Jesť bio znamená jesť zdravo?

Za kopu prachov málo skutočne dobrej muziky? Pokúsili sme sa pre vás zrátať výhody a nevýhody biopotravín. Len pokúsili, lebo bio je problematika veľmi kontroverzná.

Bio kontra klasika

Vyhlásenia prevádzkovateľov biofariem a predstaviteľov „zelených“ strán môžu pokojne súťažiť s vyjadreniami zástancov klasického intenzívneho poľnohospodárstva a bioskeptikov. Obidva tábory majú v zásobe zopár drastických vyhlásení. Od tvrdenia, že za rok prijme naše telo prostredníctvom potravín až 2 kilogramy nevyplaviteľných chemikálií až po heslo „kupuj biopotraviny, zničíš dažďové pralesy“.
Prečo vyvoláva BIO takúto búrlivú vlnu reakcií? Je to preto, že aktívni milovníci bioživota sú príliš nekompromisní a doslova nepoznajú brata − teda kvalitnú klasickú potravinu? Alebo preto, že biopotraviny sú nechutne drahé a svet sa okrem finančnej krízy nachádza aj uprostred krízy potravinovej?

Urobme si jasno − čo sú biopotraviny?

Sú to potraviny, ktoré sú vyrobené z produktov kontrolovaného ekologického hospodárstva.
Ide o to, že pri pestovaní biopotravín sa nesmú používať umelé hnojivá, škodlivé chemické postreky či geneticky modifikované organizmy. Hnojí sa zásadne maštaľným hnojom a kompostom, zvieratá netrpia, keď idú na bitúnok (?), dostávajú prirodzenú stravu, majú voľný výbeh a o antibiotikách a rastových hormónoch tie božie hoviadka ani nechyrujú.
Pri spracovaní biosurovín sa nepoužívajú škodlivé éčka, chemické farbivá, umelé sladidlá, syntetické vitamíny ani konzervačné látky.
Nie je povolené ich bielenie, mikrovlnné ani iné ožarovanie či sterilizovanie formaldehydom. Nič „biofajné“ sa nebalí do hliníkových fólií ani do plastov.

Kto nám toto všetko zaručí?

A hlavne kto to skontroluje? Platí, že ak predajca prezentuje výrobok BIO, zákazník si môže, podobne ako v solárnych štúdiách, kde vás od rakoviny kože certifikát nespasí, vyžiadať bio potvrdzujúci certifikát na nahliadnutie. Tento vydáva biopredajcom ministerstvo poľnohospodárstva. Ďalej nám pravosť a „biovosť“ potraviny zabezpečuje zákon číslo 421/2004 Zbierky zákonov o ekologickom poľnohospodárstve.
Na pestovanie, výrobu, skladovanie aj prepravu biopotravín dohliadajú pracovníci z nezávislej inšpekčnej a certifikačnej organizácie Naturalis SK. Hoci, ktovie, v akej kvalite nezávisle raňajkujú ovsené vločky… či v bio, či klasickej pesticídnej…
A ak na výrobku nájdete zelenú elipsu s nápisom EKO poľnohospodárstvo, tak ste vy, aj vaša rodina zaručene proti kontaminovaným výrobkom chránená.
A proti kyslým dažďom stačí plechový dáždnik s rovnakou elipsou.

Bioúskalia

Patrí medzi ne:
− už spomínané prispievanie k ničeniu dažďových pralesov (pre získavanie ďalšej poľnohospodárskej pôdy)
− potenciálny hladomor v Indii a reálny v Afrike (existuje ekologický názor o tom, že Afričanom netreba hnojivá na urýchlenie rastu plodín, ale že ich treba nechať pri starom primitívnom farmárčení)
− neexistencia vedeckých štúdií o jednoznačnej škodlivosti klasických potravín a prospešnosti potravín bio
− až sektársky pôsobiace agitačné vyhlásenia biomilovníkov. Za všetky len jedno internetové: Bez ohľadu na typ jedálneho lístka, či už ste vegetarián, makrobiotik, delič krvných skupín alebo zástanca oddelenej stravy, kto sa chce naozaj zdravo stravovať, mal by konzumovať jedine bioprodukty.
− a ešte staré dobré kyslé dažde, ktoré pršia na všetky jablone rovnako, „dimitrovky“ po celom svete a pochybnosť, že niekde ešte existuje panenská nedusičnatá pôda

„Výzva“

BIO by malo jednoznačne zvíťaziť nad dusičnatou mrkvou a kurčaťom, čo má stehná spálené od amoniaku, ktorý vzniká vo veľkochovných klietkach z kuracích výkalov a sliepočky v nich, chtiac-nechtiac, musia stráviť svoj krátky život, kým ich my nezjeme na obed.
A preto, vydeľme z času na čas o 20 až 40 percent – presne o toľko sú totiž biopotraviny rádovo drahšie ako normálne – viac peňazí na jedlo pre rodinu a podporme nejakú sympatickú biofarmu a pocíťme nefalšovanú chuť jabĺčka, hoci menej lesklého a menej červeného.

Prečo sú biopotraviny drahšie?

− ekologická výroba si vyžaduje viac ručnej práce
− veľa stojí aj certifikácia bioproduktov
− trvanlivosť je kratšia, a preto je drahšie ich balenie, rozvoz a rýchlosť spracovania
− pri ekologickej produkcii hrozia vyššie straty, lebo potraviny sa rýchlejšie kazia
− tovar sa vyrába sezónne a v menších sériách, čo stojí viac

28.5.2009 11:43| autor: Dana Chalupková
Viac o téme: chuťjedlo

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist