Neznášam mlieko. Mám to v génoch

Pätina z nás sa môže pod titulok tohto článku okamžite podpísať. Nielenže nám mlieko nechutí, ale v skutočnosti ho naozaj nevieme stráviť, spôsobuje nám tráviace ťažkosti a nadúvanie. Zdá sa vám to blízke? A nepatríte náhodou do tej pätiny aj vy?

Už ste asi vo svojom okolí postrehli, že niekto pije litre mlieka a niekto si ho sotva pridá trochu do kávy. Nie je na tom nič zvláštne, pretože niektorí z nás skutočne mlieko piť nemôžu.

Respektíve im úplne neprospieva, preto sa mu cielene vyhýbajú. V organizme týchto ľudí chýba enzým, ktorý mlieko trávi. Odborne sa tento stav nazýva laktózová intolerancia, poznáme ju aj pod názvom neznášanlivosť mlieka.

To, čo telu prekáža, nie je mlieko ako také, ale mliečny cukor. Väčšina u nás po konzumácii mlieka normálne cukor obsiahnutý v mlieku strávi. Ľudia s neznášanlivosťou mlieka mliečny cukor stráviť nedokážu, zostane im v črevách, začne kvasiť a vedie k nadúvaniu a hnačke.

Rodina tridsaťročnej Anny je priam ukážkový prípad, ako to môže v bežnom živote vyzerať s neznášanlivosťou mlieka.

„V mojej rodine sa vždy pilo dosť mlieka, o to väčšie prekvapenie pre mňa boli prvé návštevy rodiny budúceho manžela, kde mali sotva smotanu do kávy. Nedokázala som pochopiť, ako to môžu vydržať. Rovnaký model pokračoval aj po svadbe. Mlieko som pila iba ja a naše deti. A manžel nielenže mlieko nepil, no dokonca sa sťažoval, že ho bolí brucho, keď som uvarila svoje obľúbené cestoviny so smotanovou omáčkou. Vždy ma to potom trochu mrzelo a myslela som si, že si vymýšľa, pretože mne nič nebolo. No a potom som si niekde prečítala, že sú ľudia, ktorí nemôžu stráviť mlieko, a bolo mi to jasné. Manžel rozhodne patrí medzi nich. Takže teraz používam kyslú smotanu, pretože som sa dočítala, že tá až tak neškodí.“

Čo robiť, keď nemôžem piť mlieko?

Je to presne tak, ako tvrdí Anna. Ľudia „postihnutí“ neznášanlivosťou mlieka by nemali konzumovať mlieko v surovom stave.

Oveľa vhodnejšie je pre nich mlieko v upravenej podobe: jogurty, syry, kyslomliečne produkty. Počas procesu dozrievania syra a výroby jogurtu je mliečny cukor čiastočne natrávený. Určitou alternatívou môže byť kozie mlieko, pretože neobsahuje toľko mliečneho cukru, alebo výrobky zo sóje. V lekárni tiež môžete dostať priamo enzým, ktorý telu chýba – nazýva sa laktáza a nájdete ho pod niekoľkými obchodnými názvami.

Ste lovci alebo pastieri?

Tušíte aspoň približne, do ktorej skupiny patríte vy? Ak nie, tak čítajte ďalej.

S určitou dávkou zveličenia môžeme podľa schopnosti tráviť mlieko určiť, či ste skôr potomkom lovcov alebo pastierov. Znie to možno zvláštne, ale je to v podstate tak. Neznášanlivosť mlieka je totiž prastará ľudská vloha.

Človek, rovnako ako ostatné cicavce, pôvodne mlieko v dospelosti nepil. U všetkých cicavcov dokážu mlieko tráviť len mláďatá.

Tak to bolo kedysi aj u človeka. Niektorí ľudia však vlastnili mutáciu, ktorá im umožnila tráviť mlieko aj v dospelosti. A s domestikáciou sa pôvodne menšinová mutácia rozšírila, pretože bola výhodná. Mlieko znamenalo cenný a neinfekčný zdroj živín. Ľudia, ktorí mlieko dokázali stráviť, boli vo výhode.

Preto je dnes táto minoritná mutácia rozšírená v populáciách, ktoré sú pôvodom pastierske, napríklad v Európe alebo na Blízkom východe. No napríklad Indiáni, prevažná časť Afriky, Japonsko, Grónsko, sa tradične živili lovom alebo rybolovom, takže dnes väčšina tamojšej populácie mlieko nestrávi. Celosvetovo je dokonca ľudí s neznášanlivosťou mlieka omnoho viac.

Mohlo by vás zaujímať:

• Ako porozumieť alergii?

A čo deti?

Možno vám teraz správne napadlo, ako to teda vlastne je u detí. Čo ak náhodou deti nevedia mlieko tráviť a vy im v dobrom úmysle posilniť ich zdravie naopak spôsobujete tráviace problémy?

U malých detí sa nemusíte obávať. Mlieko je pre ne prirodzený zdroj výživy a každé ľudské telo je nastavené tak, aby v detskom veku mlieko normálne trávilo.

U jedincov s neznášanlivosťou mlieka prestane telo postupne vyrábať potrebný enzým až v priebehu rastu. Správny vek určite spoznáte, staršie deti sa začnú po vypití mlieka sťažovať, že ich bolí brucho. Preto je dobré o probléme vedieť a ak sa vám niečo nezdá, skúste neupravené mlieko nahradiť jogurtmi.

Nezamieňajme si intoleranciu s alergiou

Neznášanlivosť mlieka nie je to isté ako alergia na mlieko, hoci niektoré príznaky môžu byť rovnaké, napríklad hnačka a nadúvanie. Pri neznášanlivosti mlieka (teda pri laktózovej intolerancii) sa nikdy nevyskytnú kožné prejavy (vyrážky, zhoršenie ekzému a pod.) ani dýchacie ťažkosti, ako je to pri alergii.

Pri alergii na mlieko je alergizujúcou zložkou mliečna bielkovina, telo pri skonzumovaní mlieka začne produkovať protilátky ako pri klasickej alergickej reakcii. Alergia sa najčastejšie prejaví v ranom detskom veku pri prechode na umelú výživu. Naproti tomu neznášanlivosť mlieka sa začína prejavovať postupne, v neskoršom detskom veku, maximálne v dospelosti a nesúvisí s prechodom na umelú výživu.

Ak máte pocit, že skutočne trpíte neznášanlivosťou mlieka, skúste mlieko načas vylúčiť zo svojho jedálneho lístka (ak ste to už na základe vlastnej skúsenosti nespravili). Uvidíte, či sa vaše tráviace problémy zlepšia. Ľudí s neznášanlivosťou mlieka je na svete oveľa viac ako tých, ktorí mlieko trávia. Nie je to žiadna choroba, takže určite nie je dôvod prepadať panike – ide skrátka iba o metabolický variant.

Na Babywebe tiež nájdete:

Desať najčastejších otázok a odpovedí o alergiách a astme
Bioprodukty na našom trhu
Prečo je vápnik pre tehotné taký dôležitý?

17.4.2014 1:48| autor: RNDr. Anna Mészárosová

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist