Potrebuje moje dieťa pas?

Chcete cestovať s vaším dieťaťom do zahraničia? Plánujete dovolenku? Nezabudnite pri tom na cestovné doklady. Poradíme vám, kedy stačí dieťa zapísať do pasu a kedy už potrebuje vlastný cestovný doklad.

Hoci sa leto pomaly končí, viacerí dovolenku či cestu za teplom ešte len plánujú. Ako sa pripraviť na cestu do zahraničia s vašimi ratolesťami?
Či už sa chystáte cestovať len na nákupy kúsok za hranice, alebo niekam ďalej k moru, mali by ste vedieť, aké cestovné doklady potrebuje vaše dieťa.

Potrebuje moje dieťa cestovný pas, aj keď cestujem v rámci Schengenského priestoru?
Od 21.7. 2007 Slovensko vstúpilo do Schengenského priestoru Európskej únie. To znamená, že držiteľ občianskeho preukazu môže voľne prekračovať hranice v rámci EÚ.

Dieťa však žiaden občiansky preukaz nemá, získa ho až v 15. roku života. Čo teraz?
Ak prekračujete hranice štátov v rámci Schengenu, potrebuje vaše dieťa cestovný doklad.

Aký cestovný doklad potrebuje moje dieťa?
Ak má vaše dieťa menej ako 5 rokov, máte pri ceste do zahraničia dve možnosti. Buď ho necháte zapísať do cestovného pasu rodiča, alebo mu vybavíte vlastný cestovný pas. Ak má vaše dieťa viac než 5 rokov, potrebuje vlastný cestovný pas.

Zápis dieťaťa do pasu rodiča

Ak ste sa rozhodli zapísať dieťa do rodičovského cestovného pasu, treba si uvedomiť, že tento rodič musí byť pri kontrole s dieťaťom. Preto odporúčame nechať si dieťa zapísať do oboch rodičovských pasov. Zápis je možný len do 5 rokov veku dieťaťa. Do pasu vám vašu ratolesť zapíšu na počkanie, potrebujete však váš pas a rodný list dieťaťa. Zaplatíte za to 3 eurá. O zápis môže za držiteľa cestovného pasu požiadať aj jeho manžel alebo manželka.

Prečítajte si tiež:

Cestovné poistenie
Dovolenka s malým dieťaťom? Prečo nie?

Cestovný pas dieťaťa

Vlastný cestovný pas je pri ceste do zahraničia povinný, ak vaše dieťa dovŕši 5 rokov. O vydanie cestovného pasu požiada zákonný zástupca dieťaťa na okresnom riaditeľstve policajného zboru. Budete potrebovať jeho rodný list a peniaze na zaplatenie správneho poplatku.

Cestovný pas pre dieťa vám vydajú do 30 dní. Ak ho potrebujete skôr, za vyšší poplatok vám ho vystavia do dvoch pracovných dní.

  • Cestovný pas pre dieťa mladšie ako 5 rokov má platnosť 2 roky a za jeho vydanie zaplatíte do 30 dní 8 eur, do 2 pracovných dní 32 eur.
  • Cestovný pas pre dieťa od 5 do 13 rokov má platnosť 5 rokov a za jeho vydanie zaplatíte do 30 dní 13 eur, do 2 pracovných dní 52 eur.
  • Cestovný pas pre mladého človeka, ktorý má viac než 13 rokov, má platnosť 10 rokov a za jeho vydanie zaplatíte do 30 dní 33 €, do 2 pracovných dní 132 eur.

POZOR!

Ak sa chystáte s vaším drobcom do Spojených štátov, toto neplatí. Pri ceste do Ameriky musí mať pas aj dieťa mladšie ako päť rokov. Cestovný doklad musí mať tiež biometrické údaje, čiže musí byť vydaný neskôr než 15. januára 2008.
Biometrické pasy pre deti do 12 rokov sú bez odtlačkov prstov iba s nasnímanou tvárou.

Čo v prípade, ak dieťa necestuje s rodičom?

Málo ľudí vie, že ak cestuje dieťa v sprievode inej osoby ako rodiča, musí sa preukázať vlastným platným cestovným pasom a písomným povolením rodičov vyhotoveným v jazyku krajiny, do ktorej cestuje, pričom pravosť podpisu rodičov na povolení overí notár.

Je to pomerne zaťažujúce potvrdenie, veľa ľudí o ňom nevie, alebo ho jednoducho ignorujú. Šanca, že ho budú chcieť práve od vás, je síce minimálna, ale treba si zvážiť, či chcete podstúpiť toto riziko.

Asi nikomu by nebolo príjemné, ak by sa dovolenka v Chorvátsku so starými rodičmi skončila vypočúvaním na ambasáde.

Tak pokojnú dovolenku!

Na Babywebe tiež nájdete:

Cestovanie vlakom s dojčaťom
Sex a dovolenka
Za exotikou s dojčaťom

29.8.2011 10:03| autor: Tomáš Ondrášek

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist