Ako vybrať správnu knihu pre dieťa?

Asi každý uzná, že knihy umožňujú vzdelávanie, zábavu, rozvíjanie inteligencie, slovnej zásoby, fantázie. Deti by sa preto s nimi mali zoznámiť čo najskôr. Poradíme vám preto, ktoré druhy kníh sú pre vašu ratolesť najprínosnejšie a ktoré sú vhodné pre konkrétne vývojové obdobie. Vyberte si pre svoje dieťatko tú najlepšiu!

„Moja dcérka má veľmi rada knihy. Aj keď má ešte len dva roky, dokáže v nich listovať aj celé hodiny. Najradšej má knižočky, kde sú postavy zvieratiek a tiež rozprávkové postavičky, o ktorých si večer pred spaním hovoríme rozprávky. Vždy keď jej kúpim novú detskú knihu, je nesmierne šťastná. Myslím, že je to pre ňu ten najlepší darček,“ opisuje vzťah svojej malej dcérky ku knihám mamička Zuzana zo Zvolena.

Kniha – vhodný darček pre dieťa

Kniha je pre dieťatko, ktoré už plne vníma (asi od 6-8 mesiaca veku dieťaťa) veľmi vhodným darčekom. Nielenže si pri je čítaní rozvíja zmysly a cibrí zručnosti (prevracanie strán, ukazovanie obrázkov prštekom), ale je pre neho aj zdrojom nadobúdania nových vedomostí a slovnej zásoby. Taktiež sa spoločnou činnosťou pri čítaní knihy každé dieťatko ešte viac zbližuje so svojou mamičkou.

„Chcem dať svojim synom to najlepšie vzdelanie. Aj preto im už od malička kupujem veľa kníh, aby sa takouto hravou formou vzdelávali. Vždy ma poteší a je pre mňa veľkým zadosťučinením, keď sa do každej novej knihy zahĺbia a potom o nej dokonca diskutujú,“ rozpráva o svojich skúsenostiach mamička šesťročných dvojičiek, manažérka Terézia.

Čo si všímať pri kúpe?

„Rozmýšľal som, čo kúpim svojmu dvojročnému synovi na narodeniny, ktoré mal pred pár týždňami. Napadlo ma ísť do kníhkupectva. Prišiel som do oddelenia detskej literatúry a ostal som šokovaný. Také kvantum kníh a ja som vôbec nevedel vybrať pre svojho malého tú správnu. Nakoniec som nekúpil nič,“ spomína na svoj zážitok z kníhkupectva otecko Erik.

To, či je detská knižočka, ktorú držíme v kníhkupectve v ruke vhodná pre dieťa, ktorému ju chceme darovať, zistíme podľa viacerých prvkov:

  • Obsah knihy, teda o čom je daná kniha, či je len obrázková, alebo obsahuje aj text.
  • Je dôležité rozlišovať, či kniha obsahuje krátke príbehy, takzvané „päťminútovky“, alebo má každá rozprávka dlhý text.
  • Knižočky s dlhším textom sú vhodné na čítanie napríklad pri uspávaní a nie sú vhodné pre veľmi malé deti, ktoré nedokážu deju venovať pozornosť dlhšiu dobu (deti menšie ako tri roky).
  • Kvalita ilustrácií, veľkosť obrázkov. Čím menšie dieťa, tým väčšie a jednoduchšie obrázky bez dejovej línie. Naopak väčšie deti (zhruba od troch rokov – no je to u každého dieťaťa individuálne) dokážu sledovať dej ktorý sa vyvíja stránku po stránke.
  • Forma knihy – pre malé bábätko je vhodné leporelo, resp. mäkké gumové, alebo látkové knižky pre najmenších. Tieto knižky často obsahujú vo vnútri ukrytý aj balónik, ktorý po stlačení vydá pískajúci zvuk, čím si dieťatko trénuje motoriku. Väčším batoľatám už môžeme kupovať zložitejšie brožované knihy, alebo knihy viazané v pevnej väzbe, v ktorých si môžu do sýtosti listovať, bez toho, aby danú knihu poškodili.

Každé dieťa je iné

Nie každé dieťa je však vývinovo na takej istej úrovni, ako ostatné deti v jeho veku. Niektoré sú šikovnejšie, iné lenivejšie, resp. im treba trošku viac pomáhať, učiť ich a rozvíjať ich schopnosti. Nedá sa teda so stopercentnou presnosťou určiť, akú knihu máte dieťatku v konkrétnom veku kúpiť.

Na Babywebe tiež nájdete:

Chcete sebavedomé a šikovné dieťa? Čítajte mu!
Jedenásť tipov na originálny darček pre mamičku a dieťatko
Nečakajte na prvé slovo alebo znakujte s bábätkami

Vek do 1 roka

Dojčatá začínajú vnímať predmety a činnosti s nimi súvisiace vo období od pol roka, až 8 mesiacov veku. Začínajú rozumieť prvým slovám, vydávajú prvé zvuky a individuálne okolo roka už aj prvé skomoleniny slov.
Pre takéto bábätká sú vhodné najjednoduchšie knižky, typu leporelo, rozličné knihy v tvrdom, či mäkkom (gumovom alebo látkovom) obale, ktoré obsahujú len veľké a jednoduché obrázky.
Dieťa v tomto veku ešte ani z ďaleka nechápe deju a preto ho tým netreba zbytočne zaťažovať. Pri kúpe kníh z gumových, alebo látkových materiálov dbajte na to, aby neboli zdraviu škodlivé a boli riadne skontrolované odborníkmi.

Vek od 12. do 18. mesiacov

Teraz už deti začínajú lepšie chápať význam slov. Pomaly sa zväčšuje slovná zásoba, rečové prejavy, dokáže svojimi slovnými skomoleninami pomenovať pravidelne sa opakujúce denné činnosti, akými sú napríklad kúpanie, papanie, alebo prechádzka.

Batoľa začína chápať významu obrázkov, na ktoré sa pozerá vo svojej knižke. Dieťatko v tomto období komunikuje väčšinou jednoslovne. Ak chceme svoje dieťa podnietiť k učeniu a rozvíjať v ňom komunikačné schopnosti je v tomto veku pomerne vhodné upútať ho detskou literatúrou, ktorá obsahuje už aj jednoduché vety. Teda spojenie viacerých slov, avšak najviac dvoch, či troch. Napr. Macko ide spinkať. Kačička pláva.

Tým sa dieťatko rýchlejšie dostane o úroveň vyššie. Takéto deti majú radi čítanie, sprevádzané hrou. Môžeme použiť gestikuláciu , mimiku, dokonca pantomímu. Môžeme napodobňovať zvuky, ktoré vydávajú zvieratá, nakreslené v knižke. Napr. ako robí ovečka, psíček, mačička…

V texte sa častejšie opakujú hlavné slová, napr. názvy zvieratiek, vďaka čomu si ich dieťatko lepšie zapamätá. Taktiež je dobré používať aj „jeho slová“, ako kuk, mama, ťap, resp. jeho vlastné (každé dieťa si samo vymyslí slovné skratky, ktoré používa na komunikáciu). Takouto interaktívnou činnosťou sa dieťa najlepšie vzdeláva a zároveň aj mentálne vyvíja.

Vek od 18. do 24. mesiacov

Teraz môžeme začať používať pri čítaní detských knižiek aj zložitejšie, ako dvoj, či trojslovné vety. Samo dieťa už má väčšiu slovnú zásobu a začína vo svojom prejave kombinovať slová a používať jednoduché slovné spojenia vo forme dvoj slovných viet.

Batoľa ešte stále všetok čas vníma ako prítomný, nerozlišuje minulosť, ani budúcnosť. Pre toto vývojové obdobie je vhodné vybrať knihy, ktoré obsahujú jednoduché príbehy, súvisiace s nejakou činnosťou.

Veľmi zaujímavé sú pre deti najmä zvieratká a tak môžete zvoliť napríklad knihu, v ktorej idú deti na výlet do zoo, do hory, k moru, alebo na prechádzku do mesta. Je dobré, keď kniha obsahuje ešte stále nie veľmi komplikované ilustrácie. Veľmi dobre pôsobí na detskú pamäť situácia, keď sa napríklad v texte opakuje jedna veta, alebo slovo. To si deti lepšie zapamätajú a vedia predvídať, kedy opäť dôjde k opakovaniu. Tým sa pre ne čítanie stane omnoho zábavnejším a zároveň si trénujú pamäť.

Vek od 24. do 36. mesiacov

Po dvoch rokoch rastie u detí prudko počet slov, ktorými dokážu komunikovať. Dvojročné dieťa má vo svojom slovníku zásobu až 1.000 slov. Dieťa už začína chápať aj rozdiel medzi časmi a vie rozlíšiť, čo bolo.

„Môj dva a pol ročný syn pomenúva všetok minulý dej slovíčkom včera. Pamätá si napríklad to, že sme boli pri mori a keď sa ho niekto opýta, či bol pri mori, odpovie: áno, včera. Je to veľmi milé,“ rozplýva sa mamička Lucia.

V tomto období už dieťa začína prejavovať náklonnosť k určitým predmetom, alebo rozprávkovým postavičkám.

Vek od 3. do 5. rokov

Trojročný drobec už dokáže prerozprávať vlastnými slovami jednoduchý príbeh. Preto sú pre takto staré deti vhodné knižky, ktoré už majú jednoduchú dejovú líniu, vyvíjajúcu sa stranu po strane. K minulému a prítomnému času sa pridáva aj budúci a dieťa vie prejaviť aj to, čo by chcelo v budúcnosti robiť, kam ísť a podobne. Okolo troch rokov môžeme dieťaťu začať rozprávať zjednodušené slovenské rozprávky.

Vek od 5. do 7. rokov

V tomto veku je vhodné pracovať s detskou predškolskou literatúrou a dať svojmu dieťaťu dobrý základ ešte pred tým, ako sa posadí do školských lavíc. V dnešnej dobe je potrebné, aby deti, ktoré nastupujú do prvej triedy už ovládali elementárne základy písania, počítania a čítania. A preto by rodičia mali svojim predškolákom venovať nesmiernu pozornosť a budovať v ich zodpovedný prístup a lásku k učeniu.

9.6.2015 12:00| autor: Jana Vahančíková

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist