Pupočníková krv pomáha (nielen) deťom už 22 rokov

Príbehy, ktoré píše sám život. Hoci táto veta znie ako klišé, dokonale vystihuje obsah nasledujúcich riadkov.

Ich hlavnými hrdinami sú deti, ktorým lekári diagnostikovali závažné ochorenie a spolu so svojimi rodinami museli absolvovať kolotoč sklamania i nádejí počas čakania na vhodného darcu krvotvorných kmeňových buniek. Zachránila ich pupočníková krv. Jeden ju dostal pred 22 rokmi ako vôbec prvý na svete, ďalší dvaja pred niekoľkými rokmi a štvrtý na svoju transplantáciu len čaká. I tak je zázrak, že sa pre neho vôbec našiel aspoň čiastočne kompatibilný darca.

Tatlowovci prosili o transplantát na internete

Keď mal Devan Tatlow len 20 mesiacov, lekári mu diagnostikovali vzácny druh leukémie. Jediným možným riešením je transplantácia krvotvorných kmeňových buniek. Keďže jeho vlastná kostná dreň je narušená, potrebuje dostať novú. Začal sa zúfalý boj s časom. Rodičia verili, že vhodný darca pre ich syna sa nájde čoskoro. Mýlili sa.

Do úvahy neprichádzal ani jeden spomedzi 14 miliónov potenciálnych darcov v registroch po celom svete. Založili teda stránku www.matchdevan.org, na ktorej ľudí žiadali, aby darovali vlastnú kostnú dreň či pupočníkovú krv svojich novonarodených detí a pomohli im synčeka zachrániť. Napokon sa vhodný transplantát našiel v americkom verejnom registri pupočníkovej krvi, v ktorej je dosiaľ uskladnených približne 175 000 jednotiek. Pupočníková krv má na rozdiel od kostnej drene totiž tú výhodu, že sa dá transplantovať aj príjemcom, ktorí nie sú s darcom úplne kompatibilní.

Devana čaká transplantácia koncom leta a podľa lekárov má dobré vyhliadky na vyliečenie.

Prvá transplantácia pupočníkovej krvi sa konala v Paríži

Paradoxne ju však podstúpil americký pacient. Keďže sa lekári v USA obávali novej neštandardnej terapie, cestoval malý Matthew trpiaci Fanconiho anémiou do Francúzska. Jeho diagnóza sa dala liečiť jedine transplantáciou krvotvorných kmeňových buniek.

Ani on však nedokázal nájsť nájsť vhodného darcu kostnej drene, a tak lekári, napriek hlasom skeptikov, odporučili odber pupočníkovej krvi u jeho mladšej sestry. Ukázalo sa, že súrodenci sú kompatibilní. Historicky prvá transplantácia pupočníkovej krvi sa tak konala v roku 1988 v Paríži a uskutočnila ju profesorka Eliane Glückmanová. Matthewovi zachránila život. Choroba sa mu nevrátila a dnes je šťastným otcom rodiny.

Historicky prvá transplantácia pupočníkovej krvi sa tak konala v roku 1988 v Paríži a uskutočnila ju profesorka Eliane Glückmanová. Matthewovi zachránila život. Choroba sa mu nevrátila a dnes je šťastným otcom rodiny.

Príbeh Andrejka z Levíc

Na začiatku bolo rozhodnutie. Rodičia nechali svojmu druhorodenému synovi Andrejkovi odobrať a uskladniť pupočníkovú krv. Keďže jeho matke zomrela na leukémiu mladšia sestra, jednoznačne sa vyslovili za odloženie „poistky“ pre svoje dieťa. Na to, že by ju chlapček mohol využiť tak skoro, nikto ani len nepomyslel.

Keď mal len niekoľko mesiacov, matka si všimla zvláštne škúlenie smerom nadol. Následná magnetická rezonancia zistila až 3 nádory v mozgu. Po dlhej a náročnej operácii bolo jasné, že ide o zhubný meduloblastóm. Andrejko absolvoval ožarovanie i chemoterapiu, ktorej vedľajším negatívnym účinkom bol výrazný pokles krvotvorby v kostnej dreni, čo je mimoriadne nebezpečné.

A práve tu zohrala svoju úlohu vlastná pupočníková krv, ktorú dostával vo viacerých cykloch. Aj vďaka tomu mu bolo možné nasadiť účinnejšiu kombináciu protirakovinových liekov. Dnes je Andrejko v poriadku a je z neho už školák.

Pomoc proti dedičnému ochoreniu

Carmani Boozer je jedno z mála detí, ktorým zistia závažné ochorenie ešte počas vnútromaternicového vývoja. Keď sa narodil, jeho rodičia už vedeli, že trpí kosáčikovou anémiou. Obaja boli totiž nositeľmi „zlého“ génu. Prípad sa stal stredobodom záujmu médií, lebo otec Jazz patrí k basketbalovým hviezdam NBA.

Ani v medzinárodnom registri nebolo možné nájsť vhodný transplantát pre malého pacienta, a tak sa rodičia rozhodli pre ďalšie dieťa, dúfajúc, že jeho pupočníková krv by pomohla vyliečiť malého Carmaniho. Na to si však museli byť absolútne istí, že druhý potomok nezdedí zákernú chorobu prejavujúcu sa deformáciou červených krviniek do typického tvaru pripomínajúceho kosák. Dôsledkom toho nie sú krvné bunky schopné prenášať dostatok kyslíka a pacientov môže postihnúť mozgová mŕtvica, poškodenie orgánov i smrť. Carmaniho matka teda podstúpila umelé oplodnenie.

Do maternice jej vložili dve zdravé embryá bez choroby zakódovanej v DNA. Porodila dvojičky, opäť synov. Lekári použili pupočníkovú krv jedného z nich na liečbu Carmaniho, ktorý predtým absolvoval vyčerpávajúcu chemoterapiu. Jeho kostná dreň sa zregenerovala a začala produkovať zdravú krvotvorbu. V posledný májový deň Carmani oslávil 4 roky a je bez prejavov kosáčikovej anémie.

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist