Potrat, opakované potraty

Samovoľný potrat (abortus) je definovaný ako strata tehotenstva do dvadsiateho týždňa alebo plodu s hmotnosťou nižšou ako 500 gramov. Samovoľným potratom sa končí desať až pätnásť percent všetkých tehotenstiev, a to väčšinou do dvanásteho týždňa tehotenstva.

K zániku plodu dôjde spravidla asi týždeň predtým, ako žena spozoruje prvé problémy. K tým patria bolesti spôsobené krvácaním z miest, kde sa plodové vajce odlučuje. Neskoršie potraty, prebiehajúce v druhom trimestri, sa začínajú najskôr bolesťami a potom často nasleduje odtok plodovej vody.

Žena by pri takýchto problémoch mala vždy vyhľadať lekára, ktorý zhodnotí, či ide o hroziaci potrat, alebo už o potrat začínajúci. Pri hroziacom potrate existuje ešte možnosť, že sa stav upraví a tehotenstvo pokračuje ďalej. Sú však potrebné častejšie kontroly, pretože takéto tehotenstvo sa už považuje za rizikové. Lekár začínajúci potrat diagnostikuje na základe vaginálneho a ultrazvukového vyšetrenia. Ak sa potrat potvrdí, je nutné vyčistiť dutinu maternice od zvyškov tehotenstva, aby nedošlo k strate krvi alebo infekcii. Zákrok sa vykonáva pri krátkodobej celkovej anestézii, keď sa nástrojom zvaným kyreta vyprázdni dutina maternice.

Zamlčaný potrat (missed abortion) znamená, že sa plod ďalej nevyvíja, odumrie, pričom nemá žena žiadne problémy. Dôležitú rolu tu hrajú opakované ultrazvukové vyšetrenia a odber tehotenského hormónu. Jeho hladina totiž spravidla klesá. Aj tu sa potom vykonáva vyčistenie dutiny maternice.

Opakované (habituálne) potraty

Týmto pojmom sa rozumejú tri a viac za sebou nasledujúcich potratov. Postihuje asi jedno percento žien. Ide o komplikáciu, pri ktorej musí lekár dôsledne pátrať po príčinách. Tie sa ale objasnia len pri päťdesiatich percentách rodičovských párov. U žien, u ktorých sa pri predchádzajúcich tehotenstvách potvrdila srdcová aktivita, sa môže začať s vyšetrením už po dvoch potratoch, najmä v prípade, ak má žena viac než tridsaťpäť rokov alebo má problémy s donosením plodu.

Príčiny

Príčiny potratov môžu byť ako zo strany matky, tak aj zo strany plodu. Zo strany matky sú to infekcie rodidiel alebo anatomické odchýlky maternice. Tie môžu byť vrodené alebo získané. Patria sem vnútromaternicové zrasty, priehradky v maternici, jednorohová alebo dvojrohová maternica, myómy. Zo strany plodu môžu viesť k potratu genetické odchýlky, zle uhniezdené vajíčka, toxické látky.

Pri opakovaných potratoch treba po príčinách veľmi podrobne pátrať. Patria k nim už spomínané anatomické odchýlky, ktoré sa zistia pri ultrazvukovom alebo endoskopickom vyšetrení. Endoskopické vyšetrenie maternice – hysteroskopia je zákrokom, ktorý sa vykonáva počas krátkodobej hospitalizácie za celkovej anestézie. Do dutiny maternice sa zavedie prístroj s kamerou a maternica sa dôkladne prehliadne.

Ak sa nájdu príčiny, ktoré s veľkou pravdepodobnosťou potraty spôsobovali (priehradka, zrasty), ihneď sa odstraňujú. Ďalšou možnou príčinou opakovaných potratov sú odchýlky genetickej výbavy jedného z rodičov alebo nedostatočná funkcia kŕčka maternice.

Imunologické príčiny

Opakované potraty môžu byť dôsledkom rôznych imunitných reakcií. Materský organizmus môže napríklad tvoriť protilátky proti plodu. Pri ochorení zvanom systémový lupus erythematodes (SLE) sa v nadmernom množstve tvoria protilátky, ktoré môžu spôsobiť krvné zrazeniny v cievach placenty. To môže byť dôvodom nielen opakovaných potratov, ale aj predčasného pôrodu a zlého stavu plodu v maternici. Riešením je podávanie kyseliny acetylsalicylovej a heparínu.

U žien, ktoré potratili z nevysvetliteľných príčin, je vhodné vykonať vyšetrenie zrážanlivosti krvi na odhalenie poruchy zvanej trombofília. Stáva sa tak v prípade, že žena potratila po desiatom týždni tehotenstva alebo už bola dokázaná srdcová aktivita plodu. Vyšetrenie je vhodné aj pre tie ženy, ktoré prekonali v minulom tehotenstve preeklampsiu, abrubciu placenty alebo ich plod v maternici zle rástol.

Endokrinologické príčiny

U žien s podozrením na cukrovku (diabetes mellitus) je kvôli zvýšenému riziku samovoľného potratu nutné opakovane kontrolovať hladinu cukru v krvi. Niektoré ochorenia štítnej žľazy sú rovnako spojené s vyšším rizikom potratu. Preto je nutná kontrola hladín hormónov štítnej žľazy a prípadná úprava liekov. Počas prvých siedmich týždňov je tehotenstvo závislé od dobrého fungovania žltého telieska, ktoré produkuje hormón zvaný progesterón. Ak žlté teliesko funguje zle, môže dôjsť k potratu. Liečba spočíva v podávaní práve spomínaného hormónu progesterónu vo forme vaginálnych čapíkov, tabletiek alebo injekcií.

Životné prostredie

Fajčenie, alkohol a kofeín riziko samovoľného potratu zvyšujú. Nepriaznivý vplyv môžu mať aj toxické látky, ktoré sa nachádzajú okolo nás. Ide o ťažké kovy (meď, olovo), organické rozpúšťadlá, ionizujúce žiarenie, anestéziologické plyny.

Potrat je pre každú ženu traumou. Dôležité je nestrácať nádej a veriť, že nabudúce to už vyjde.

23.5.2009 11:33| autor: Radka Bočánková

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist