Žijeme BIO, žijeme lepšie?

Milé čitateľky a čitatelia, prinášame vám rozhovor o tom, ako sa na svet bio díva majiteľka jedného obchodíka u našich českých susedov i o tom, ako sa tento „biosvet“ dokázal popasovať s konkurenciou bežných výrobkov. Dúfame, že i na Slovensku bude stále rásť dopyt po takomto sortimente a každý si v ňom nájde to, čo bude pre jeho život prospešné. Na našich stránkach sa už čoskoro dozviete viac!

„BIO život je lepší prístup k vlastnému životu aj k nášmu okoliu. Neznamená to však nutne žiadny extrém,“ tvrdí Iva Buriánková, ktorá si pred niekoľkými mesiacmi splnila svoj sen a otvorila si biopredajňu Biotop. Medzi jej pravidelných zákazníkov patria stále častejšie rodičia s malými deťmi.

Čo vás priviedlo k záujmu o biopotraviny?
Súvisí to s mojím štúdiom na vysokej škole. Začala som si oveľa viac uvedomovať, aké jedlo varia v študentských jedálňach a ako sa po rôznej strave cítim. Stále častejšie som nakupovala v predajniach zdravej výživy. Čoskoro som k biopotravinám a k celému systému ekologického poľnohospodárstva získala osobný vzťah a našla v práci súvisiacej s biopotravinami veľký zmysel.

Prečo ste sa neskôr rozhodli otvoriť si vlastnú predajňu s bio a fair trade výrobkami?
Uvedomila som si, že sa mi málokedy podarí v jednej biopredajni kúpiť všetko, čo som chcela. Jedna biopredajňa bola založená vegetariánsky, ďalšia makrobioticky. Túžila som po tom, aby moja predajňa ponúkala čerstvé biopotraviny, zároveň som chcela vyhovieť aj tým zákazníkom, ktorí sa snažia viesť celú domácnosť ekologicky šetrným spôsobom, a umožniť im nákup šetrných čistiacich a pracích prostriedkov aj oblečenia z biobavlny atď.

Čím si vysvetľujete rastúci záujem spotrebiteľov o bio?
Je to hlavne tým, že sa v bežných, konvenčných potravinách používajú umelé konzervanty a farbivá a rôzne umelé náhrady. Stále viac spotrebiteľov preto hľadá pôvodné prirodzené potraviny, ktoré sú chemicky neupravované. Všetky tieto kritériá spĺňajú práve biopotraviny. Majú lepšiu chuť, sú výživnejšie a majú aj ekologický zmysel. Ďalším dôvodom, prečo sa ľudia stále častejšie prikláňajú k nákupu biopotravín, sú častejšie problémy s alergiami a inými zdravotnými komplikáciami. Práve vo chvíľach, keď sa necítime dobre, hľadáme, ako by nám pomohla kvalitná strava. Až potom si uvedomíme, že sme sa k nej mali prikloniť už skôr.

Existuje výrazný rozdiel medzi certifikovanou biozeleninou pestovanou na ekofarme a zeleninou, ktorú si ľudia vypestujú na záhradke?
Samozrejme, je dobré, ak si ľudia môžu zeleninu vypestovať sami na svojej záhradke, a pritom ešte dodržiavať ekologické zásady. Rozdiel spočíva v certifikácii. Ekologický poľnohospodári, ktorí pestujú certifikovanú biozeleninu alebo ovocie, sú pravidelne kontrolovaní, či dodržujú nutné podmienky a vedú nutnú administratívu. V prípade vlastnej biozáhradky nás kontroluje len vlastné svedomie.

Kde je hranica medzi zmysluplným biospotrebiteľstvom a nakupovaním biopotravín len preto, lebo je to v móde?
Nech už máme na nákup biopotravín akýkoľvek dôvod, robíme dobrú vec nielen pre svoj organizmus, svoje zdravie, ale aj pre svoje okolie. Aj s nákupom s cieľom byť moderný, byť in, sa správame ekologicky. Aj najmenšia zmena k lepšiemu má zmysel.

Môže biostrava zlepšiť naše zdravie aj napriek tomu, že žijeme v znečistených a hlučných veľkomestách?
Samozrejme. Napríklad práve vďaka biostrave budeme proti negatívnym vplyvom prostredia odolnejší. Bioživot neznamená vždy extrém. Neznamená to, že predám auto, presťahujem sa na vidiek, budem pestovať vlastnú zeleninu a absolútne sa odpútam od spoločnosti. Aj keď takáto podoba bioživota je možná, väčšinou si ľudia biopotravinami život vo vyspelej spoločnosti spríjemňujú. Biopotraviny nie sú anonymné, môžem vedieť, kto je ich výrobca, konkrétny farmár. Ekologicky sa môžem správať vďaka biopotravinám aj vo veľkom meste.

Dá sa u nás stravovať iba v biokvalite?
Určite áno. V biokvalite môžeme kúpiť takmer všetko, na čo sme zvyknutí z bežných obchodov. Tam, kde náš biotrh zlyháva, nastupuje dovoz zo zahraničia. Stravovať sa stopercentne bio je jednoduchšie vo väčších mestách. Oveľa ťažšiu cestu však podstúpite, ak si chcete zájsť na dobrú biovečeru alebo obed. V tejto oblasti trh značne zaostáva. Rýchle občerstvenia, ktoré sa biokvalitou chvália, väčšinou nepoužívajú všetky suroviny v biokvalite. Objavujú sa však reštaurácie, ktoré do svojej ponuky pravidelne suroviny v biokvalite zaraďujú.

Používajú sa pri biopotravinách vôbec nejaké konzervačné látky?
V zozname aditív, ktoré sú povolené pri výrobe biopotravín, nájdeme tridsaťšesť položiek, čo je nepatrný zlomok toho, čo je povolené v bežnej výrobe. Navyše ide predovšetkým o látky patriace do stupňa 1-3, to znamená, týka sa to skupiny látok priaznivo pôsobiacich na organizmus alebo pre organizmus prijateľných. Často ide o látky prirodzené, napríklad kuchynská soľ alebo vitamín C.

V súvislosti s biopotravinami sa hovorí iba o ich prínose pre ľudské zdravie a prírodu. Existujú v súvislosti s biopotravinami aj nejaké riziká?
Každý by mal konzumovať tie druhy potravín, ktoré vyhovujú jeho zdravotnému stavu, prípadne diétnemu režimu. Takže riziko môže hroziť len vtedy, ak budeme jesť veľké množstvá čokolády, aj keď je v biokvalite, alebo si každý deň dáme na obed mastný bôčik, aj keď pochádza zo zvieraťa z ekologického chovu.

Biotop často vyhľadávajú rodičia malých detí. O aký sortiment majú títo zákazníci najväčší záujem?
Rodičia s malými deťmi jednoznačne vyhľadávajú čerstvé bioprodukty – zeleninu, ovocie, mliečne produkty a hydinové mäso. Potom nasleduje detská výživa, biosladkosti, nápoje. Aký výrobky by ste im osobne odporučili?
Rodičom malých detí môžem odporučiť čerstvú biozeleninu, biovýrobky z mlieka a biomäso. Čím vo väčšej miere môžu svojim deťom dopriať biostravu, tým viac prispievajú k ich zdraviu. Vyhýbajú sa tak konzumácii nebezpečných konzervačných látok, farbív, aróm, ktorých použitie sa stále zvyšuje čo do množstva aj druhov.

Čo sa vlastne skrýva pod často diskutovaným pojmom „žijem bio“?
Pod životným krédom „žijem bio“ si môžeme predstaviť veľké množstvo prístupov. Ja osobne bioživot napĺňam konzumáciou bioptravín, z veľkej časti sezónnych a regionálnych, používaním ekologicky šetrných čistiacich a pracích prostriedkov a hygienických potrieb z biobavlny. Samozrejmosťou je triedenie odpadu a úspora energie. Ľudia, ktorí žijú bio, preferujú odevy z prírodných materiálov, ako je biobavlna, konope, ľan a preukazujú veľkú snahu propagovať biopotraviny a ekologické poľnohospodárstvo.

12.5.2009 12:05| autor: Kateřina Bártová
Viac o téme: jedlorodičiazdravie

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa k odberu nášho newsletteru alebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist