26. týždeň Čas tak letí alebo čo všetko sa na mne mení…

DANA BLOGUJE Aj vy máte občas ten pocit, že deň sa neskutočne vlečie, ale v konečnom dôsledku však všetky dni letia ako splašené?

K dnešnému dňu mi ostáva 34 dní do nástupu na materskú dovolenku. Na jednej strane sa neskutočne obávam čo budem robiť a mám pocit, že budú na mňa padať steny už za dva dni a zároveň sa teším na čas, kedy si aspoň na chvíľu vydýchnem. Práca ma čím ďalej tým viac vyčerpáva a to nie po fyzickej, ale psychickej stránke. Sedím v autobuse cestou z Bratislavy zo služobnej cesty, hľadím z okna a premýšľam. Nemení sa len moja psychika, ale cítim, že sa mení aj moje telo.

Za 26 týždňov sa toho zmenilo mnoho. Každým dňom na sebe vnímam čoraz viac zmien.  Ani neviem kde začať. Snáď pri tom, že mám pocit akoby mi odumierali mozgové bunky a trošku som začínala sprostieť. 🙂 Možno poznáte ten pocit akoby zmizlo z vašej hlavy slovo, ktoré chcete práve povedať, alebo akoby ste sa stratili v priestore. Trošku som po tom pátrala a zistila, že je vedecky dokázané, že tehotenstvo ovplyvní programovanie ženského mozgu dlhodobo. Znamená to, že na niektorých miestach mizne šedá mozgová kôra, aby sa uvoľnil priestor na lepšie vykonávanie úlohy matky. No tak čo, asi dačo na tej tehotenskej demencii bude. 🙂

Aj tých pár kíl čo mi pribudlo sa usadilo na mojom bruchu. Zatiaľ mi to nevadí pretože nosím voľné oblečenie a stále ešte veľa mojich klientov netuší, že bude zo mňa mama. Vnímam však, že v porovnaní s dobou, kedy som nebola tehotná sa mi zmenila chôdza a držanie tela. Pred tým som mala problémy s tŕpnutím rúk a bolesťami chrbta, akoby zázrakom však všetky bolesti zmizli. Respektíve bolesti tohto typu. Každý deň ma však bolí panva a bedrá ako keby sa aj oni pripravovali. V neposlednom rade mi puchnú nohy. Pre pre ženu, ktorá má veľkosť topánky 39 je to v pohode, len ja mám číslo 42 takže ak sa mi ešte kúsok zväčší noha asi budem chodiť v žabkách alebo chlapských topánkach 🙂 Cez víkend sme boli v divadle a tam mi došlo, že sa mi zväčšili aj ruky a pri tlieskaní mi v nich nepríjemne brní.

A čo mám robiť s tým príšerným pálením záhy? Netuším. Keď o tom ľudia hovorili nechápavo som sa na nich pozerala a teraz keď to zažívam na vlastnej koži lezie mi to dosť na nervy. Ale fakt, ktorý ma za posledné dni vystrašil je, že mi tvrdne brucho. Je také napäté a pripájajú sa k nemu aj bolesti v podbrušku. Doktorka mi nakázala magnézium a pokoj na lôžku. Magnézium beriem, ale pokoj na lôžku jej, sľúbiť nemôžem. Takže sa každý deň sledujem, aby som zistila, čo mi spôsobuje tieto príznaky. Snažím sa veľa chodiť, veľa hýbať, ale cítim ako sa mi postupne zmenšuje objem pľúc a chodenie do kopca ma neskutočne vyčerpáva. Takže to, že bývame na štvrtom poschodí bez výťahu nie je práve výhra. Ale hovorí sa, že žena čo chodí veľa po schodoch bude mať ľahší pôrod tak bodaj by (na všetkom treba hľadať to pozitívne ). Prajem Vám krásny prvý jarný týždeň.


 Dana je v 26. týždni tehotenstva. Chcete vedieť, čo sa v tomto týždni deje s vaším telom?

26_tyzden_tehotenstva.jpg

21.3.2017 6:56 | autor: Dana Maková

Ďalšie blogy

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist