BIO alebo normálne potraviny?

Formulácia zdravá potravina je sama osebe zavádzajúca, pretože nám podsúva názor, že tie ostatné potraviny sú nezdravé. Pod tými však rozumieme iba nekvalitné, pokazené či kontaminované potraviny, teda tie, ktoré nie sú pre výživu človeka povolené.

Rozhodne teda nemožno tvrdiť, že „normálne“ alebo konvenčné potraviny sú nezdravé. Sú zdravé v rámci platnej legislatívy a musia byť zdravotne vyhovujúce.
Biopotravina navyše neobsahuje ani umelé farbivá, konzervanty a ďalšie aditíva, je vyrobená zo surovín bez použitia umelých hnojív a pesticídov, vznikla metódou šetrnou k prírode a životnému prostrediu.

Čo je zdravé?

Zdravý či nezdravý môže byť iba systém stravovania a zloženie stravy. Aj z potravín vnímaných ako „zdravé“ môžeme zložiť systém stravovania, ktorý bude úplne nezdravý. Základom správneho stravovania je vždy pestrá a vyvážená strava, konzumovaná v pravidelných denných dávkach.
Samozrejme, v prípade ochorenia treba stravu prispôsobiť zmenenému zdravotnému stavu. Logická je aj zmena stravovania v období tehotenstva a dojčenia, ale pozor: Ide hlavne o zmenu kvalitatívnu, nie kvantitatívnu.

Bio verzus „normálne“ potraviny

Ak pri konzumácii biopotravín nie je dodržané zloženie dôležitých látok, nemôžeme jedálny lístok z biopotravín považovať za zdravší. V extrémnych prípadoch môže dochádzať k nadmernému príjmu energie, cholesterolu a nasýtených tukov, napríklad vtedy, ak síce budeme konzumovať „biopotraviny“, ale výlučne mliečne plnotučné výrobky, mäso a údeniny. Ako dôkaz tohto tvrdenia môžeme uviesť nasledujúci príklad:

Jedálny lístok zložený z „normálnych“ potravín

Raňajky: 2 celozrnné dalamánky, 20 g rastlinného tuku Flora light, 50 g medu, 300 ml čaju, Dobrá voda
Desiata: 200 ml 100-percentného grepového džúsu riedeného vodou (1:1)
Obed: šošovicová polievka; hovädzie na cesnaku, zemiaková knedlička, dusený špenát, stolová minerálka
Olovrant: jogurt Vitalinea
Večera: rizoto z pohánky, kuracieho mäsa a zo zeleniny posypané syrom, uhorkový šalát s bio acidofilným mliekom, vínny strek

Jedálny lístok zložený z biopotravín

Raňajky: makový závin, biela káva s mliekom
Desiata: čaj, rožok
Obed: gulášová polievka; vysmážaný syr, hranolčeky (zemiaky), tatárska omáčka
Olovrant: banán
Večera: kuskus so slaninou a zeleninou, hlávkový šalát

Pitný režim: počas dňa Dobrá voda, minerálne stolové vody, čaj, celkovo 2-2,5 l

Porovnanie nutričných hodnôt oboch jedálnych lístkov

Jedálny lístok z normálnych potravín
Energia (kcal/kJ) 1 956/8 215, bielkoviny 79 g, tuky 61 g, sacharidy 256 g

Jedálny lístok z biopotravín
Energia (kcal/kJ) 3 084/12 953, bielkoviny 76 g, tuky 146 g, sacharidy 360 g

Alfou a omegou správneho jedálneho lístka je teda jeho zloženie na základe nižšie uvedených zásad.
Takto zostavený jedálny lístok potom môžu vhodne dopĺňať biopotraviny, no v ich prípade budeme musieť siahnuť hlbšie do peňaženky. To však často vedie k nižšej konzumácii drahších potravín, čo môže byť ďalší problém (ak namiesto 500 g zeleniny a ovocia denne skonzumujete len 200 g biozeleniny a bioovocia, nezískate potrebné množstvo ochranných látok, vitamínov a tak ďalej).

Dôležité zásady správneho jedálneho lístka:

– Jedzte pravidelne, v menších dávkach, najlepšie 4-5-krát denne.
– Snažte sa, aby váš energetický príjem nebol vyšší ako výdaj.
– Nedovoľte, aby tuky tvorili viac ako 30 % denného energetického príjmu, živočíšne tuky nahraďte olejmi a kvalitnými rastlinnými tukmi.
– Pokúste sa zo zeleniny a z ovocia urobiť súčasť každého jedla, nech neslúžia len na ozdobu.
– Nahraďte potraviny z bielej múky celozrnnými.
– Tučné mliečne výrobky vymeňte za menej tučné, najlepšie kyslomliečne.
– Uprednostnite chudé mäso pred tučným.
– Vyhnite sa akejkoľvek jednostrannej strave, váš jedálny lístok by mal byť pestrý, skúšajte nové varianty.
– Premýšľajte nad tým, čo konzumujete, a čítajte informácie na potravinách.
– Rovnako dôležité ako kvalitná strava sú tekutiny– prijímajte ich v dostatočnom množstve 2-3 l denne, najlepšie nesladené.

Sladkosti, slané pochutiny a údeniny sú potraviny, bez ktorých sa určite zaobídete.

Zdravé stravovacie návyky ľahko vypestujete u svojich detí, ktoré sú bez predsudkov a majú možnosť konzumovať rôznorodú pestrú stravu. Bude to z vašej strany ten najlepší darček do života.

2.10.2010 2:46| autor: Tamara Starnovská
Viac o téme: strava

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist