Ťažkosti v tehotenstve

Ku koncu tehotenstva sa môžu pri námahe (rýchlejšia chôdza, chôdza hore schodmi) dostaviť ťažkosti s dychom. Sú zavinené veľkým objemom maternice, ktorá obmedzuje pohyb bránice. Stúpa aj spotreba kyslíka, ktorý okrem matky potrebuje i plod.

nemocna_panio-1100x618.jpg Zdroj: Shutterstock

Problémy častejšie trápia tehotné s veľkým bruškom (pri viacpočetnom tehotenstve, väčšom množstve plodovej vody). Dýchavičnosť zmizne, keď namáhavý pohyb prerušíte a začnete zhlboka dýchať. Druhý raz by ste sa mali podobnej námahe vyhnúť. Ťažkosti s dychom sa môžu objaviť i pri málokrvnosti, preto je lepšie poradiť sa s lekárom.

Zápcha

V tehotenstve sa tvorí hormón motilín v menšom množstve, pohyblivosť tráviaceho systému je preto znížená. Z potravy, ktorá sa tak v čreve drží dlhšie, sa vstrebe viac vody, čo vedie k tvorbe tuhšej stolice, zápche a problematickému vyprázdňovaniu. Za to všetko môže tvorba hormónu progesterónu počas tehotenstva.

V prípade zápchy je účinné prijímanie väčšieho množstva tekutín, pomáha aj konzumácia potravy so zvýšeným obsahom vlákniny, teda ovocia a zeleniny. Odporúčajú sa aj figy a sušené slivky. Bez porady s lekárom nie je vhodné používať preháňadlá.

Kŕče

Kŕče v nohách môžu vznikať z rôznych dôvodov. Ide napríklad o nedostatok horčíka (magnézia) v tele. Váš gynekológ vám môže magnézium predpísať a poradiť s dávkovaním. Horčík je možné kúpiť aj ako doplnok výživy v lekárni, zvýšené množstvo horčíka je obsiahnuté aj v minerálnej vode Magnézia.

Aj kŕčové žily a hromadenie krvi v dolných končatinách môžu sprevádzať kŕče. V takomto prípade je vhodné občas si počas dňa nohami zacvičiť (v sede s nohami natiahnutými pred seba prepínať a ohýbať špičky), ráno a večer striedavo oplachovať teplou a studenou vodou a masírovať ich.

Krvácanie ďasien

Vplyvom kolísania hladín hormónov dochádza v tehotenstve k značným zmenám parodontu (tkaniva v okolí zuba, ktoré upevňuje zub v lôžku). Už v druhom mesiaci tehotenstva sa môže objaviť zápal ďasien (gingivitis gravidarum), ktorý je najintenzívnejší okolo ôsmeho mesiaca. Ku krvácaniu dochádza práve z dôvodu zapálených ďasien. Výraznejšie problémy sa objavujú u mamičiek diabetičiek. V tehotenstve by sa mala dodržiavať pravidelná starostlivosť o zuby a ústnu dutinu, aby boli ťažkosti so zubami a s ďasnami čo najmenšie. Každá žena by mala absolvovať dve preventívne prehliadky u zubného lekára v priebehu tehotenstva.

Hemoroidy

Hemoroidy sú obdoba kŕčových žíl. Ide o rozšírenie a prepletenie žilového pletenca v okolí análneho otvoru. Príčinou sú zmeny v napätí cievnej steny v tehotenstve a útlak dolnej dutej žily zväčšenou maternicou. Hemoroidy môžu pri zvýšení vnútrobrušného tlaku vystupovať v podobe začervenaného slizničného útvaru. Výstupok treba zasunúť späť, najlepšie pomocou sterilnej navlhčenej gázy krúživými pohybmi a miernym tlakom.

Výstupkom je možné predchádzať. Stolica by mala byť vláčna (dostatočný príjem tekutín, ovocia a zeleniny), tehotná by nemala zdvíhať ťažké bremená a mala by sa chrániť pred prechladnutím, pretože pri kašli sa zvyšuje tlak v bruchu.

Časté močenie

Prvé pozorovateľné zmeny sa objavujú okolo štvrtého mesiaca tehotenstva. Zväčšuje sa maternica, utláča močový mechúr. Zároveň dochádza k prekrveniu močového mechúra a k zosilneniu jeho stien. Tlak v mechúre sa zvyšuje až dvojnásobne, čo vedie k častejšiemu močeniu. Ide o normálny stav, proti ktorému netreba nič podnikať, po pôrode sa všetko upraví.

Neudržanie moču

Ku koncu tehotenstva, keď rastúca maternica zvyšuje tlak v močovom mechúre, pri smiechu, kašli, zdvíhaní predmetov a podobne – vtedy tlak stúpa – sa stáva, že budúca mamička neudrží moč.

Tlak mechúra pôsobí proti často oslabeným svalom panvového dna, a tak dochádza k úniku moču. Dá sa tomu predchádzať posilňovaním panvového dna, napríklad cvičením prerušovaného močenia.

Kŕčové žily (rozšírené úseky žíl, ktoré sa plnia krvou)

V tehotenstve sa môžu prejaviť alebo zväčšiť problémy s kŕčovými žilami (varixy).

Vplyvom hormónu progesterónu sa mení napätie žilovej steny, zväčšujúca sa maternica tlačí na dolnú dutú žilu, ktorá odvádza krv z dolných končatín. Krv sa hromadí v nohách, podkožné žily sa rozširujú a tak vznikajú kŕčové žily – varixy.

Tehotné by sa mali vyvarovať dlhodobého státia a odpočívať s nohami vo zvýšenej polohe. Je vhodné nosiť tehotenské pančucháče. Pomôže i šetrná masáž končatín, ale nie v miestach, kde už kŕčové žily sú.

Čítajte tiež:

Opuchnuté členky

Telo tehotnej zadržiava viac vody vinou zvýšenej produkcie antidiuretického hormónu (ADH), ktorý ovplyvňuje funkciu obličiek. Zároveň rastúca maternica utláča dolnú dutú žilu, ktorou odteká krv z dolných končatín. To všetko spôsobuje vznik opuchov okolo členkov.

Ak sa opuchy rozširujú i na ďalšiu časť tela, môže ísť o závažný stav, preto treba vyhľadať lekára.

Únava

Zvýšená únava je sprievodný jav tehotenstva. Vo väčšej miere je vyplavovaný hormón progesterón, ktorý má aj upokojujúce účinky. Telo matky zároveň potrebuje viac živín a energie pre vývoj plodu. Pocitom väčšej únavy je dobré predchádzať častejším odpočinkom počas dňa. Odpočívať môžete v sede i ľahu, najlepšie s vyvýšenými dolnými končatinami.

Spánok

Počas normálne prebiehajúceho tehotenstva sa problémy so spánkom dostavujú predovšetkým v prvom a treťom trimestri. Potreba spánku sa zvyšuje na osem hodín denne, podľa možnosti je dobré spať aspoň hodinu počas dňa. Denný spánok by však nemal narušiť večerné zaspávanie.

V prvej tretine tehotenstva, keď si telo zvyká na nový stav a hormonálne zmeny, sa môžete cítiť častejšie unavená. Niekedy sa dostavia psychické zmeny a častejšie stavy úzkosti, ktoré môžu viesť k nespavosti. Ťažkosti prvého trimestra pominú po treťom mesiaci tehotenstva.

Najmenej problémov so spánkom sa objavuje v druhom trimestri. Budiť vás môžu napríklad pohyby plodu.

V treťom trimestri sa už bruško zväčšuje tak, že je počas spánku ťažké nájsť pohodlnú polohu. Zároveň býva toto obdobie bohaté na sny, v ktorých sa môžu premietať najrôznejšie obavy z tehotenstva, pôrodu či nastávajúceho materstva. Dostaviť sa môžu aj nepríjemné kŕče nôh.

Od polovice tehotenstva je vhodné nespať v polohe na chrbte, zväčšujúca sa maternica totiž utláča dolnú dutú žilu, navyše sa môže objaviť nevoľnosť. Ani poloha na bruchu nie je vhodná, zostáva teda spať na boku.

Pred zaspaním vás môže upokojiť čaj z koreňa valeriány lekárskej alebo z listu medovky lekárskej, vhodný je aj čaj z rovnakého dielu valeriány, medovky a mäty piepornej. Zaspávanie si môžete spríjemniť aj upokojujúcimi aromatickými olejmi.

Ak uvedené rady nezaberajú a spánok nie je kvalitný, lekár vám môže predpísať slabé lieky na spanie.

Bolesť chrbta a kľúčnej kosti

Bolesti predovšetkým dolnej časti chrbta a kľúčnej kosti sú spojené s narastajúcou hmotnosťou tehotnej a uvoľnením kĺbových väzov vplyvom hormónov. Na vine sú často aj oslabené brušné a chrbtové svaly. K bolestiam prispieva aj dlhé státie, spanie na príliš mäkkom matraci a zdvíhanie ťažkých bremien v posledných týždňoch tehotenstva.

Brániť sa bolestiam je možné pomocou cvikov posilňujúcich bedrové svaly. Neodporúča sa zdvíhať ťažšie predmety (v prípade, že je to nevyhnutné, potom by ste sa k bremenu nemali nakláňať, ale mali by ste ho zdvíhať pokrčením a vyrovnaním kolien, s narovnaným chrbtom). Dôležitý je aj dobrý spánok na rovnom matraci a správne držanie tela, pri ktorom by mala byť krčná chrbtica v jednej priamke so zvyškom chrbtice. Budúca mamička by mala vstávať cez otočenie na bok.

Panvové dno

Panvové dno tvoria svaly, ktoré sú rozpäté medzi panvovými stenami a obopínajú konečník, pošvu a močovú trubicu. Panvové dno sa zaťažuje už počas tehotenstva, najväčšiu záťaž však predstavuje samotný pôrod, respektíve prechod dieťatka pôrodnými cestami. Narušenie a oslabenie dna môže viesť k rozvoju inkontinencie (prienik moču), výstupku maternice, zhoršenému prežívaniu pohlavného styku.

Posilniť panvové dno môžete rôznymi cvikmi. Jedným z nich je prerušované močenie.

19.4.2022 4:55| autor: Redakcia Babywebu.sk

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist