5 najhorších obáv nastávajúcich rodičov

V súvislosti s príchodom nového člena rodiny riešia nastávajúci rodičia mnohé otázky. A hoci obavy môžu byť rovnaké, nie je výnimkou, že ju každý vidí tak trochu inak. Je to aj váš prípad? Vybrali sme pre vás najčastejšie obavy budúcich oteckov i mamičiek a skonzultovali ich s profesionálnou koučkou Nikolou Šmorancovou.

Nastávajúci rodičia riešia:
Spoločný vzťah

On: „Bojím sa toho, čo dieťa urobí s naším vzťahom.“
Ona: „Začína sa najlepšie obdobie v živote.“

Niektorí muži po narodení prvého potomka riešia tzv. syndróm piateho kolesa na voze. Časté sú aj obavy, že dni zábavy a voľnosti sa končia. „Sme spolu celých 8 rokov,“ rozpráva tridsiatnik Peter, profesor na strednej škole, „no myslím si, že keď sa dieťa narodí, s naším vzťahom to poriadne zamáva.“ Jeho manželka Zuzana sa, naopak, neobáva, že bude mať problém nájsť rovnováhu medzi rolou manželky a matky: „Spoločné problémy možno nevyriešime hneď, ako sa objavia, ale určite sa vždy nejako dohodneme.“

Názor odborníka: Ak spolu partneri vedia komunikovať a navzájom sa deliť o svoje myšlienky a potreby, potom sa nič nezmení ani narodením dieťaťa. Problém nastane, ak majú partneri problém s komunikáciou už pred príchodom prvého potomka – často si myslia, že dieťa ich vzťah zachráni, ale väčšinou to býva naopak. Takže ak je váš vzťah vyvážený a vy ste k sebe úprimní, netreba sa zbytočne strachovať.

Peniaze

On: „Nebudeme mať dosť peňazí. Neviem, či zvládnem uživiť celú rodinu.“
Ona: „Našetrili sme si – tak v čom je problém?“

Nový kočiarik, postieľka, oblečenie, elektronický strážca, vanička… ! Nákupné zoznamy mamičiek pred príchodom prvého dieťaťa oteckov často vydesia. Nebolo to inak ani v Robertovom prípade. „Viem, že budeme potrebovať viac peňazí, preto si beriem zákazky navyše a som stále v práci.“ Jeho tehotná manželka Jana v peniazoch problém nevidí, ale nechce mať za muža vorkoholika a neprítomného otca. Myslí si, že bude treba iba inak hospodáriť s peniazmi, ktoré spoločne utrácali za dobré jedlo a drahšie dovolenky. „Som presvedčená o tom že to bude fungovať, ako rodina sme si už všetko vyskúšali a prerátali na papieri,“ tvrdí Jana.

Názor odborníka:
Na každého muža i ženu je to zvyčajne veľký psychický nápor, ale ak patríte k tým šťastným, ktorí majú finančnú inteligenciu – teda usporili si, nevyhadzujú peniaze za zbytočnosti a dokážu si spočítať približné výdaje, potom sa netreba strachovať. Vaše výdavky budú určite vyššie, ale starostlivosť o dieťa zvládajú aj ľudia s minimálnymi príjmami. Je dobré sa na príchod potomka pripraviť aj z finančného hľadiska a vytvoriť si dostatočnú rezervu vopred, aby ste nemuseli riešiť prípadné komplikácie.

Na Babywebe tiež nájdete:

Ako zvládať rodičovstvo v pokoji a pohode
Ste pripravení na rodičovstvo?
Partnerskú krízu dieťa pravdepodobne nevyrieši

Sex

On: „Bojím sa, že už nebudeme mať toľko času na sex.“
Ona: „Mám strach, že už sa nebudem partnerovi páčiť a nebudem ho priťahovať.“

Grafik Milan hovorí: „Ja sa dosť obávam o náš sex. Keď príde dieťa, nebude už čas riešiť intímne potreby. Moja žena Petra nie je typ na rýchlovky, má rada zvádzanie a dlhé predohry.“ Martina má v druhom trimestri vlastné obavy spojené so sexom. „Byť tehotná je fajn, ale začínam mať pocit, že som viac matkou ako manželkou. Na sex teraz vôbec nemyslím. Dúfam však, že po pôrode sa moje libido vráti.“

Názor odborníka: Aj keď to môže byť zo začiatku ťažké, venujte pozornosť jeden druhému – užívajte si spoločné chvíle a uvedomte si, že dieťa by vás nemalo rozdeľovať. Aj jemu prospeje, keď bude mať vyrovnaných rodičov, ktorí dokážu uspokojiť svoje intímne potreby. Treba len chcieť a nevyhovárať sa, že práve nemáte zabezpečenú opatrovateľku alebo že dieťa nemôže byť chvíľu samo. Aby ste sa ako žena cítili príťažlivá, snažte sa byť krásna nielen pre muža, ale hlavne pre seba. Tu platí staré známe príslovie – keď sa chce, tak to ide.

Čas pre seba

On: „Nebudem mať čas sám na seba.“
Ona: „Nebude mať čas na mňa.“

Pre Karla je nedostatok sexu druhoradý, viac ho trápi nedostatok voľného času. „Denný rozvrh som si zariaďoval podľa seba. Ráno som napríklad veľmi skoro vstal a šiel si zabehať. To však pri bábätku nepôjde.“ Karol sa nebojí, že by si nenašiel čas zájsť s kamarátmi na drink, skôr ho hnevá, že si nebude môcť robiť veci po svojom. Jeho manželka Radka od neho chce, aby zmenil priority. „Ja nechcem, aby potlačil sám seba,“ vysvetľuje, „ale dieťa potrebuje veľa času a starostlivosti, hlavne na začiatku. Musí sa naučiť, ako byť efektívnejší.“

Názor odborníka: Timemanagment je dôležitý nielen v práci, ale aj v súkromnom živote. S tým, samozrejme, súvisí aj voľba priorít. Všetko je o dohodách, takže ak partner miluje šport, nemal by ho zo svojho života vymazať. To platí aj o žene. V starostlivosti o dieťa sa treba stať partnermi a vedieť sa slobodne dohodnúť, ako a kedy sa venovať svojim aktivitám. O týchto veciach je najlepšie baviť sa vtedy, keď ste obaja pokojní, a nie pod tlakom emócií, pretože jedine tak môžete vymyslieť rozumné riešenie.

Mohlo by vás zaujímať: Bude môj partner dobrým otcom?

Starostlivosť o novorodenca

On: „Neviem, ako by som mohol žene s novorodencom pomôcť.“
Ona: „Je tu plno práce, s ktorou mi môže manžel pomôcť.“

Martin sa obáva, že v starostlivosti o bábätko z neho nebude žiadny úžitok. Myslí, že najdôležitejšie je puto medzi matkou a dieťaťom a on skončí na druhej koľaji. „Nemám tušenie, ako by som mohol Zuzanu odbremeniť,“ zdôveruje sa. Zuzana chce, aby sa do starostlivosti zapojil, a to hlavne pri prebaľovaní a uspávaní. „Problém je, že starostlivosť o dieťa nevidí ako prácu, s ktorou by mohol pomôcť,“ hovorí.

Názor odborníka: Žena by sa mala snažiť nenásilne nasmerovať partnera k aktivitám, ktoré so starostlivosťou o bábätko súvisia. Muži sú predsa len nastavení trochu inak a nemajú také prirodzené inštinkty ako ženy. Je však veľmi dôležité starostlivosť o dieťa podeliť a neodháňať partnera s tým, že si to radšej urobíte sama. Ak vidíte, že muž začína pristupovať k bábätku správne, pochváľte ho. Dôležité je postupovať pokojne, po malých krokoch a nevystrašiť partnera hneď na začiatku.

6.3.2015 12:54| autor: Redakcia Baby-webu.sk

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist