Bionákup – nevyhnutný vietor v peňaženke?

„Nákladnejšie pestovanie a výroba biopotravín sa, samozrejme, odrážajú aj v ich vyšších cenách,“ priznáva Daniela Podešvová z pražskej biopredajne. Biopotraviny sa vyrábajú tradičnými postupmi s veľkým podielom šetrnej ručnej práce bez chemických konzervantov, farbív, aróm, čím si zachovávajú svoju prirodzenú chuť.

Prečo sú biopotraviny také drahé?

„Často je skôr prekvapujúce, ako môžu niektoré konvenčné potraviny byť také lacné. Pri mnohých z nich sú však ceny vytvorené viac-menej umelo – sú dotované vývoznými štátmi. Biopotraviny však dotované nie sú, ich ceny zodpovedajú skutočnej hodnote práce a všetkým prostriedkom, ktoré sú pri ich výrobe vynaložené. Napríklad farmári si sami platia kontroly, musia certifikovať každý jednotlivý druh plodiny, ktorý pestujú. Pretože odpadajú chemické postreky proti burine – na pozemkoch sa skutočne pleje ručne – treba zaplatiť brigádnikov. A tak ďalej. To všetko je nákladné, a preto sú aj ceny biopotravín vyššie.“

Menia sa ceny biopotravín počas roka?

„Tak ako sa mení vzťah medzi dodávateľom a nami ako odberateľmi… Ceny dosť kolíšu, niekedy sa menia aj každý týždeň. Špeciálne náš obchod reaguje okamžite na nákupnú cenu. Ľudia sa často hnevajú, že niečo stálo pred týždňom o dve koruny menej. V prípade sezónnej zeleniny ich však zase poteší pokles ceny. Záleží na dodávateľovi, za koľko tovar nakúpi, ako ho dovezie, ako sa menia ceny pohonných látok… V supermarketoch, kde majú vlastné značky biopotravín, sa ceny počas roka spravidla nemenia.“

Prečo sa výrazne líšia ceny jedného druhu tovaru? Napríklad medzi dvoma baleniami po šiestich vajíčkach je rozdiel takmer dvadsať korún.

„Ceny sa líšia podľa dodávateľov. Môže v tom hrať rolu napríklad to, že niekto má menší chov, takže má vyššie náklady. Keď niekto chová vo väčšom, ceny nie sú také vysoké.“

Kto u vás nakupuje najčastejšie?

„Najväčšou skupinou zákazníkov sú tehotné ženy a mamičky s deťmi. Najčastejšie kupujú potraviny na bežnú konzumáciu – pečivo, čerstvú zeleninu, čerstvé džúsy a suroviny na varenie – múku, pšeno, pohánku, kaše a zdravé maškrty pre deti. Veľkou motiváciou sú pre ne najrôznejšie alergie u detí.“

Čo robiť, aby potraviny neurobili vietor v peňaženke?

„Dá sa to riešiť tak, že si človek dopraje potraviny v biokvalite, ktoré nekupuje tak často, napríklad pohánku. Tiež by som odporučila kupovať v bioobchodoch celozrnné pečivo, ovocie a zeleninu. V celozrnných výrobkoch zostávajú šupky, kde je najviac živín, ale – pri konvenčnom pestovaní – tiež najviac chemikálií. V prípade biozeleniny, napríklad mrkvy alebo petržlenu, môžeme spotrebovať ich vňať, v prípade biocitrónov zasa kôru, pretože neobsahujú chemikálie.“

5.9.2010 7:12| autor: Monika Langrová

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa k odberu nášho newsletteru alebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist