Tehotenstvo, bod obratu k bio

Založenie rodiny môže byť v našom živote prvým okamihom, keď sa zamyslíme aj nad tým, čo jeme a ako môžeme ovplyvniť zdravie svojho dieťaťa. Aj to je dôvod, prečo sa mnoho mladých rodičov rozhodne prejsť na biostravu. Ako sa v tehotenstve stravovať čo najzdravšie, prípadne bio?

1. V tehotenstve aj po pôrode si s radosťou doprajte čo najviac ovocia a zeleniny. Ak budete mať možnosť nakúpiť bioovocie a biozeleninu, určite to vyskúšajte. Budete mať istotu, že sa do vášho tela nedostávajú takmer žiadne toxíny (jedy). Na ne je vaše dieťa v tomto období rýchleho vývoja citlivejšie než dospelý.

2. Ovocie je veľmi pohodlné jedlo – je od prírody rovno „zabalené“, nevyžaduje žiadne varenie alebo inú prípravu. Bioovocie nemusíte šúpať, má navyše skvelú chuť a neobsahuje zvyšky pesticídov ani iných škodlivín.
Výbornou desiatou môže byť aj obyčajná biomrkva – je šťavnatá, chrumkavá, plná chutí a vôní. Pripravte si do chladničky škatuľku čerstvej biozeleninky, do ktorej si môžete vždy zahryznúť a pochutnávať si na nej, kedy sa vám zachce: mrkvu, červenú a žltú papriku, kríčkové paradajky, stopkový zeler a reďkovky…

3. Je vám zle? Hryzkajte biosušienky alebo celozrnné chlebíčky. Ako prevencia nevoľnosti sa často odporúča zázvor – skúste vypátrať zázvorové biosušienky alebo si ich vyrobte sama. A radšej jedzte častejšie a menej – pomôže vám to bojovať s rannou nevoľnosťou a tiež v období, keď už nebudete môcť veľmi rozťahovať žalúdok – na konci tehotenstva.

4. Tehotné ženy by nemali piť kávu v príliš veľkom množstve. Ak ste však milovníčka tohto lahodného moku, skúste biokávu bez kofeínu. Je výborná. Feniklový čaj v biokvalite tiež uľaví vášmu žalúdku a je dobrou náhradou, ak ste v tehotenstve vypustili bežný čaj a kávu.

5. Čerstvé či balené biostrukoviny (šošovica, hrášok, cícer), alebo aj z plechoviek, sú výbornou, rýchlou a jednoduchou prísadou do šalátov. Fajnšmekri môžu pridať rôzne semienka a zrniečka – slnečnicovými a dyňovými semienkami určite nič nepokazíte, ba naopak.

6. Ak obľubujete pizzu, skúste ju vylepšiť hŕstkou biozeleniny. Ovocie a zeleninu by sme mali jesť, ak sa dá, päťkrát denne a takto sa k tomu ľahko dopracujeme. Špenát, mladá kukurica, šampiňóny alebo červená paprika – to sa dobre je aj očami.

7. Nezabúdajte na príjem kyseliny listovej a vyhýbajte sa rezíduám pesticídov. Oboje vám zaistí konzumácia biozeleniny – brokolice, šalátu, varených zemiakov –, hnedej ryže, pomarančového džúsu, pečenej fazule a chleba.

8. Mliečne výrobky vám dodajú dostatok kalcia, ktoré potrebujete tak vy, ako aj vaše dieťa. Kupujte jogurty v biokvalite, dostať biele aj ovocné. Biomlieko je už dnes známe svojou oveľa lepšou chuťou a výživnosťou.

9. Pamätajte na potraviny, ktoré sú bohaté na železo. Sem patria strukoviny, chlieb, brokolica, špenát a ďalšia zelená zelenina… Červené mäso je takisto skvelým zdrojom železa – hľadajte mäso v biokvalite. Pochádza z dôveryhodných zdrojov, zo zvierat, s ktorými sa dobre zaobchádzalo a kŕmili ich biokrmivom. Na spracovanie železa potrebuje vaše telo aj vitamín C, takže si k týmto pokrmom dajte aj pohár džúsu.

10. Čokoláda? Tej sa báť nemusíte. Hlavne tmavá čokoláda je pre vás v rozumnom množstve celkom zdravá. Ale pozor na jednu vec – kakaovníky sú v bežnom poľnohospodárstve chemicky ošetrované. Takže kupujte biočokoládu a máte istotu, že maškrtíte zdravšie.

11. Raňajky… Nezabúdajte na ne. Zaobstarajte si zásobu biocereálií alebo lupienkov, zalejte ich biomliekom a máte pochúťku plnú vlákniny a kalcia skoro hotovú. Do misky ešte prisypte trochu sušeného ovocia (slivky, marhule, hrozienka…). Je nielen chutné, ale preventívne pôsobí aj proti zápche. Malo by však byť bio – bežné sušené ovocie je ošetrované oxidom siričitým.

Viete, že detské zdravie je nebezpečnými látkami ohrozené viac než naše, lebo mozog dieťaťa a ďalšie jeho orgány sa ešte stále vyvíjajú? Ak sa bude vaša rodina stravovať biopotravinami, môžete si byť istí, že nejete žiadne pesticídy alebo nežiaduce prídavné potravinové látky. A to už znamená pre vaše zdravie veľmi veľa.

Tip: Preskúmajte svoje okolie a nájdite miestnu biofarmu, od ktorej môžete nakupovať čerstvý tovar.

22.5.2009 8:23| autor: Magdalena Holancová

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist