S bábätkom v posteli

V rôznych kútoch sveta je úplne bežné, že rodičia spia na lôžku so svojimi deťmi. V západnej kultúre to síce veľmi častý jav nie je, no napriek tomu pribúdajú rodiny, ktoré si so sebou berú svoje deti do postele a začínajú s tým hneď po narodení bábätka. V čom sú výhody spoločného spania, ktoré mnohé mamičky stále považujú za nebezpečné alebo nevhodné?

Blízkosť a pokoj, jednoduché dojčenie, menej vstávania

V časoch, keď žijeme v čoraz väčšej oddelenosti, je spoločné spanie návratom k blízkosti, ktorá môže prospieť nielen deťom, ale aj súdržnosti celej rodiny.

Pre dieťa, predovšetkým v dojčenskom veku, je fyzická blízkosť rodičov mimoriadne dôležitá. Štúdie, ktoré skúmali vývoj detského mozgu, dospeli k záveru, že nočné odlúčenie detí zvyšuje produkciu stresových hormónov, ktoré telo vyplavuje v dôsledku nepokoja a úzkosti. Ľudské mláďa je biologicky nastavené na matkinu blízkosť, ktorá v prírode znamená ochranu pred predátormi.

Tento starodávny inštinkt je stále živý aj u bábätiek rodiacich sa do modernej civilizácie. Predátori už síce ľudské mláďatá neohrozujú, ale inštinktívny strach zostáva. Spoločný spánok je tak vlastne naplnením úplne prirodzenej biologickej potreby dieťaťa. Z výskumov potom vyplýva, že deti, ktoré spia s rodičmi v spoločnej posteli, sú pokojnejšie, menej plačú a neskôr sa dokážu lepšie vyrovnávať so stresovými situáciami. Matky, ktoré spia so svojimi bábätkami v jednej posteli, si tiež väčšinou pochvaľujú, ako ľahko sa im dojčí a utešuje. Keď dieťatko plače, stačí ho jednoducho iba privinúť.

Existuje dokonca aj hypotéza, ktorá tvrdí, že deťom, ktoré spia spoločne s matkami, nehrozí upadnutie do hlbokého spánku, ktorý je jednou z príčin syndrómu náhleho úmrtia dojčiat.

Čo na to lekár

Anglický pediater William Sears, ktorý je zástancom úzkeho vzťahu rodičov s deťmi, tvrdí, že deti, ktoré spia so svojimi rodičmi, sú sebavedomejšie a nezávislejšie. Dieťa totiž potrebuje v detstve zažiť závislosť v príjemnej a bezpečnej forme. Je to akýsi základný stavebný kameň psychiky. Dieťa je najskôr závislé od matky a až postupným oddeľovaním, ktoré prebieha až do puberty, sa z neho vytvára samostatná bytosť.

Fázu závislosti nemožno preskočiť. Až keď je naplnený tento vývojový krok a dieťa sa dostatočne „nasýti“ blízkosti, začne sa pomaly oddeľovať. Spoločný spánok je teda úplne v súlade s vývojovými psychickými potrebami novorodencov. Dobre prežitá závislosť v ranom detstve je kľúčom k nezávislosti v dospelosti.

A čo bezpečie?

Hoci sa traduje mýtus, že by rodičia mohli dojča priľahnúť, je spoločný spánok bezpečný. Tejto téme sa dokonca venovali štúdie, ktoré tento fakt potvrdili. Najväčšou hrozbou sú alkohol a drogy, ktoré otupia prirodzené rodičovské inštinkty. Určité riziko môže prinášať aj silná obezita.

Na Babywebe tiež nájdete:

Ako rýchlo uspať dieťa
Nie je skoro na vlastnú izbičku?
Dieťa a detská izba

Zásady spoločného spania

Ako sme už spomínali, alkohol a drogy sú pri spoločnom spánku neprípustné. Nikdy nenechávajte bábätko v posteli samo a dávajte pozor, aké objekty sa na lôžku nachádzajú. Niektoré hračky by pre dieťa mohli byť nebezpečné. Dieťa by nemalo mať vankúš ani spať na kraji. Tiež sa oplatí venovať pozornosť výberu postele a matraca. Príliš mäkký alebo priedušný matrac dieťatku nesvedčí. Veľký pozor dajte na prípadné škáry a medzery. Ideálny je priestranný hladký povrch. Rozkladacie pohovky, gauče alebo vodné postele sú na spoločné spanie nevhodné.

Skôr ako sa rozhodnete

Rozhodnutie, či bábätko bude spať vo vašej posteli, by malo byť vždy rozhodnutím oboch partnerov. Asi netreba dodávať, že presadzovať toto riešenie proti vôli toho druhého môže mať na vzťah nepriaznivý vplyv. Spoločný spánok totiž prináša aj určité komplikácie, ktoré môžu vstupovať do partnerskej intimity. Keď sa totiž pre tento model rozhodnete, je oveľa ťažšie nájsť si čas na intímne chvíle bez detí. Všetko odrazu treba plánovať a bezprostrednosť sa môže vytratiť. Ak teda existujú nejaké nezhody, skúste zvážiť pre a proti, spoločné spanie hoci aj na pár dní vyskúšať a potom sa definitívne dohodnúť.

22.7.2015 12:52| autor: Jana Mihovičová

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist