Chcete, aby vám to vo vzťahu fungovalo?

Aby nám to s partnerom „klapalo“, ešte neznamená, že sa musíme vo všetkom zhodnúť. Predpokladá to niečo úplne iné. Schopnosť dohodnúť sa. Ako na to? Tu je niekoľko zásad:

Hovorte spolu

Jediný spôsob, ako s niečím vo vzťahu „pohnúť“, je otvorená komunikácia. To však neznamená, že všetko povieme tak, ako nám to práve napadne: „Ty si úplne hlúpy, prečo to robíš práve takto?“ Otvorená komunikácia znamená, že vo vzťahu nie sú žiadne témy tabu.

Žiadne tabu

Nie je nič, čo by sme pred partnerom chceli skrývať.

Pozor na načasovanie a naladenie

Povedať si môžeme takmer všetko. Je však dôležité dobre zvoliť formu, ktorou to hovoríme, ale tiež tón hlasu. Tiež je potrebné zvoliť vhodný čas, keď s partnerom o nepríjemných, ťažkých či konfliktných témach hovoríme.

Aj ja robím chyby

Predovšetkým je potrebné byť úprimný sám k sebe, premýšľať a pripustiť aj svoje chyby ako v komunikácii s partnerom, tak v správaní voči nemu. Jedine úprimná snaha dohovoriť sa – nie obviňovať – môže viesť k zhode.

Hádate sa? Prečo nie

Funkčné partnerstvo nie je rozhodne bez nezhôd alebo bez hádok, ale také, kde partneri dokážu svoje spory dobre vyriešiť. Ak mlčíme, narastá v nás napätie, ktoré zákonite časom vybuchne. Samozrejme, v tej najmenej vhodnej chvíli.

Doprajme si čas

V mnohých rodinách, obzvlášť s malými deťmi, nie je vždy možné sa o všetkom v pokoji porozprávať a správne zareagovať. Je dobré dopriať si čas. Na rozmyslenie, na upokojenie. Na to, aby sme oddelili vlastné pocity krivdy od konštruktívnej kritiky.

Ak budeme partnera len obviňovať, pravdepodobne sa nikam nedostaneme. Náš problém najprv pomenujme a povedzme partnerovi, ako nás nedorozumenie trápi, že sme z toho smutní, naštvaní či zdesení.

Čítajte tiež:

Keby si ma miloval…

V sexe je to podobné. Nie je dobré hovoriť partnerovi „ty mi to robíš naschvál, keby si ma miloval, tak by si vedel…“ Skôr hľadajme, ako celú situáciu vníma on. Musíme mať na pamäti, že ani jeden z partnerov nemá nárok na plnenie svojich potrieb. Máme však nárok na hľadanie spoločného riešenia s partnerom. V partnerstve nie je vhodné zaujať stratégiu „to je tvoj problém, mňa sa netýka, tak si to vyrieš“. Sexualita patrí do života rovnako ako jedlo či spánok. A týka sa oboch z partnerov.

Pre dieťa je nesmierne dôležité, aby cítilo nielen materskú či otcovskú lásku, ale tiež ich lásku vzájomnú. Inak bude vnímať partnerský vzťah zredukovaný len na zaistenie materiálnych potrieb, výchovu detí a prípadne poskytnutie sexu. Nie na pestovanie lásky.

27.4.2018 11:50| autor: Kateřina Hollá

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist