Dieťa vám už do pasu nezapíšu

Blíži sa čas dovoleniek, no a aby sme sa pred letom nenudili, začnú platiť nové pravidlá vydávania pasov pre naše deti. Novú legislatívu určuje smernica Európskej únie. Čo prináša?

Čo konkrétne sa zmení?

Podľa európskej smernice sa 25. júna 2012 končí možnosť dať si zapísať dieťa do cestovného pasu rodiča. Smernica je záväzná a bude platiť bez ohľadu na naše zákony.

Pasy so zapísaným dieťaťom však budú platiť aj po tomto termíne. Najviac však do konca platnosti pasu alebo dovtedy, kým vaše dieťa nebude mať päť rokov. Dôvodom tejto novej legislatívy je sťaženie únosov detí, keďže doterajší systém sa dal ľahko zneužiť.

Ako sa pas vydával doteraz, v čom je zmena? Čitajte:

Potrebuje moje dieťa pas?

Aké sú možnosti?

  1. Ak nemáte dieťa zapísané vo svojom pase a chcete tak urobiť, stihnite to pred 25.júna 2012. Po tomto dátume už táto možnosť končí.
  2. Ak už máte dieťa zapísané, nová smernica sa vás nedotýka a pas so zapísaným dieťaťom bude platiť naďalej. Cestovať môžete bez problémov až kým nedovŕši vaše dieťa päť rokov, alebo sa skončí platnosť vášho pasu.
  3. Ak vášmu pasu onedlho končí platnosť a máte len malinké bábätko, zvážte, či sa vám neoplatí vybaviť si nový pas. Občan môže vlastniť aj niekoľko pasov.
  4. Ďalšia možnosť je vybaviť dieťaťu vlastný pas. Pre deti do päť rokov sa vydáva pas, ktorý platí dva roky. Na vybavenie potrebujete tak ako na zápis dieťaťa váš občiansky preukaz a rodný list dieťaťa.

Pozor ale! Rozdiel je v tom, že pas nemáte na počkanie, ale do tridsať dní.

Zadarmo to nebude

Zápis dieťaťa do pasu rodiča stojí tri eurá, pas pre deti do päť rokov 8 eur. Ak by ste chceli pas expresne, tak zaplatíte 32 eur. Sami zvážte, či sa vám oplatí dieťa do pasu zapísať a ušetriť tak nejaké peniaze alebo mu vybavíte pas vlastný. Ten bude dieťa potrebovať, ak do zahraničia vycestuje s inou osobou ako s rodičom.

Na Babywebe tiež nájdete:

Čo si pribaliť na cestu
Prečo ísť na dovolenku?
Sex a dovolenka

24.4.2012 7:04| autor: Tomáš Ondrášek

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist