Bábätko v aute. Na čo prihliadať pri detských autosedačkách

Cesta z pôrodnice značí šťastný okamih v živote novopečených rodičov. Nadšenie je namieste, nesmieme však zabúdať na bezpečnosť. Tú nám zaručí správny výber a použitie detskej autosedačky. Nasledujúce zásady nám poradia, pre aké deti sú sedačky určené, ako ich vybrať a správne používať, aby sme z toho všetkého nemuseli mať ťažkú hlavu ako princ William.

Keď v júli opúšťali vojvoda a vojvodkyňa z Cambridgeu pôrodnicu spoločne so svojím novorodeným princiatkom, celý svet sledoval týchto prvých pár okamihov – pozdravenie novinárov a verejnosti, predvedenie bábätka a následný odjazd autom. Niektorí pozorovatelia hneď začali upozorňovať na chybu, ktorej sa novopečení rodičia údajne dopustili – na nesprávne pripútanie kráľovského dieťaťa do detskej autosedačky. William s Kate to budú mať ťažké, sú to ostro sledované osoby, ktorých chyby bude verejnosť registrovať, súdiť a neodpúšťať.

A kde teda nastal problém? Po tom, ako si pozreli fotky zachytávajúce princiatko v aute, si niektoré matky povšimli isté nedostatky: „Keď si fotku malého princa v autosedačke posuniete dolu, všimnete si, že nie je vôbec riadne pripútaný! To je veľké sklamanie! Som si istá, že kráľovská rodina mala len naponáhlo, a dúfam, že Kate popruhy vzápätí upravila, pretože sa mi zdalo, že sedela vzadu s bábätkom.“

Môže sa vám to zdať ako prehnaná reakcia. Ide predsa o prvorodené dieťa a všetci robíme chyby. Pravdou je, že tlak na kráľovský pár je skutočne veľký, a tak nie sú rôzne pochybenia zas až takým prekvapením. Modrá krv zďaleka nepredurčuje na dokonalé rodičovstvo. Princ William sám v rozhovore o svojej rodičovskej role priznal obavy, aby neurobil nejakú chybu. Vyhlásil, že množstvo záležitostí si musel dopredu nacvičiť – aj to, ako správne upútať dieťa do sedačky.

Cestou z pôrodnice

Zatiaľ čo má kráľovský pár plné ruky práce so starostlivosťou o bábätko, povedzme si, ako teda správne a bezpečne používať detskú autosedačku.

Ako definuje ministerstvo vnútra, najbezpečnejším spôsobom prepravy bábätka v osobnom automobile je použitie detského zádržného systému. Ten musí byť vo vozidle riadne upevnený, zodpovedať technickým normám, ale aj hmotnosti a veku dieťaťa. Zvýšenú pozornosť treba venovať predčasne narodeným deťom i deťom s nízkou pôrodnou hmotnosťou, sú totiž náchylnejšie na dýchacie problémy, ktoré by mohol vyvolať dlhší čas v detskom zádržnom systéme.

Ak sa toto týka práve vášho bábätka, konzultujte so svojím lekárom, kedy je možné dieťa prepravovať v osobnom automobile. Detský zádržný systém využite už pri odjazde z pôrodnice, a to len na nevyhnutný čas. Svoje bábätko nikdy nenechávajte v aute bez dozoru. Riadiť by mala ďalšia osoba a vy by ste mali dozerať na dieťa.

Počas prvých mesiacov života sa odporúča obmedziť jazdu v automobile na minimum. Pamätajte tiež na to, že detský zádržný systém je určený priamo pre vozidlá, nie je preto vhodné používať ho pri kŕmení alebo ako postieľku.

Vyberáme autosedačku

A ako teda vybrať správnu autosedačku? Podľa ministerstva vnútra sú základnými kritériami hmotnosť a výška dieťaťa. Sedačka tiež musí byť technicky a tvarovo prispôsobená vášmu vozidlu. Žiaduce je používať schválené, homologované výrobky. Najčastejšie sa vyrábajú autosedačky pre tri vekové kategórie, pre deti od 9 do 18 kg, od 9 do 25 a od 9 do 36 kg hmotnosti.

Najvhodnejšie je vziať pri výbere dieťa so sebou a do sedačky ho posadiť. Pre dojčatá sa používa tzv. škrupina, do ktorej sa bábätko položí. Tento typ autosedačky sa zásadne umiestňuje proti smeru jazdy na zadné sedadlo. Ak chcete bábätko prevážať na prednom sedadle, musíte deaktivovať airbag. Škrupinu využijete pre deti od narodenia približne do 9 až 12 mesiacov a do hmotnosti 13 kg. Ďalším variantom autosedačky pre staršie deti je tzv. podsedák, ktorý dieťaťu pridá potrebné centimetre, aby sa mohlo pripútať. Vhodný je pre deti od 6 do 11 rokov. Len čo vaše dieťa prerastie hranicu 150 cm, sedačku už nepotrebuje.

Isofix – ďalšia možnosť

Rovnako ako princ William, aj vy môžete využiť systém isofixovej základne. Tento systém sa používa na pripevňovanie detských autosedačiek do novších áut. Výhodou je, že Isofix nevyžaduje bezpečnostné pásy, pretože špeciálny kotviaci systém je do vozidla zabudovaný už pri výrobe. Hoci Isofix zabraňuje nesprávnemu použitiu autosedačky, neplatí, že by bol bezpečnejší než tradičné systémy.

Crash test: Pozrite sa, ako je chránené dieťa pri správnom pripútaní a čo sa stane, ak bábätko pripútate chybne.

Spôsob upevnenia

Pripútanie dieťaťa do autosedačky je možné hneď niekoľkými spôsobmi – od trojbodového bezpečnostného pásu cez systém nohavicových trakov až po systém so záchytným telesom. Najbezpečnejšia je polohovacia sedačka s päťbodovým bezpečnostným pásom, s vyberateľnou vložkou a nastaviteľnou opierkou hlavy. Je veľmi dôležité, aby hlava dieťaťa nepresahovala okraj sedačky.

Pozrite sa, ako upevniť dieťa do autosedačky.

Čo znamená skúšobná značka

Na každej sedačke by mala byť umiestnená tzv. skúšobná značka. Podľa nej spoznáte, pre aké deti je sedačka určená. Základnými údajmi sú meno výrobcu a názov produktu, dôležité je označenie „Universal“, to vyjadruje, že je sedačka použiteľná v takmer každom osobnom vozidle. Značka ďalej obsahuje hmotnosť dieťaťa a rozsah použitia.

Pri preprave dieťaťa vozidlom vždy pamätajte na tieto zásady:
• Nikdy nedržte dieťa v náručí, využite homologované a bezpečné autosedačky. Autosedačku nevyberajte iba podľa cenovej relácie, prihliadnite predovšetkým na hmotnosť a výšku dieťaťa.
• Autosedačka musí byť technicky aj tvarovo vhodná do vášho vozidla.
• Hlava dieťaťa nesmie presahovať okraj autosedačky.

Dieťa vyššie ako 150 cm sa už pripútava bezpečnostným pásom.
Autosedačka musí byť bezpečná, pohodlná a príjemná.

Čítajte tiež:

Oblečenie, topánočky a pobyt vonku
Vyberáme kočík pre drobca. Na čo si dať pozor?
V čom nosiť náš poklad?

13.9.2013 9:40| autor: Eva Kouřimová

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist