S malým bábätkom do mrazu?

S bábätkom môžeme chodiť na prechádzky hneď po návrate z pôrodnice, ak je vonku teplota do 5 stupňov Celzia. Pri väčšom mraze je krátky pobyt vonku možný, no dlhšiu prechádzku s takým malým dieťaťom neodporúčame. U väčších dojčiat platí, že by ste sa pobytu vonku s nimi mali vyhnúť v prípade, ak teploty spadnú pod –10 stupňov Celzia.

Prečo vlastne aj maličké deti potrebujú každodenné prechádzky bez ohľadu na počasie? Ako im zabezpečiť teplotný komfort, keď sú teploty hlboko pod nulou? Čo im škodí viac – mráz alebo inverzia? Všetko sa dozviete v našom článku.

Prečo je pre novorodeniatko pobyt vonku v mrazoch nebezpečný? Malé dieťa nedokáže dobre udržať svoju telesnú teplotu (regulovať ju vie až približne od pol roka veku), navyše je to pre jeho organizmus energeticky veľmi náročné.

Hrozí teda prechladnutie, aj keď je dieťa dobre oblečené. Na druhej strane je pri vyšších teplotách prechádzka vonku veľmi prospešná, a to hlavne pre dojčatá staršie ako 28 dní. Bábätká, ktoré sú často vonku na čerstvom vzduchu, bývajú životaschopnejšie, majú väčšiu chuť do jedla, čím sa zvyšuje ich obranyschopnosť. Napriek tomu by v mrazivých dňoch nemal čas pobytu vonku prekročiť jednu hodinu v kuse.

Všeobecné odporúčanie znie: Počas celého roka by zdravé dieťa malo byť vonku minimálne dve hodiny denne, najvhodnejšie je vybrať sa na prechádzku okolo poludnia, keď teploty dosahujú vyššie hodnoty. Problematické je dodržiavať toto odporúčanie vo veľkých mestách, pretože v zime sa v nich často drží smog. V čase, keď je inverzia, by ste s dieťaťom nemali chodiť von vôbec, pretože takéto počasie malému detskému organizmu škodí viac ako samotné mrazy.

Dobrá rada nad zlato

„Dieťa by vonku malo byť dostatočne oblečené. Na to matky dbajú. Väčší problém býva, keď sa oteplí, dieťa je príliš naobliekané a v kočiariku sa spotí. Premrznuté dieťa som v ordinácii ešte nezažil, ale s prehriatym a posiatym potničkami sa občas stretávam,“ konštatuje MUDr. Martin Gregora.

V prvom rade treba myslieť na to, že dieťa v kočiariku musí mať nožičky v teple. Teplota ručičiek nie je spoľahlivou známkou teplotného komfortu novorodenca. O tom, že mu nie je zima, sa môžete presvedčiť priložením dlane na nos. Nesmie byť studený. Miesto, ktoré je vhodným ukazovateľom teplotného pohodlia u malého dieťaťa, je zátylok – v ideálnom prípade by mal byť suchý a teplý.

Všeobecná rada, ako obliecť dieťa von, znie: Ako by ste obliekali seba, ale s tým rozdielom, že sa vonku nebudete hýbať, takže o niečo viac. V kočiariku je, samozrejme, bábätko navyše dobre zabalené vo fusaku, prípadne ešte prikryté dekou. V zime je vo všeobecnosti lepšie brať dieťa na prechádzku v šatke než v kočiariku – zabezpečíte mu tým žiaduci teplotný komfort.

Podstatné však je: Nikdy neobväzujte dieťaťu (a to v akomkoľvek veku) ústočká šálom či šatkou, zrážajúca sa „para do ústočiek“ by mu mohla spôsobiť omrzliny! Na druhej strane je u detí veľmi dôležitá kvalitná teplá čiapka, pretože im z hlavy uniká až tretina telesného tepla, čo je viac ako u dospelého. Je to dané tým, že dieťa má v pomere k zvyšku tela väčšiu hlavu.

Čítajte tiež:

Natierať bábätku tváričku v mrazoch?

Natieranie tváre krémom alebo masťou v mrazivých zimných dňoch treba zvážiť. Krémy nie sú veľmi vhodné, pretože obsahujú vodu, ktorá v mraze zamŕza.

Lepšia je masť, ale úplne najlepšie je nekrémovať dieťaťu tvár vôbec. Každá aplikácia masti citlivú pokožku malého dieťaťa dráždi. Hojivá masť je namieste, ak má dieťa podráždenú kožu od zvýšeného slinenia. To sa v zimných mesiacoch môže zhoršiť. Použiť môžete napríklad Lipobase Repair alebo Dermalibour krém a pri ceste von do mrazu masť Calcium panthotenicum.

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist