Bioplienky a oblečenie

Prebaľovanie je neoddeliteľnou súčasťou prvých rokov života dieťaťa. Preto by sme sa mali už pri zháňaní výbavičky informovať o kvalite tovaru a tiež o tom, čo všetko môžeme pre zdravie svojho malého človiečika urobiť. Určite je pritom dobré myslieť aj na životné prostredie, v ktorom bude vyrastať.

Pokožka malých detí je veľmi citlivá a vyžaduje zvláštnu starostlivosť. Prírodné vlákna ako bavlna, jemná vlna a hodváb sú pre ne veľmi vhodné – sú priedušné, podporujú termoregulačný systém dieťaťa a ventilujú vlhkosť. Umelé vlákna tieto schopnosti nemajú, a preto pre detskú pokožku nie sú vhodné.

Pripravili sme pre vás porovnanie všetkých druhov plienok, ktoré náš trh v súčasnosti ponúka.

Bežné jednorazové plienky

Na trhu je široká ponuka jednorazových plienok. S nimi je prebaľovanie jednoduché, odpadá pranie, sušenie a žehlenie. Po použití sa jednoducho vyhodia. Ich výhody oceníme hlavne pri cestovaní. Neustále nakupovanie a vyhadzovanie balíkov papierových plienok však zaťažuje nielen rodičov a ich peňaženky, ale aj prírodu. Vzniká veľké množstvo nerecyklovateľného odpadu. Jedno dieťa vyprodukuje počas svojho „plienkového obdobia“ približne tonu tohto odpadu. Ten sa potom rozkladá stovky rokov. Vplyv chemických látok v týchto plienkach na zdravý vývoj našich detí zatiaľ nedokážeme úplne posúdiť. U nás totiž dorastá iba prvá generácia, ktorá bola odchovaná výhradne na týchto plienkach. Tak či onak, existujú štúdie, ktoré používanie papierových plienok v podstate neodporúčajú.

Klasické látkové plienky

Obyčajné bavlnené plienky sú stále obľúbené. Sú hygienické, nespôsobujú alergické reakcie citlivej detskej pokožky, vyváraním a žehlením ich možno sterilizovať. Balenie do 3-4 plienok napomáha u novorodencov zdravý vývoj bedrových kĺbov. Tieto plienky nezaťažujú životné prostredie a sú cenovo výhodné. Treba ich však pomerne často prebaľovať, aby sme zabránili sčervenaniu a zapareninám po ďalšom styku pokožky zadočka s vlhkou plienkou.

Látkové bioplienky

Do povedomia mamičiek sa pomaly dostávajú moderné vyprateľné nohavičkové plienky, ktoré spájajú výhody klasických a jednorazových plienok. Sú vyrobené z prírodných materiálov – z biobavlny, bambusu – a uspôsobené tak, že prebaľovanie s nimi je veľmi jednoduché, tvarovo sú totiž podobné jednorazovým plienkam. Systém háčikov a suchých zipsov zariadi, že niektoré typy plienok „rastú“ s dieťaťom po celé obdobie prebaľovania, takže si vystačíte s jednou súpravou plienok. Náklady sú síce o niečo vyššie, no z dlhodobého hľadiska môžete v porovnaní s jednorazovými plienkami ušetriť až 700 eur (vrátane nákladov na energiu, vodu a pracie prostriedky). Na rozdiel od klasických bavlnených plienok sú prateľné plienkové systémy veľmi jednoduché na údržbu, nemusia sa vyvárať ani žehliť. Práca s nimi zaberie asi hodinu týždenne vrátane vešania. Prateľné nohavičkové plienky nemajú chemickú absorpčnú vrstvu, preto nasajú o niečo menej ako jednorazové plienky. To sa však ľahko vyrovná jedným prebaľovaním denne navyše. Bioplienky sú priedušné a zachovávajú optimálnu teplotu, čo je veľmi dôležité. Predchádza tak vzniku kožných plesní, prípadne ďalším zdravotným problémom. Tieto plienky automaticky pomáhajú zdravému vývoju bedrových kĺbikov.

Látkové plienky – plienkové systémy

Sortiment látkových plienok je dnes skutočne široký. V podstate je možné rozdeliť ho do dvoch skupín.
1. Pohodlné nosenie zabezpečujú plienky nazývané AIO, teda all-in-one (všetko v jednom), ktoré sa používajú ako plienky jednorazové. Aby rýchlejšie schli, bývajú vyrobené z umelých materiálov (najčastejšie z polyesteru). Vreckové plienky (pocket nappies) sú obvykle ušité z jednej nepriepustnej vonkajšej vrstvy a z vrstvy, ktorá udržiava zadoček v suchu. Medzi vrstvami je vrecko, ktoré treba vyplniť pijavým materiálom (možno použiť vkladacie vložky, viacvrstvové plienky a pod.), plienka sama osebe nie je príliš absorpčná. Tieto plienky dobre schnú a ich použitie je veľmi jednoduché.

2. Druhú skupinu tvoria plienky z dvoch častí, teda z časti, ktorá vpíja, a z povrchových nepriepustných nohavičiek. Sú to napríklad klasické skladacie plienky, ktoré sa používajú s vrchnými nohavičkami. Medzi plienky a zadoček dieťatka sa môže dať tenká separačná plienka, ktorá látkové plienky chráni pred stolicou a súčasne udržiava zadoček dieťaťa v suchu (je buď z umelého, alebo z biologicky odbúrateľného materiálu, napr. z celulózy a z viskózy). Ďalším, trochu zastaranejším typom, sú zaväzovacie plienky, ktoré samy osebe nie sú absorpčné, uväzujú sa cez klasické plienky alebo iné absorpčné plienky (napr. froté štvorcové, vkladacie). Najmodernejším typom plienok sú tvarované nohavičky (shaped nappies), ktoré tvarom pripomínajú jednorazové plienky a majú elastické okraje. To mamičky zvlášť ocenia v prvých mesiacoch, keď má dieťatko tekutú stolicu. Používajú sa s nepriepustnými vrchnými nohavičkami. Čas schnutia po praní sa líši podľa použitého materiálu.

Vrchné nohavičky by mali byť kvalitné, nepriepustné a súčasne priedušné, pretože do nich vlastne dieťatko najčastejšie obliekame. Na trhu sú v podstate tri druhy vrchných nohavičiek. Prvý druh sú nepriepustné, zároveň však aj nepriedušné nohavičky z PVC alebo z vinylu, ktoré u detí s citlivou pokožkou môžu spôsobiť zapareniny; sú najlacnejším variantom. Potom sú to nepriepustné a čiastočne priedušné nohavičky, u ktorých vrchnú vrstvu tvorí bavlna alebo polyester a vnútornú priedušný polyuretán; dajú sa prať. A do tretice, najpriedušnejšie, ale aj čiastočne priepustné, sú vlnené a flísové nohavičky. Pre citlivé deti sú vhodné na noc, pretože majú ako jediné vrchné nohavičky schopnosť absorbovať tekutinu, hrozí však to, že ráno bude oblečenie alebo postieľka dieťaťa vlhká.

Jednorazové bioplienky

Majú všetky dôležité zložky jednorazových plienok, sú elastické okolo nožičiek i bruška. Ich vonkajší obal je vyrobený z kukuričného škrobu a je teda stopercentne biorozložiteľný. Vďaka mikroskopickým pórom sú priedušné, súčasne však zadržiavajú tekutinu vnútri. Preto sú odporúčané pri kožných problémoch. Vnútornú časť plienky tvorí nebielený papier (plienky Moltex) alebo bielený papier (plienky Wiona). Absorpčnú schopnosť tohto mäkkého materiálu zvyšuje absorpčný gél s prídavkom výťažku z čajovníka, ktorý je účinný proti pachom a vírom. Viac ako 2/3 bioplienky sú z obnoviteľných surovín, takže je zároveň biorozložiteľná. Obal je kompostovateľný, je to biologický odpad.

* Ekoplienky nesú značky Popolini, Haipa-daipa (látkové), Moltex, Wiona (jednorazové) a kúpite ich prostredníctvom internetu alebo v biopredajniach.

Biooblečenie

Oblečenie, ktoré je v priamom kontakte s pokožkou dieťaťa, by malo byť takisto z prírodných vláken a rozhodne by nemalo byť farbené škodlivými farbami. Na českom trhu je dnes pomerne veľký výber biobavlneného oblečenia. Biobavlna je na dotyk mäkká a šetrná k pokožke, vlákna nie sú porušené chemikáliami, keďže pri jej spracovaní sa nepoužíva formaldehyd. Pri farbení biobavlneného oblečenia sa nepužívajú farbivá s obsahom azofarbív, ťažkých kovov a dioxínov.
Biobavlna je vhodná pre alergikov a má vyšší stupeň priedušnosti. Pri pestovaní biobavlny sa takisto nepoužívajú žiadne chemické pesticídy a herbicídy, aplikujú sa iba prirodzené spôsoby ochrany rastlín. Normálna bavlna totiž prechádza pri pestovaní a po zbere dlhým radom chemických úprav a veľké percento škodlivých látok sa odbúrava veľmi pomaly, niektoré až v práčke. Do ľudského tela sa tak môžu stykom s podložkou dostať škodliviny a spôsobiť celý rad zdravotných ťažkostí.

5.9.2010 7:29| autor: Monika Langrová

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist