Dojča pod stanom?

Ste športovo založení rodičia a chýba vám prespávanie pod stanom? Môžete tak spať aj s bábätkom, ak dodržíte niektoré zásady.

Odkedy vziať dieťa pod stan

Väčšina rodičov, ktorí radi spali v prírode, berie svoje dieťatko prvý raz pod stan, keď má najmenej deväť mesiacov. Odvtedy nie je totiž ťažké dieťa zabaviť, matka mu môže stále v prípade núdze dať napiť materského mlieka. Dieťa ešte stále veľa spí a ak dodržiavame jeho domáci režim, väčšinou znáša pobyt pod stanom veľmi dobre.

Ako to bude znášať?

Každé dieťa znáša pobyt pod stanom inak. Prvý takýto pobyt bude preň veľký zážitok. Je možné, že sa mu nebude páčiť alebo nebude schopné toľko nových zážitkov spracovať inak ako nepokojom a plačom. Ak aj dieťa prvú noc v stane preplače, nevešajte hlavu. Veľa outdoorových nadšencov takto začalo svoje stanové dobrodružstvá.

Vyberáme stan

Na rozdiel od profesionálnych horolezcov, vy si pri výbere stanu všímajte iné veci, ako je hmotnosť, špičkový materiál a odolnosť proti snehovým víchriciam. (Predpokladáme, že necestujete na severný pól, ale len s rodinou na niekoľkodenný výlet k nejakému jazeru alebo priehrade.) Áno, budete potrebovať kvalitný stan, ale dôležitejšie pre vás budú iné parametre. Veľkosť, vetranie, odkladacie vrecúška, priestorové usporiadanie stanu, spôsob jeho stavania, otváranie a pod.

Kde bude dieťa spať

Podľa typu stanu potom určite, kde bude dieťa spať. Máte tri možnosti:

Ak budete v malom stane, určite vyberte spací vak. Môžete buď kúpiť špeciálny pre deti, alebo použiť spací vak pre dospelých. Aby sa v ňom však dieťa nekĺzalo, je dobré ho pod nohami zafixovať (napríklad podviazať). Ak budete chodiť na výlety častejšie, kúpte radšej detský spací vak.

Keď máte väčší stan, môžete doň umiestniť cestovnú podstielku. Sú veľmi praktické pre svoju skladnosť a pohodlie. Dieťa neleží priamo na zemi (resp. na karimatke), čo takisto nie je zanedbateľné.

Čo hrozí bábätku

  • Prechladnutie

Venujte veľkú pozornosť oblečeniu dieťaťa. Vy sa síce na výlete po lese a horách hýbete (čím dieťa zahrievate), ale vaše dieťatko len sedí a nosí sa. Určite použite deku (minimálne cez nožičky). Dieťa dostatočne oblečte najmä v noci.

  • Nebezpečné predmety na zemi

Dieťa, ktoré má okolo jedného roka, bude chcieť všetko preskúmať samo. Môžu však naň číhať rôzne nástrahy – črepy, ostré vetvičky, zabudnutý rybársky háčik a pod. Uistite sa, že v okolí vášho stanu nič také nie je.

  • Rastliny a huby

Dieťa môže omylom zjesť jedovatú hubu alebo bobuľu. Dávajte pozor, čo si strká do úst.

  • Oheň

Dôkladne dieťaťu vysvetlite pri večernom táboráku, že oheň mu môže ublížiť.

Na čo treba myslieť vopred

  • V stane všetko počuť, to znamená, že aj smerom zo stanu. Ak budete ubytovaní v kempe, bude plač dieťaťa budiť všetkých naokolo.
  • Hygienické zázemie v kempoch väčšinou nie je pripravené na rodiny s malými deťmi. Pulty na prebaľovanie asi nenájdete.
  • Dieťaťu budete musieť zohrievať jedlo.
  • Bude lepšie mať počas pohybu so sebou len plienky na jedno použitie, pranie látkových nemusí byť vždy možné.

Tipy:

  • Kúpte stan v špecializovanom obchode. Poraďte sa s predajcom.
  • Po príchode na miesto a po postavení stanu sa pozrite, či v jeho okolí nie sú na zemi ostré alebo iné nebezpečné predmety.
  • Ak je v stane chladno a chcete dieťa prebaliť, skúste stan najskôr trochu zahriať (napríklad kahancom).
  • Určite si na dovolenku pod stan neberte kočík. Využite špeciálne batohy a nosidlá pre deti, ktoré sú na jeho prepravu v prírode najlepšie.
  • Vyberte si kemp (alebo ho aspoň nemajte ďaleko), kde je možné dieťaťu zohriať jedlo.
  • Majte blízko mesto, v ktorom je prvá lekárska pomoc.
  • Majte plán B, ak bude zlé počasie.
25.5.2009 1:37| autor: Michaela Mazancová

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist