Tehotenské nevoľnosti, kŕče a ďalšie trápenia

V romantických komédiách často vidíme, že ich hlavná hrdinka je v inom stave a trávi veľa času s hlavou nad toaletnou misou. Skutočný život je však oveľa pestrejší, problémov počas tehotenstva je teda viac. Ste „v tom“ a s čím môžete počítať?.

Tehotenské vracanie

Hoci nevoľnosť a vracanie ani zďaleka nepostihnú každú tehotnú ženu, patria k najčastejším ťažkostiam hlavne v prvých troch mesiacoch tehotenstva (hoci niektoré ženy majú tú smolu, že ich žalúdočné nevoľnosti trápia až do pôrodu). Príčina nevoľnosti súvisí s hormonálnymi zmenami, ktoré prebiehajú v tele počas tehotenstva. Stupeň závažnosti je individuálny. Niekoho môže nevoľnosť trápiť iba ráno, iná žena má tú smolu, že sa jej chce vracať bez ohľadu na fázu dňa.

„Zhodou okolností sa mne aj mojej šéfke podarilo otehotnieť chvíľu po sebe,“ rozpráva Anna, ktorá pred nástupom na materskú dovolenku pracovala ako asistentka v ordinácii zubnej lekárky. „Tehotenské problémy sa, bohužiaľ, nevyhli ani jednej z nás. Vyšlo to akurát tak, že keď som ja začala v druhom trimestri omdlievať, doktorka trpela šialenými nevoľnosťami na počiatku tehotenstva. Vzhľadom na to, že v práci väčšinu času stojíme nad pacientom, bolo to niekedy náročné. Často som pri miešaní plomby musela okamžite skočiť k oknu a vystrčiť hlavu na vzduch. Pacienti sa väčšinou tvárili dosť prekvapene, ale stále to bolo lepšie, ako keby som sa im v mdlobách zložila na kolená.“

„Musím podotknúť,“ dodáva so smiechom Anička, „že moja šéfka to, našťastie, vždy ustála a pri ošetrovaní zubov návaly vracania ovládla. Na konci dňa sme však boli vždy úplne vyčerpané. Veľakrát sa mi stalo, že som potom cestou domov zaspala v metre a prešla som zastávku, kde som mala vystúpiť.“

V prípade bežných nevoľností zvyčajne pomáha jesť často a menšie porcie, vyhýbať sa tučným a ťažkým jedlám. Vhodné je mať stále pri sebe niečo malé pod zub, napríklad müsli tyčinku alebo sušienku, pretože nevoľnosť je často horšia s prázdnym žalúdkom. Rovnako sa odporúča hneď ráno, skôr ako žena vstane z postele, zjesť napríklad zopár piškót a zapiť ich dúškami čaju.

Mnohým ženám trpiacim ľahšou formou tehotenských nevoľností sa osvedčili prírodné prostriedky ako zázvor (napríklad zázvorové bonbóny alebo lízanka) či mäta (ideálne ako čaj). Ak je vracanie intenzívne, hrozí žene dehydratácia a rozvrat vnútorného prostredia. V týchto prípadoch je nutná hospitalizácia. Liečba spočíva v dodaní tekutín do žily a podávaní liekov proti vracaniu (Degan, Torecan).

Hypertenzia (vysoký tlak) v tehotenstve

K jednorazovému zvýšeniu tlaku môže dôjsť v dôsledku psychickej záťaže. Niekedy môže k zvýšeniu krvného tlaku v tehotenstve prispieť aj tzv. syndróm bieleho plášťa, teda stres z nemocničného prostredia. Ak však lekár zachytí vyšší tlak opakovane, je nutné vyšetriť príčinu tohto stavu a v prípade potreby následne nasadiť liečbu. Riziko predstavujú predovšetkým ťažšie formy zvýšeného tlaku.

Môžu spôsobiť spomalenie rastu, predčasný pôrod, predčasné odlučovanie placenty a niekedy aj potrat.

Pri zvýšenom tlaku je sťažený prísun kyslíka a živín do plodu, čo má za následok spomalenie jeho rastu a vývoja. Zvýšený tlak, samozrejme, spôsobuje problémy aj nastávajúcej matke, pretože môže poškodiť tepny, ľadviny a mozog.

K liečbe vysokého tlaku môže žena sama prispieť aj úpravou jedálneho lístka. Vhodné je zaradiť potraviny bohaté na draslík, teda napríklad zemiaky (ideálne varené v šupke), banány, strukoviny, sušené slivky, marhule, datle a hrozienka. Rozhodne sa vyplatí nahradiť bielu múku celozrnnou a zaradiť do jedálneho lístka čerstvú zeleninu a ovocie. Odporúča sa tiež obmedziť solenie a vyhnúť sa presoleným pochutinám, ako sú napríklad zemiakové lupienky. V každom prípade treba hypertenzii venovať pozornosť, hlavne ak sa k nej pridajú ďalšie príznaky.

Prečítajte si tiež:
Krvné zrazeniny hrozia aj tehotným
Špeciálne vyšetrenie plodu pri podozrení na problém
Sex v tehotenstve – áno či nie?

Preeklampsia

Pojem preeklampsia označuje spojenie hypertenzie, opuchov (edémov) a bielkoviny v moči (proteinúrie). Predstavuje vážne ohrozenie tak pre matku, ako aj pre plod. Vyskytuje sa u desiatich až štrnástich percent prvorodičiek a u piatich až siedmich percent viacrodičiek. Väčšie dispozície k preeklampsii majú tehotné ženy s viacnásobným tehotenstvom, chronickou hypertenziou, ochorením obličiek a cukrovkou. Častejšie sa vyskytuje aj u tehotných žien pred osemnástym rokom a po tridsiatom piatom roku života.

Preeklampsia je vždy dôvod na hospitalizáciu. Ak je tehotenstvo v pokročilom štádiu a je preukázaná zrelosť plodu, potom sa tehotenstvo pri ľahkej preeklampsii nepredlžuje. Dochádza k indukcii pôrodu prostaglandínmi. Ťažká preeklampsia sa vyznačuje rýchlym vzostupom tlaku, ktorý nereaguje na liečbu. Zvyšuje sa bielkovina v moči, dochádza k vzostupu pečeňových testov a k úbytku krvných doštičiek. Tento jav sa označuje ako HELLP syndróm. Medzi ďalšie príznaky patrí bolesť hlavy, poruchy videnia, bolesti brucha a vracanie. Ťažká preeklampsia je vždy dôvod na akútne ukončenie tehotenstva.

Na Babywebe tiež nájdete:

Lekárska starostlivosť počas tehotenstva (prenatálna starostlivosť)
Najčastejšie vyšetrenia budúcich mamičiek
Chrípka a prechladnutie v tehotenstve

Eklampsia

Ide o záchvat kŕčov, ktorý ohrozuje život matky aj plodu. Zvyčajne nadväzuje na ťažkú preeklampsiu. Eklamptický záchvat sa začína nepokojom tehotnej ženy, ku ktorému sa pripoja záchvevy svalov tváre a svalov rúk a mimovoľné pohyby očí. Hlava sa stáča na jednu stranu. Potom sa pripoja kŕče celého tela. Záchvat trvá okolo jednej minúty, potom žena upadá do bezvedomia.

Od epileptického záchvatu sa odlišuje tým, že pri eklampsii nedochádza k pomočeniu. Záchvaty sa môžu opakovať. Ak tehotná žena prestane dýchať, hrozí plodu udusenie. V takejto situácii je vždy nutné ukončiť tehotenstvo akútnym cisárskym rezom. Žena po prekonaní eklamptického záchvatu potrebuje intenzívnu starostlivosť.

Starajte sa o svoje zdravie

V tehotenstve treba viac ako inokedy načúvať potrebám svojho tela a nezanedbať žiadny signál, že niečo nie je v poriadku. V dnešných časoch zameraných na výkon je mimoriadne dôležité sa o seba v období očakávania prírastku do rodiny starať a nesnažiť sa zvládnuť všetko na úkor vlastného zdravia i zdravia svojho bábätka.

9.5.2019 2:10| autor: Radka Bočánková

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist