Spánok dieťaťa

Novorodenec spí takmer celý deň. Dojča potom v závislosti od svojho veku predlžuje obdobie bdenia, a to nielen cez deň, ale aj v noci, väčšinou k nespokojnosti rodičov. Problémy so spánkom a s rytmom spánku a bdenia sú častými sťažnosťami nešťastných mamičiek a tvrdým orieškom pre lekára, ktorý im má dobre poradiť. Jediný, komu to v rodine neprekáža, je samotné dieťa, ktoré na rozdiel od matky nie je unavené, je spokojné a napreduje.

Priemerný čas spánku

Novorodenec spí až 20 hodín, kedykoľvek počas dňa i noci, ak je sýty a spokojný. Okolo druhého mesiaca dieťa začína oddeľovať nočný spánok od denného a postupne ubúda čas denného spánku. Celkovo spí dojča 14 – 18 hodín.

Ročné dieťa spí okolo 12 – 17 hodín denne.

Batoľa okolo 3 rokov spí 10 – 16 hodín denne.

Čím je dieťa staršie, tým kratší spánok mu stačí. Individuálne rozdiely v dĺžke spánku sú však veľké.

Nočný spánok

Príprava dieťaťa na nočný spánok je dôležitým rituálom. Pred spaním je dobré dieťa vykúpaťnakŕmiť, lebo oboje vzbudzuje pocit potreby spánku. Po jedle dieťa upokojíme pestovaním, láskaním, môžeme mu masírovať bruško alebo celé telíčko, zaspievať mu uspávanku, púšťať potichu príjemnú hudbu, prečítať mu rozprávku.

Dieťa by sa malo kŕmiť, kúpať a ukladať na spánok v rovnaký čas. Optimálne okolo 18. – 20. hodiny. Polhodina pred spaním by mala byť relaxačná. Dieťa dostane do postieľky obľúbenú hračku, väčšiemu dieťaťu prečítame rozprávku a podobne. V miestnosti, kde dieťa spí, nemá svietiť žiadne svetlo. Veľmi ľahko sa o príprave na spánok a spánku píše, ale nie vždy sú opísané metódy úspešné. Vždy sa však vyplatí snaha nastaviť dieťaťu pravidelný režim spánku a bdenia.

Dieťa by malo mať možnosť odpočinku počas dňa, či už zaspí, alebo nie, aby večer nebolo nadmerne unavené. Zvýšená únava zhoršuje navodenie spánku. Nie je dobré dieťa kŕmiť, keď je unavené. Zvyk zaspávania pri prsiach sa potom ťažko odbúrava. Neplatí pravidlo, že by dieťa malo v druhom polroku spať samo vo svojej izbe, lebo už spí celú noc a nebudí sa na kŕmenie. U mnohých dojčiat je, naopak, potreba nočného jedenia okolo 8 – 10 mesiaca intenzívnejšia. Blízkosť dojčiacej matky je výhodou.

Denný spánok

Dieťa potrebuje spať aj cez deň, aby nabralo silu. Pravidelne by deti mali spať popoludní po obede asi 1,5 až 2 hodiny. Dojčatá do 9 mesiacov spávajú niekedy aj predpoludním, medzi 10. a 12. hodinou. Spánok však býva kratší než odpoludňajší. Dlhý popoludňajší spánok, zvlášť u starších dojčiat a batoliat, môže viesť k problematickému zaspávaniu večer. Niekedy pomôže, keď sa mierne, ale citlivo skráti.

Pretože cez deň spí dieťa v miestnosti pri vyššej teplote než v noci, oblečte ho primerane. Pozor na prehriatie dieťaťa.

Teplota v miestnosti, kde dieťa spí

Na denné spanie sa odporúča teplota okolo 22 °C. Na nočný spánok by mala byť teplota nižšia, okolo 18 °C. Na to by malo byť dieťa vhodne oblečené.

Jediná bezpečná poloha pre spánok novorodenca a malého dojčaťa je na chrbte. Spánok na brušku preukázateľne zvyšuje riziko udusenia a náhleho úmrtia dojčaťa. Po troch-štyroch mesiacoch veku sa už dieťa samo prevracia do polohy, ktorá mu vyhovuje. V tom mu netreba brániť. Vankúš ani veľká prešívaná prikrývka do postieľky dojčaťa nepatria.

Na Babywebe tiež nájdete:

Spánok dieťaťa
Zaspí len so svetielkom
Detské postieľky a matrace
Spánok cez deň a v noci
Vývoj dieťaťa

16.3.2011 6:11| autor: Martin Gregora

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist