Poďte s nami zbierať bylinky

Ešte pred 200 rokmi sa ľudia liečili prírodnými látkami. Dnes sa k tejto starej múdrosti zase vraciame. Vydajte sa spolu s nami za tajomstvom bylinek a ich „kúziel“. My vám povieme, ako na to. Materstvo je na to čas ako stvorený…

Pakost smradľavý (Geranium Robertianum)

Čo sa zbiera
Kvitnúca vňať (máj – september)

Liečivé účinky
Kvitnúca vňať obsahuje horčiny a triesloviny, pôsobí zvieravo, zastavuje hnačku a pôsobí mierne močopudne. Droga má mdlý aromatický pach a hutí horko, takže odvar z nej je chuťovo odporný. Väčšie použitie v ľudovom liečení má šťava z čerstvo rozdrvenej rastliny alebo prášok zo suchej vňate, do ktorého sa pridáva pár kvapiek vody. Vzniknutá hustá kašička sa prikladá ako obklad na opuchy najrôznejšieho druhu, na rany, vredy, bolestivé miesta postihnuté zápalom, reumatizmom a dnou.
NEODPORÚČA SA UŽÍVAŤ V TEHOTENSTVE.

Nátržník husí (Potentilla anserina)

Čo sa zbiera
Kvitnúca vňať, eventuálne koreň nátržníka (máj – jún), pakoreň bez korienkov (marec – apríl, september – október).

Liečivé účinky
Nátržník obsahuje predovšetkým triesloviny, potom silicu a iné, málo známe látky, ktoré pôsobia na hladké svalstvo a uvoľňujú kŕče. Má aj protizápalový a zvierajúci účinok. Droga je bez zápachu a chutí trochu trpko, osvedčila sa pri kolikách a hnačkách – ak sú sprevádzané kŕčmi – alebo pri bolestivej menštruácii. Zvonka sa používa na výplachy pri krvácaní z nosa, na kloktanie pri zápale alebo krvácaní ďasien a do kúpeľa pri zle sa hojacich a mokvajúcich ranách.

Šalvia lekárska (Salvia officinalis)

Čo sa zbiera
List krátko pred rozkvitnutím (máj – jún).

Liečivé účinky
Šalviové listy sú bohaté na silicu, ďalej obsahujú triesloviny a živicu. Droga má silný korenistý pach a horkú chuť. Priaznivo pôsobí na látkovú premenu a vylučovanie žlče, znižuje nervovú podráždenosť a podporuje spánok, má hojivý a protizápalový účinok. Odporúča sa vnútorne na zmiernenie potenia v klimaktériu a pri pľúcnych chorobách, na úpravu tráviacich ťažkostí, pri chorobách žlčníka a pečene, pri zápaloch horných dýchacích ciest, na posilnenie a upokojenie nervov a zastavení hnačky. Zvonka sa používa odvar vo forme kloktadla pri zápaloch úst a hrtana a vo forme obkladov pri starých, ťažko sa hojacich a stále mokvajúcich ranách a na dezinfekciu.
NEODPORÚČA SA V TEHOTENSTVE – môže vyvolať potrat, ohroziť srdce.
PITIE ČAJU PO PÔRODE ZNIŽUJE TVORBU MLIEKA.

Jahoda obyčajná (Fragaria vesca)

Čo sa zbiera
Listy aj so stopkou (máj – september).

Liečivé účinky
Listy jahodníka obsahujú triesloviny, organické kyseliny, vitamín C a minerálne látky. Pôsobia močopudne, regulujú tvorbu žlče, zastavujú hnačku a hoja rany. Liečivé sú aj plody pestovaných a divých jahodníkov – jahody jeme čerstvé, dozreté a nesladené pri cukrovke, prekyslení žalúdka, málokrvnosti, reumatizme, prečistení krvi, proti žlčovým, obličkovým a močovým kameňom; sladené s mliekom alebo so smotanou na posilnenie nervov, srdca a pri nedostatku vitamínu C.

Ostružina černicová (Rubus fruticosus)

Opis
Veľmi variabilný ker. Listy sú stopkaté, dlanito troj- až päťčlenné s rôznou veľkosťou i rôznym tvarom lístočkov, ktoré môžu byť lysé alebo chlpaté a sfarbené do rôznych odtieňov zelenej. Kvety vyrastajú prevažne v metlinách, sú päťčlenné, najčastejšie biele až ružové, niekedy aj fialové, kvetné stopky a kališné lístky môžu byť lysé, chlpaté, žľaznaté alebo ostenaté. Plodom sú kôstočky, ktoré spolu tvoria súplodie známe ako ostružina. Kvitne v máji až auguste.
Všeobecne známe ostružiny sa dajú jesť čerstvé, ale možno z nich pripravovať aj šťavy, sirupy, marmelády, džemy, kompóty, ovocné vína, likéry a pod. Černice u nás rastú hojne, ale jednotlivé drobné druhy môžu byť aj vzácne. Rastie v lesoch, na rúbaniskách, často pohromade; pestuje sa aj v záhradách.

Čo sa zbiera
Na liečebné využitie sa zbierajú mladé listy v období pred rozkvitnutím (v máji až júni). Sušia sa ihneď po zbere pri teplotách do 40 °C.

Liečivé účinky
Pre potravinárske účely (prímes do čajov) sa sušia až po povädnutí trvajúcom niekoľko dní (fermentácii), keď list stmavne a začne príjemne voňať.
Droga obsahuje triesloviny, organické kyseliny, vitamín C, flavonoidy, inosit, farbivá, pektín, ale množstvo všetkých týchto látok je v droge pomerne nízke.
Pôsobí mierne zvieravo, močopudne, zastavuje krvácanie, dezinfikuje tráviace a močové ústrojenstvo, vo forme kloktadla sa používa proti kašľu, vo forme kúpeľa sa používa na ekzémy, kožné zapaly a zle sa hojace rany. Nezrelé a sušené ostružiny zastavujú hnačku.
Najčastejšie sa pripravuje vo forme nálevu alebo krátko vareného odvaru (2 čajové lyžičky drogy na šálku vody, pije sa dvakrát až trikrát denne). Pretože jej účinok je veľmi mierny, obvykle sa nepodáva samostatne, ale skôr v zmesiach.

13.8.2009 11:09| autor: Alena Kratochvílová
Viac o téme: bylinky

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist