnutie s kamarátmi… a, čo si budeme nahovárať, aj zábavnejší program. Alebo môžete oslavovať narodeniny na „etapy“ – jednu iba s rodinou a druhú s detskými kamarátmi a priateľmi.

Nevyspatý oslávenec = pokazená oslava

Nech si už zvolíte akýkoľvek variant, dajte si záležať aj na vhodnom načasovaní. Namrzený nevyspatý oslávenec si ani tú najlepšiu zábavu príliš neužije. V prípade veľmi malých detí je najvhodnejšie skoré popoludnie, čiže „po spinkaní“.

Oslava by mala trvať aspoň 2-3 hodiny, aby ste dali šancu aj oneskorencom alebo deťom, ktoré majú trochu iný režim.

Ak na narodeninách počítate s bábätkami, neurobíte chybu, ak pripravíte „spací“ kútik v záhrade alebo tichú miestnosť, kde budete môcť umiestniť kočiariky.

Na chlebíčky zabudnite

Občerstvenie rozhodne nie je tou najdôležitejšou zložkou detskej oslavy, ale torta a drobné maškrty k narodeninám tak nejako samozrejme patria. Množstvo práce i času (inak stráveného odbiehaním do kuchyne atď.) si ušetríte, keď nachystáte tzv. raut – hoci aj veľmi jednoduchý.

Pre deti sú ideálne rôzne tvarohové nátierky, nakrájaná zelenina alebo ovocie, pudingové mištičky, pre tie najmenšie rôzne ryžové a kukuričné sucháre, pre väčšie zase hrianky alebo aj kuracie rezníky a podobne. Myslite na to, že raut je určený pre deti, ale mali by sa z neho najesť aj dospelí, ktorých pozvete.

V prípade malej, ale i veľkej oslavy sa snažte vyhnúť obligátnym chlebíčkom, ktoré aj tak nie sú vhodné pre deti ani pre dospelých.

Tip: Vopred si zistite, či niekto z pozvaných hostí netrpí nejakou potravinovou alergiou, a snažte sa tomu prispôsobiť občerstvenie.

Čítejte tiež:

Krásna torta nie je vždy zárukou úspechu

Torta – najvýznamnejšia súčasť celej oslavy. V poslednom čase sa rozmohol trend detských tort tvarovaných a zdobených marcipánom do tvaru rôznych zvieratiek, autíčok, bábik atď. Na efekt a na fotke vyzerajú úžasne! Horšie je to však s ich zložením a výživovou hodnotou. A úprimne – deti ich občas nechcú ani jesť, pretože sa boja tú krásu „zničiť“.

Nebude preto žiadnou chybou, keď pripravíte ešte jednu obyčajnejšiu tortu – piškótovú so želatínou, jogurtovú, tvarohový cheesecake a podobne. Môžeme vám zaručiť, že zmiznú zo stola rýchlejšie ako aj tá najkrajšie ozdobená niekoľkoposchodová torta.

V každom prípade sa vyhnite orechom, ktoré nie sú len silný alergén, ale navyše môžu deťom zaskočiť.

Za program si priplatíte

A aký program zvoliť? Možností máte veľa. Pre deti vo veku 3 a viac rokov sa už vašej fantázii medze nekladú. Môžete si vymyslieť tematickú párty v kostýmoch, piknik v parku, zorganizovať športové súťaže alebo – v prípade, že si môžete dovoliť investovať trochu viac peňazí – pozvať aj kúzelníka či napríklad pani, ktorá bude deťom maľovať na tvár.

Buďte originálni

Na záver sme si nechali výzdobu alebo dekoráciu na narodeninovú párty. V súčasnosti už nájdete niekoľko internetových a vo väčších mestách aj kamenných obchodov, ktoré sa zameriavajú čisto na párty dekorácie. Veľkou výhodou je, že tu dostanete kúpiť skutočne všetko – od balónikov, lampiónov až po girlandy, menovky na stôl, ale napríklad aj papierový riad v jednotnom štýle (princezné, víly, námorníci, piráti atď.).

Ak chcete byť skutočne originálni, dajte aspoň časť z týchto predmetov vyrobiť deťom. Pomaľujte obyčajné papierové tégliky, nakreslite menovky, z baliaceho papiera vytvorte obrus na stôl a podobne, fantázii sa medze nekladú.

A nezabudnite – pre deti nie je dôležitý ani počet darčekov, ani množstvo návštevníkov, ale predovšetkým pocit výnimočnosti v ten deň.

22.3.2017 12:27| autor: Pavla Maříková

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist